Lekarka ostrzega: w sałacie mogą znajdować się niebezpieczne toksyny

Z uwagi na wysokie temperatury powietrza latem żywność psuje się szybciej. Nagdniłą sałatę czy spleśniałe truskawki przez nieuwagę można kupić nawet na bazarze. Co w takim wypadku zrobić? Odkroić zepsutą część czy wyrzucić cały produkt do kosza? Lekarka dr Magdalena Cubała-Kucharska ostrzega, że zjadanie owoców i warzyw, na których pojawiła się, chociażby mała plama pleśni może być niebezpieczne dla zdrowia.

Lekarka ostrzega: w sałacie mogą znajdować się niebezpieczne toksynyLekarka ostrzega: w sałacie mogą znajdować się niebezpieczne toksyny
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

Dr Cubała: Pleśnie bardzo lubią nadtłuczone owoce. Kochają także pestki

Eksperci nieustannie przypominają, że odkrojenie części żywności, na której pojawiła się pleśń, nie sprawi, że pozbędziemy się jej z całego produktu. Żywność, na której pojawiła się pleśń, skażona jest mykotoksynami i jest to wystarczający powód, aby została wyrzucona.

Mytotoksyny to toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, a optymalna temperatura, w jakiej się tworzą, oscyluje w granicach 20-25 °C. Mykotoksyny mogą powodować nie tylko zatrucia, lecz także alergie (m.in. zapalenie śluzówek, astma, zapalenie krtani i gardła), grzybice, a nawet choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby. Mogą wpływać na gospodarkę hormonalną i tym samym na płodność, a także uszkadzać nerki i ośrodkowy układ nerwowy.

"Grzyby z żywności to najczęściej pleśnie z rodzaju Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys. Wytwarzają one toksyczną patulinę, która u człowieka niszczy barierę jelitową, prowadząc do objawów, takich jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia. U osób wrażliwych wywołuje reakcje uogólnione, znane jako CIRS" - pisze na Instagramie dr Magdalena Cubała-Kucharska, lekarka i członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego.

Uwaga na bakterie w sałacie. Równie groźne jak mytotoksyny

Lekarka dodaje, że pleśnie to nie jedyne niebezpieczeństwo, które czai się w warzywach. Jako przykład podaje paczkowane sałaty, które są skażone niebezpiecznymi bakteriami.

"Szczególnie łatwo łapiemy się za sałatę z folii, której już nie myjemy, bo producent twierdzi, że czysta. Wiecie, że sałata bardzo często skażona jest salmonellą?! Taki "sałaciany raport" przygotowali naukowcy z University of Leicester. Rozwojowi groźnych bakterii sprzyjają szczelnie zamknięte worki foliowe, w jakich gotowe mieszkanki sałat sprzedawane są w sklepach. Są to warunki wilgotne i beztlenowe, co sprzyja uwalnianiu soków przez pocięte liście" - ostrzega dr Cubała.

Lekarka dodaje, że naukowcy w Brunszwiku przebadali 24 opakowania sałat. Wszystkie zawierały e.coli i salmonellę.

"Salmonella z sałaty jest naturalnie oporna na tetracyklinę (antybiotyk tetracyklinowy, wytwarzany przez niektóre szczepy Streptomyces o szerokim spektrum przeciwbakteryjnym - przyp.red.) Najgorzej, że biofilm wytwarzany przez sałaciane bakterie nie schodzi nawet przy dokładnym myciu" - podkreśla dr Cubała.

Co gorsza, okazuje się, że bakterie znajdują się nie tylko na zewnątrz sałaty, lecz także potrafią wniknąć do jej wnętrza. Lekarka podkreśla, że o ile bakterie ze świeżej sałaty zmyć jest łatwo, o tyle te z warzyw paczkowanych już nie.

"Salmonellę znajdujemy także w szpinaku. Wyjście? Powiedzmy "nie" zafoliowanym warzywom. Mam zamiar wypróbować wodę utlenioną przy myciu sałaty" - informuje lekarka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik?* Prześlij nam przez dziejesie.wp.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka