"Olej na stawy". Zawiera związki, które wspomagają wątrobę i nerki
Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być może to sprawia, że rzadko pojawia się w polskiej kuchni. Szkoda, bo mało kosztuje, a ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Czarna rzepa, nazywana także czarną rzodkwią, odznacza się nie tylko wartościami odżywczymi, ale także leczniczymi. Działa żółciopędnie, pomaga przy kamicy moczowej, odkaża przewód pokarmowy i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Czarną rzepę warto stosować przy nerwobólach i problemach z korzonkami. Preparaty z wyciągiem z czarnej rzepy znajdziemy nie tylko w aptekach, ale także w drogeriach.
Jeśli chcesz cieszyć się jej smakiem jesienią oraz zimą - wysiej już dziś w ogródku lub na działce.
Redakcja poleca: Lekarz z Harvardu zdradza, co najlepiej jeść na śniadanie
Właściwości czarnej rzepy
Czarna rzodkiew zawdzięcza swój ostry smak glikozydom gorczycznym. Są one magazynem siarki, która pobudza trawienie, a także stosowana jest przy chorobach wątroby, reumatyzmie czy chorobie tchawicy. Związki siarki, takie jak rafanina czy rafanol, działają przeciwłojotokowo oraz odkażająco na przewód pokarmowy. Siarka pozwala zachować także lśniące włosy, mocne paznokcie oraz piękną cerę. Stosuje się ją w walce z trądzikiem - nie tylko oczyszcza skórę, ale także poprawia jej ukrwienie.
Szampony do włosów na bazie czarnej rzepy przyspieszają porost włosów, powstrzymują ich wypadanie, sa także lekarstwem na łupież.
Przeczytaj koniecznie: Wczesne objawy raka płuc. Nie zawsze wzbudzają niepokój
Naturalny antybiotyk
Korzeń rzepy zawiera także fitoncyty, które są naturalnymi antybiotykami. Ich zadaniem jest hamowanie drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym bakterii, wirusów oraz grzybów (fitoncyty oddziałują nie tylko na nie same, ale także na ich zarodniki).
Działanie tych związków potęguje bogactwo witamin z grupy B (B1 oraz B2), witaminy C oraz rzadko występującej witaminy PP, która reguluje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, wpływa na syntezę żeńskich hormonów płciowych oraz dba o utrzymanie odpowiedniego stanu skóry.
Pobudza trawienie
Oprócz witamin, w czarnej rzepie odnajdziemy składniki mineralne, głównie potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Takie połączenie substancji wzmaga wydzielanie soków trawiennych, działa żółciotwórczo i żółciopędnie, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby.
Rzepa zabija bakterie i grzyby w przewodzie pokarmowym. Związki zawarte w tym warzywie bardzo łatwo przenikają przez błony śluzowe. Dzięki temu z powodzeniem stosuje się je przy schorzeniach dróg oddechowych, a także moczowych (również przy kamicy moczowej).
Redakcja poleca: Czy można jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy
Sok z rzepy na stawy i mięśnie
Stare powiedzenie mówi, że "czarna rzepa to Achillesa krzepa”. Wyciąg z czarnej rzodkwi pomaga pozbyć się dolegliwości reumatycznych. Sok z rzepy to naturalny "olej na stawy", który utrzymuje je w dobrej kondycji oraz przeciwdziała występowaniu stanów zapalnych i innych dysfunkcji.
Przeczytaj także: Sprawdź, o której godzinie powinno się jeść kolację