Kwas z buraków. Sprawdź, jak go przygotować
Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę zdrowy napój, możesz wypróbować kwas z buraków, są one bowiem cennym źródłem witaminy B i C, zawierają kwas foliowy, karoten oraz betaninę - barwnik odpowiedzialny za czerwoną barwę buraków. Ponadto wspomagają one proces trawienia, wzmacniają organizm oraz podnoszą odporność.
W tym artykule:
Właściwości kwasu buraczanego
Zakwas buraczany działa jak naturalny suplement diety. Nie tylko pomoże chronić organizm przed infekcjami, ale też dobrze działa na układ krążenia. Napój obniża ciśnienie krwi, zbija cholesterol, co może przynieść długofalowe skutki - zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz miażdżycy.
Przygotowanie kwasu buraczanego jest proste.
Kwas buraczany - przepis
Składniki:
Zakwas buraczany. Jakie są jego właściwości?
Sposób przygotowania:
Umyj buraki, pokrój w talarki, a następnie włóż do kamiennego garnka i dodaj przyprawy. Wszystko zalej wodą. Na wierzch połóż chleb, a na to talerzyk, by nic nie wypływało ponad poziom płynu. Chleb wyjmij na drugi dzień, ale pozostałe składniki trzymaj w garnku w ciepłym miejscu przez 4-5 dni. Po tym czasie zawartość garnka przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.