Leczniczy jadłospis – najnowsze osiągnięcie polskich naukowców

Nie jest tajemnicą, że zdrowa, dobrze zbilansowana, dieta to cenne narzędzie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. Polscy naukowcy postanowili spotęgować prozdrowotne właściwości niektórych spośród produktów spożywczych, dzięki czemu osoby cierpiące na otyłość czy cukrzycę będą miały szansę na poprawienie swojego zdrowia właśnie za pomocą przyjmowanych posiłków.

Leczniczy jadłospis – najnowsze osiągnięcie polskich naukowcówLeczniczy jadłospis – najnowsze osiągnięcie polskich naukowców
Źródło zdjęć: © Ilustracja / Shutterstock

Ku końcowi zmierza rozpoczęte niespełna 5 lat temu przedsięwzięcie polskich uczonych prowadzone pod hasłem „Bioaktywna żywność”. Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy współpracy z innymi poznańskimi szkołami wyższymi oraz uczelniami z Lublina i Wrocławia w 2010 roku rozpoczęli badania nad żywnością wzbogaconą składnikami bioaktywnymi. Już za kilka miesięcy na półki naszych sklepów trafią 34 produkty, których właściwości pozwolą na wykorzystanie ich jako wsparcie terapii chorób będących prawdziwą plagą naszych czasów – otyłości, nadciśnienia, cukrzycy i anemii. Jak dowodzą przeprowadzone testy, innowacyjne artykuły takie jak m.in. pieczywo, przekąski czy napoje mleczne mają wyraźnie pozytywny wpływ na kondycję zdrowotną cierpiących na te schorzenia pacjentów i znacznie zmniejszają ryzyko ich wystąpienia u osób na nie podatnych. Cena bioaktywnej żywności będzie nieco wyższa niż tradycyjnych artykułów spożywczych, jednak autorzy koncepcji zapewniają o jej przystępności.

Skoncentrowana moc natury

W czym tkwi sekret produktów produkowanych pod czujnym okiem naukowców? Otóż ich formuła została wzbogacona o bioaktywne fitozwiązki wyekstraktowane z polskich roślin. Nie ma tu zatem mowy o żadnych chemicznych  środkach utrwalających czy konserwujących. Uczeni wykorzystują esencję z roślin takich jak choćby pokrzywa, morwa czy jarmuż, z których wodny roztwór na skutek osuszenia zostaje sproszkowany. Ważnym składnikiem są także wzbogacone w żelazo, rozdrobnione kiełki soi. Najcenniejsze spośród bioaktywnych składników zostały skrupulatnie wyizolowane w czystej postaci i poddane odpowiednim badaniom. Pozbawione są więc wszelkiego typu czynników alergizujących i toksycznych. Walory smakowe, zapachowe czy konsystencja produktów są zabezpieczone dzięki zastosowaniu opakowań zaprojektowanych z myślą o ochronie zawartych w nich składników aktywnych.

Walka z chorobami cywilizacyjnymi jest toczona nieustannie. W wielu przypadkach o skuteczności ich leczenia i zapobiegania decyduje właściwa dieta. O tym, jaki skutek odniesie przebadana laboratoryjnie żywność, będziemy mieli okazję przekonać się już niebawem.

Najzdrowsze z najzdrowszych

Innowacyjne produkty żywnościowe są nadzieją na poprawę zdrowia tysięcy osób cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych
Innowacyjne produkty żywnościowe są nadzieją na poprawę zdrowia tysięcy osób cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka