TEST Goudy. Sprawdzamy, który ser jest najzdrowszy
Polacy są amatorami żółtego sera.
Świadomość zachodniej kultury dociera do nas coraz bardziej, jednak włoski Parmezan czy francuski Camembert wciąż znajdują się poza cenowym zasięgiem wielu z nas. Robiąc zakupy w supermarkecie, decydujemy się więc na rodzime, tańsze marki i produkty.
Era osiedlowych sklepików powoli odchodzi do lamusa, a ich miejsce zajmują hipermarkety. To tam Polacy najczęściej robią zakupy. Większość sieciówek oferuje klientom własne marki. Bierzemy pod lupę tego typu wyroby, skupiając się na Goudzie, jednym z najbardziej znanych serów żółtych.
A pomaga nam w tym Magdalena Dorko-Wojciechowska, Life&Diet Coach, założycielka i liderka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej.
Zobacz też: Jak przygotować domowy żółty ser?
‘’Bluedino’’, Lidl
Chociaż Lidl nie ma serów marki własnej, na półkach prym wiedzie ‘’Bluedino’’. Począwszy od sera Morskiego, po Edam, Salami i Goudę, producent reklamuje swoje produkty jako te ‘’bez konserwantów’’. Co na to ekspert?
‘’Wydawać by się mogło, że ser bez konserwantów oznacza wyrób naturalny, bez sztucznych dodatków, jednak nic bardziej mylnego. Producent umieścił na etykiecie ‘’chlorek wapnia’’, znany jako E509, stabilizator powstający jako środek uboczny przy produkcji sody.
Mimo że na temat szkodliwego działania E509 do tej pory nie wiadomo zupełnie nic, w składzie znajduje się również annato, E160b, barwnik z grupy karotenoidów. Badania naukowe wykazują jego ścisły związek z alergiami wieku dziecięcego, egzemą, atopowym zapaleniem skóry czy astmą’’ – mówi Dorko-Wojciechowska.
‘’Paturages’’, pakowany przez ‘’Sokołów’’, Inter Marché
Francuski koncern przy produkcji swoich wyrobów korzysta z pomocy polskich firm. Gouda wytwarzana i pakowana w Zakładzie Mleczarskim ‘’Sokołów’’ nie okłamuje klientów – na jej etykiecie jasno zaznaczono obecność E509 w produkcie.
Z powodu swoich właściwości rozkładających białko, chlorek wapnia dodawany jest jako kwasek dla poprawy smaku lub w celu uzyskania lepszej konsystencji żelującej*.
Ser z Inter Marché nie zawiera annato, czym zyskuje poparcie naszego eksperta.
Zobacz też: Sery nie zawsze są zdrowe. Zwróć uwagę na skład
Marka własna, Tesco
Tesco produkuje Goudę podobnej jakości co lidlowskie ‘’Bluedino’’.
W składzie po raz kolejny E509, wpisany jako chlorek wapnia, co dla przeciętnego klienta jest niezrozumiałe. O ile wiemy, że niektórych ‘’E’’ trzeba unikać, o tyle wapń kojarzy nam się ze zdrowiem kości. Tylko umieszczenie przed nawiasem adnotacji ‘’stabilizator’’ broni hipermarketu.
Magdalena Dorko-Wojciechowska zwraca też uwagę na annato. Według dietetyczki, ten dodatek dyskwalifikuje każdy produkt spożywczy, gdyż stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jak mówi: ‘’Jeśli ser zawiera annato, należy omijać go szerokim łukiem’’.
Zobacz też: Jakie przekąski polecają dietetycy?
‘’Światowid’’, Biedronka
Biedronka powtarza schemat Lidla i Tesco, zamieniając E509 na lepiej brzmiący chlorek wapnia, umieszczając adnotację, że jest to stabilizator żywności.
Niestety, w składzie po raz kolejny znajdujemy E160b, annato, pozyskiwany za pomocą metod inżynierii genetycznej i jednocześnie projektowany w laboratoriach.
Nasz ekspert stanowczo odradza więc kupowanie serów o takim składzie, choć, w porównaniu do cen w Tesco, przynajmniej nie przepłacimy. Identyczny pod względem składu ser w kawałku w Tesco kosztuje 20 zł za kg, zaś w Biedronce prawie 4 zł mniej – 16,60 za kg.
Zobacz też: Produkty light. Czy są zdrowe?
Marka własna, Carrefour
Dorko-Wojciechowska, analizując skład, zwraca uwagę na nietypowe zabiegi carrefourowskich producentów Goudy:
- Jak widać, stałym dodatkiem do serów jest E509. W tym przypadku natomiast producent zrezygnował z annato (E160b) na rzecz karotenoidów, czyli E160a, produkowane są one za pomocą chemii lub inżynierii genetycznej z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanych mikroorganizmów.
Wydaje nam się, że karotenoidy są zdrowe, gdyż służą roślinom jako ochrona przed agresywnymi wiązaniami tlenu, tzw. wolnymi rodnikami. Jednak w 2000 roku ograniczono ich stosowanie w UE z powodu szkodliwości, którą wskazały badania.
Karotenoidy mają negatywny wpływ na zdrowie. Są niebezpieczne szczególnie dla palaczy i osób ze schorzeniami krążenia wieńcowego, zwiększając ryzyko wystąpienia raka płuc i zawału serca - tłumaczy nasz ekspert.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Najlepsze produkty dla twojego serca
Podsumowanie
Najbardziej bezpiecznym produktem wydaje się być Gouda marki ‘’Paturages’’, pakowany przez ‘’Sokołów’’, dostępny w sklepach Inter Marché, gdyż jedyny chemiczny dodatek to E509. Pamiętając przestrogi naszego eksperta, unikajmy produktów zawierających szkodliwy dodatek, jakim jest annato.
Wg Magdaleny Dorko-Wojciechowskiej, warto jednak podkreślić, że chociaż ryzyko spożywania E509 w pożywieniu nie jest jeszcze dokładnie znane, wcale nie znaczy, że nie istnieje.
Zobacz też: Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl