L-karnityna - ocena skuteczności w oparciu o wyniki badań

L-karnityna jest aminokwasem, który jesteśmy w stanie wyprodukować w swoim organizmie. Suplementacja tego składnika ma na celu zwiększyć poziom L-karnityny. Zwłaszcza u osób, które ze względu na zaburzenia genetyczne mają jej niewielką ilość we krwi, ale również w ścisłych dietach wegetarian.

L-karnityna - ocena skuteczności w oparciu o wyniki badańL-karnityna - ocena skuteczności w oparciu o wyniki badań
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa geralt / CC0 1.0

L-karnityna zwana także karnityną jest produkowana głównie w wątrobie i nerkach. Powstaje z dwóch innych aminokwasów: lizyny i metioniny. Jej główne funkcje to transport i większe zużycie kwasów tłuszczowych oraz metabolizowanie żywności w energię.

Skąd zainteresowanie L-karnityną w kontekście odchudzania i spalania tkanki tłuszczowej? Głównie z powodu faktu, że L-karnityna przenosi długołańcuchowe kwasy do mitochondriów, gdzie są one utlenianie i uwalania zostaje energia. Inne względy poza spalaniem tłuszczu to poprawa wytrzymałości oraz mniejsze zmęczenie mięśni podczas treningów. Pomaga również budować masę mięśniową, zmniejsza uczucie głodu i osłabienia.

Jeśli chodzi o dawkowanie zaczyna się od co najmniej 1000 mg na dzień, aby zawartość tkanki tłuszczowej faktycznie miałaby się zmniejszać. W przypadku osób otyłych jest to ilość 2000 mg.

Co na to mówią badania?

Przede wszystkim wykazano pozytywny wpływ L-karnityny na regenerację po wysiłku, co jest ważnym elementem przy intensywnych treningach [ 1]. Kolejne badania przeprowadzono na szczurach, ale w większości nie potwierdzono skuteczności L-karnityny jako fat burnera. Ustalono, że intensywne treningi o wiele lepiej sprawdzają się przy redukcji tkanki tłuszczowej [ 2 ].W badaniu przeprowadzonym w 2005 roku wykazano, że suplementacja również nie przynosiła oczekiwanych zmian w zawartości tłuszczu [3]. Z kolei inne badanie wskazało na korzyść wynikającą z łączenia suplementacji z treningami [4]. Niestety w grupie otyłych kobiet, które spacerowały (30 minut dziennie z umiarkowaną intensywnością – 4 razy w tygodniu) i przyjmowały L-karnitynę przez 8 tygodni nie zaobserwowano żadnych zmian w wadze i składzie ciała [5].

Kolejne badanie ponownie z udziałem szczurów nie potwierdziło pozytywnego działania L-karnityny w połączeniu z dietą niskokaloryczną [ 6 ]. Nie zauważono żadnych zmian w składzie masy ciała czy utracie wagi.

Badania jednak w większości przeprowadzono na zwierzętach i mimo, że nie potwierdzono skuteczności pod względem spalania tkanki tłuszczowej nie można zaprzeczyć, że **suplementacja karnityną **w znaczący sposób podnosi wydolność, wytrzymałość i siłę, dzięki czemu trening można wykonywać częściej, intensywniej, a w konsekwencji i tak tracić tkankę tłuszczową.

Suplementacja w połączniu z treningiem i dietą może w znaczący sposób wspomagać proces odchudzania, ale samo stosowanie L-karnityny w większym stopniu naszej wagi nie zmieni.

Artykuł powstał dzięki współpracy z serwisem kalorynka.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka