Lekarka ostrzega. W tym wieku zapomnij o pikantnym jedzeniu i alkoholu

Menopauza to jeden z trudniejszych etapów w życiu kobiety. Kiedy przechodzimy przez ten pełen wyzwań czas, zdarza nam się sięgać po jedzenie i napoje poprawiające nastrój. Jednak ginekolożka uprzedza, że wtedy kobiety powinny szczególnie zadbać o siebie i unikać dwóch rzeczy w swoim jadłospisie.

Lekarz ostrzega kobiety po 50 r.ż. Mówi, czego powinny unikaćLekarz ostrzega kobiety po 50 r.ż. Mówi, czego powinny unikać
Źródło zdjęć: © Getty Images / X

Życie po menopauzie

Uderzenia gorąca, zmiany nastroju i zaburzenia snu - ginekolodzy donoszą, że takie objawy w czasie menopauzy zgłasza aż 85 proc. kobiet. Gdy się w końcu wyciszą, może nam się wydawać, że oswoiłyśmy życie po menopauzie. Ale po 50 r.ż. nasze ciało może już zacząć zachowywać się inaczej i dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy.

Aż 40 proc. życia kobiety przypada na okres menopauzy i pomenopauzalny. Wśród symptomów psychicznych menopauzy mówi się o mgle mózgowej, drażliwości, pobudliwości, nerwowości, bezsenności, wybuchowości i lęku. Dokuczliwe objawy somatyczne, typu przerzedzenie włosów, suchość skóry, uderzenia gorąca, kołatanie serca, obniżone libido, bolesne współżycie, bóle głowy i stawów oraz przyrost masy ciała nie muszą trwać długo.

Jednak potem przez wiele lat kobiety żyją w stanie pomenopauzalnym - z dużo niższym poziomem estrogenu i testosteronu, chyba że zdecydują się na leczenie hormonalne. Sama menopauza może skończyć się po roku bez miesiączki, ale niektóre oznaki "nowej normy" mogą nadal pojawiać się u kobiet w wieku 50-60 plus, ponieważ ich poziom hormonów jest znacznie niższy niż wcześniej.

Wstrząsające wyznanie. "To w depresji najbardziej boli"

Po menopauzie powinnyśmy zadbać o dietę

Doktor Somi Javaid jest założycielką HerMD i ma specjalizację z ginekologii i położnictwa. Lekarka tłumaczy, jak to, co jemy, wpływa na organizm kobiet po menopauzie i jakich produktów powinny unikać.

Sposób odżywiania ma znaczenie przez całe życie, ale wraz z upływem lat dieta może nam pomóc w walce o lepsze samopoczucie.

"Nasz mikrobiom jelitowy zmienia się wraz z menopauzą, co może sprawić, że będziemy bardziej podatni na stany zapalne. Dlatego musimy unikać produktów, które wpływają na reakcję zapalną" - tłumaczy.

W opinii ekspertki stan zapalny mogą wywołać na przykład smażone potrawy, przetworzona żywność, słodkie potrawy i alkohol - czyli rzeczy, po które sięgamy pod wpływem stresu czy lęku. Jako przeciwwagę proponuje spożywanie produktów zwalczających stany zapalne, takich jak fasola, orzechy, awokado, tłuste ryby i jagody.

Wraz ze spadkiem poziomu estrogenu tracimy masę mięśniową i gęstość kości. Jednak możemy zwalczać niektóre z tych efektów menopauzy, zwiększając spożycie chudego białka i produktów z witaminą D i wapniem.

Trzy produkty mogą pogarszać objawy menopauzy

W tym okresie ważne są pełnowartościowe pokarmy i wskazana dieta śródziemnomorska. Lekarka zachęca pacjentki do spożywania większej ilości pokarmów roślinnych.

Z kolei niektórych pokarmów kobiety powinny wówczas unikać, bo mogą wywołać uderzenia gorąca i nocne poty - na cenzurowanym jest kofeina, pikantne potrawy i alkohol.

"Pikantne potrawy zawierają kapsaicynę, która może aktywować receptory ciepła w organizmie, co prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych i zwiększonego przepływu krwi do określonych obszarów. W efekcie mogą one wywołać zaczerwienienie" - uprzedza doktor Jawaid.

Ekspertka apeluje do kobiet po menopauzie, aby szczególnie unikały alkoholu, bo jak podkreśla, nie ma żadnych udowodnionych korzyści z jego spożywania, natomiast wiadomo, że pogarsza objawy menopauzy i zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Yahoo News

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka