4 z 6Hormon wzrostu IGF-1 a czerwone mięso
To hormon, który odpowiada za wzrost człowieka. Jest produkowany w przeważającym stopniu w wątrobie w reakcji z hormonem wzrostu uwalniając go od gruczołów przysadki mózgowej. Prof. Valter Longo z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis wybrał losowo grupę ponad 2,2 tys. osób, których poddał dodatkowym badaniom.
Regularnie mierzył w ich krwi poziom hormonu wzrostu IGF-1. Okazało się, że im więcej jedli mięsa, tym wyższe było u nich stężenie tej substancji. Częściej niż u osób stroniących od mięsa, wykrywano też nowotwory.
Wnioski z badania były jasne: "Dieta uboga w białko zwierzęce skutecznie chroni przed rakiem, bo ogranicza produkcję IGF-1”.
Prof. Longo zaznaczyl również, że badanie to odnosiło się do osób w średnim wieku, bo tylko one wzięły udział w badaniu.
Sprawdź koniecznie: Lista nowotworów, które są dziedziczne