Trwa ładowanie...

Lekarze ostrzegają przed kombuchą. Modny napój szkodzi tak samo jak energetyk (WIDEO)

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 28.04.2021 21:20

Ostatnio kombucha cieszy się na rynku niezwykłą popularnością. Zwolennicy chwalą jego właściwości lecznicze. Lekarze są jednak znacznie ostrożniejsi, a niektórzy wręcz ostrzegają.

Kombucha to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej znany jako grzybek japoński. W smaku j jest lekko słodki, kwaskowaty, a zarazem orzeźwiający i musujący. Posiada barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej.

Do wyrobu kombuchy najlepiej nadaje się czarna lub zielona herbata oraz cukier. Nazwa napoju pochodzi z Japonii, gdzie oznacza herbatę z wodorostów. Wobec łatwej dostępności masowo produkowanych napojów orzeźwiających kombucha pozostaje ciekawostką dla amatorów nietypowych smaków.

Napój ten przeżywa odrodzenie. Wcześniej był on niezwykle popularny Polsce do czasu wprowadzenia Coca-Coli. Natomiast teraz za sprawą panującej mody na wszystko, co bio i eko powraca do dawnego statusu.

Jest szczególnie popularny wśród osób zainteresowanych medycyną naturalną, ziołolecznictwem i zdrowym odżywianiem. Z reklam możemy dowiedzieć się, że pomaga prawie na wszystko. Począwszy od biegunki, po poprawę stanu nerek czy włosów, a kończąc na wyleczeniu raka.

Oprócz miłośników tego napoju, są również jego przeciwnicy, którzy uważają, że nie zawiera on cudownych właściwości. Do tej drugiej grupy należą lekarze, którzy ostrożni podeszli do tematu. Przekonaj się, dlaczego. Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze