Trwa ładowanie...

Kwasy tłuszczowe omega-6 chronią przed przedwczesną śmiercią (WIDEO)

 Ewa Rycerz
Ewa Rycerz 20.02.2020 15:06

Chcesz dłużej cieszyć się zdrowiem? Jedz pestki dyni i słonecznika. Nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-6. Składnik korzystnie wpływa na pracę serca. Zmniejsza też ryzyko przedwczesnego zgonu. Jak to możliwe?

Kwasy omega-6 chronią przed przedwczesną śmiercią. Chcesz dłużej cieszyć się zdrowiem? Jedz pestki dyni i słonecznika. Nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, które korzystnie wpływają na pracę serca. Zmniejszają też ryzyko przedwczesnego zgonu. Potwierdziły to badania.

Naukowcy z University of Eastern Finland przyjrzeli się wynikom badań krwi prawie 2,5 tysiąca mężczyzn. Panowie byli w wieku 41-60 lat. Naukowcy byli ciekawi, jaki mają oni profil tłuszczowy. Sprawdzali stężenie kwasów tłuszczowych we krwi. Obserwacja rozpoczęła się w latach 1984-1989.

Przez następne dwadzieścia dwa lata naukowcy sprawdzali, ilu mężczyzn zmarło wskutek jakiejś choroby. Stan zdrowia wolontariuszy był dokładnie monitorowany. Szczególnie uwzględniono zaś właśnie poziom kwasów tłuszczowych. Co się okazało? Eksperci stwierdzili, że panowie, którzy często jedli produkty zawierające kwasy omega-6 byli o czterdzieści trzy procent mniej narażeni na przedwczesną śmierć.

Prekursorem omega-6 jest kwas linolowy. A tego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dlatego ważne jest dostarczanie omega-6 z dietą. Co zatem jeść? W omega-6 obfitują pestki dyni i słonecznika. Dość dużo mają go także orzeszki piniowe, olej rzepakowy, sezam, migdały, orzeszki ziemne i awokado.

Co ciekawe, im większe stężenie kwasu linolowego we krwi, tym mniejsze ryzyko wielu chorób. Mowa o cukrzycy, schorzeniach układu krążenia czy nowotworach. Wyniki badań opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze