Leczenie kandydozy - przyczyny, dieta, leczenie
Kandydoza to inaczej drożdżyca, choroba wywołana przez grzyb o nazwie „Candida albicans”. Niewielkie ilości tych pasożytów żyją w każdym organizmie ludzkim, ich występowanie w naszych ciałach jest prawidłowe. Niekiedy jednak dochodzi do namnożenia się ich kolonii. Wzmożona liczba tych grzybów powoduje infekcje skóry, błony śluzowej, a czasem infekcja obejmuje cały organizm (grzybica ogólnoustrojowa). Do takiej sytuacji dochodzi rzadko i odpowiada za to całkowity spadek odporności. Co powoduje namnażanie się grzybów Candida i jak przebiega leczenie kandydozy?
1. Leczenie kandydozy - przyczyny
Nadmierna ilość grzybów powodujących kandydozę pojawia się na skutek zmian hormonalnych i ciąży. Może wystąpić u osób chorych na cukrzycę. Kandydoza pojawia się po zastosowaniu długotrwałego leczenia antybiotykami oraz w wyniku chemioterapii. Czasem też ta choroba grzybicza atakuje osoby po zabiegach operacyjnych, zwłaszcza jeśli zachodzi konieczność utrzymywania cewnika żyły głównej oraz żywienia pozajelitowego. Do innych przyczyn pojawiania się kandydozy należą: niedobory witaminowe (głównie niedobory witamin z grupy B), przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych, alkoholizm, stosowanie częstych irygacji i perfumowanych tamponów, zażywanie leków obniżających odporność, infekcja HIV, nadmierne pocenie, noszenie zbyt obcisłej i nieprzewiewnej bielizny.
2. Leczenie kandydozy a dieta
Ogromny wpływ na rozwój grzybów ma stosowanie niewłaściwej diety. Osoby podejmujące leczenie kandydozy powinny zrezygnować z cukru we wszystkich postaciach, w tym także ze słodkich i suszonych owoców. Niewskazane jest picie alkoholu i spożywanie produktów z białej mąki, a więc białego chleba, makaronu oraz białego ryżu. Należy unikać słodkich napojów gazowanych oraz soków owocowych. Z codziennej diety należy wykreślić majonez i ketchup, a także produkty zawierające drożdże. Nie można zjadać serów pleśniowych i żółtych ani konserw. Spożywanie słodyczy może przyczynić się do nawrotu choroby. Dieta w leczeniu grzybicy powinna być niskowęglowodanowa. Okazuje się, że dobre efekty leczenia daje czosnek – należy wprowadzić go do codziennych posiłków, powinien być zjadany na surowo. Wśród produktów, które sprzyjają leczeniu kandydozy, wymienia się:
- pełnoziarniste produkty takie jak kasze, płatki owsiane oraz brązowy ryż,
- mięso oraz ryby,
- jajka (w szczególności białko),
- gotowane na parze warzywa,
- owoce takie jak: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, jabłka, śliwki, morele, jagody i brzoskwinie,
- napoje: co najmniej dwa litry wody dziennie, ewentualnie ziołowe herbatki lub sok z grejpfruta.
Produkty stosowane w leczeniu kandydozy powinny być jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone chemicznie.
Jak leczyć grzybicę? Grzybica należy do chorób, które wymagają długotrwałego leczenia. Zarodniki grzybów od chwili podjęcia leczenia krążą we krwi nawet przez 3 lata i mają możliwość wywołania infekcji. Podstawą terapii jest wzmocnienie systemu odpornościowego. Pełny powrót do zdrowia może trwać nawet 1 rok, czas ten zależy od stopnia uszkodzenia narządów wewnętrznych oraz stadium trwania choroby.