Lidl kontra Biedronka. Porównanie konserw turystycznych

Konserwy są na wyposażeniu prawodopodobnie każdego zabieranego na wakacje plecaka. Pakujemy je zazwyczaj wtedy, gdy wybieramy się w miejsca, w których nie będziemy mieć dostępu do świeżej żywności.

Produkty konserwowane charakteryzują się długą datą przydatności do spożycia i - co ważne - nie trzeba ich trzymać w lodówce. Właśnie dlatego są tak popularne latem.

W naszym cyklu pt. "Lidl kontra Biedronka" wzięliśmy tym razem pod lupę konserwy turystyczne. Sprawdziliśmy, czy ich składy faktycznie jest tak zły, jak się o nim mówi.

Na następnym slajdzie obejrzysz wideo

Przeczytaj także: Dlaczego pomaganie uzależnia? Wyjaśnia Filip Chajzer

Ewa Rycerz

/ 4Co znajduje się w konserwach turystycznych?

Konserwy są na wyposażeniu prawodopodobnie każdego zabieranego na wakacje plecaka. Pakujemy je zazwyczaj wtedy, gdy wybieramy się w miejsca, w których nie będziemy mieć dostępu do świeżej żywności.

Produkty konserwowane charakteryzują się długą datą przydatności do spożycia i - co ważne - nie trzeba ich trzymać w lodówce. Właśnie dlatego są tak popularne latem.

W naszym cyklu pt. "Lidl kontra Biedronka" wzięliśmy tym razem pod lupę konserwy turystyczne. Sprawdziliśmy, czy ich składy faktycznie jest tak zły, jak się o nim mówi.

Na następnym slajdzie obejrzysz wideo

/ 4Konserwa turystyczna z Lidla

Konserwa z Lidla zawiera 54 proc. mięsa
Konserwa z Lidla zawiera 54 proc. mięsa © (Źródło własne) Konserwa z Lidla zawiera 54 proc. mięsa

Głównym składnikiem konserw turystycznych jest mięso wieprzowe. Produkt z Lidla zawiera go 54 proc. Na następnym miejscu na liście składników są: woda, tłuszcz wieprzowy i mięso oddzielone mechanicznie (pełna lista składników na zdjęciu).

- To nie jest tragiczny skład. Widzę tutaj całkiem przyzwoitą ilość mięsa. Negatywnie na cały skład wpływa jednak duża zawartość wody, MOM i sól - podkreśla Emilia Kołodziejska, dietetyk. - Jest też spora zawartość tłuszczu zwierzęcego, który ma poprawić smak i teksturę produktu.

Konserwa turystyczna z Lidla zawiera aż osiem tzw. E, czyli dodatków do żywności. Wśród nich znajdziemy difosforan disodowy (emulgator i regulator kwasowości), gumę ksantanową (zagęstnik), poprawiający wyrazistość smaku glutaminian sodu czy azotyn sodu (konserwant).

/ 4Konserwa turystyczna z Biedronki

Konserwa turystyczna z Biedronki ma krótszy skład od odpowiednika z Lidla
Konserwa turystyczna z Biedronki ma krótszy skład od odpowiednika z Lidla © (Źródło własne) Konserwa turystyczna z Biedronki ma krótszy skład od odpowiednika z Lidla

Konserwa turystyczna z Biedronki posiada skład bardzo zbliżony do swojej konkurentki z Lidla. Na pierwszym miejscu listy składników znajduje się również mięso wieprzowe, jest go jednak więcej - 60 proc. Podobnie jak w konserwie z Lidla, na dalszych miejscach składu jest tłuszcz wieprzowy i mięso oddzielane mechanicznie.

- MOM to częsty składnik konserw. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mięso oddzielane mechanicznie od kości. Ma ono niską jakość odżywczą i często traktowane jest jako zagęstnik, np. w konserwach - podkreśla Emilia Kołodziejska.

Choć skład konserwy z Biedronki wydaje się krótszy, również znajdziemy w nim konserwanty, stabilizatory czy substancje wzmacniające smak.

/ 4Która konserwa jest lepsza?

Konserwy turystyczne to produkty typowo wakacyjne
Konserwy turystyczne to produkty typowo wakacyjne © (Źródło własne) Konserwy turystyczne to produkty typowo wakacyjne

Wybierasz się na wycieczkę w góry, chcesz kupić konserwę turystyczną i nie wiesz, którą wybrać? Pomiedzy produktami, które tutaj przeanalizowaliśmy różnica jest niewielka.

- Obie konserwy są średniej jakości. Ich plusem jest spora zawartość mięsa. Minusem - woda na drugim mięsu, obecność MOM oraz liczne konserwanty. Obie są także dość kaloryczne (ok. 230 kalorii w 100 g produktu), jednak kaloryczność jest w tym przypadku pożądana. Konserwy przeznaczone są do jedzenia w czasie pobytu na urlopie, gdy zazwyczaj jesteśmy aktywni fizycznie i potrzebujemy energi do działania - wyjaśnia Emilia Kołodziejska.

- Żadna z nich nie jest doskonała, ale wybrałabym tę o większej zawartości mięsa - dodaje ekspertka.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka