Gwałtownie podnosi ciśnienie. Szybka droga do udaru

Zjedzenie słonych produktów może skrócić życie. Wraz z każdym słonym kęsem rośnie ryzyko udaru, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorób serca. Naukowcy są pewni, że duża ilość soli w diecie jest w jakimś stopniu odpowiedzialna za te schorzenia.

Sól zwiększa ryzyko udaru, otyłości, cukrzycy, miażdżycySól zwiększa ryzyko udaru, otyłości, cukrzycy, miażdżycy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skutek nadmiaru soli w diecie

Odkrycie opublikowano w "Journal of Clinical Investigation". Do tej pory uważano, że wydalanie soli prowadzi do utraty wody wraz z moczem, a tym samym do zmniejszenia zawartości płynów w organizmie. Jednak badania wykazały, że w wyniku wydalania soli organizm produkuje i magazynuje wodę. Organizm potrzebuje dużo energii, aby zmagazynować wodę, co sprawia, że ciało musi przyjąć więcej pokarmu lub pobrać paliwo z masy mięśniowej.

Badania nad równowagą sodową w organizmach rosyjskich kosmonautów, prowadzone w latach 2009-2011 przez zespół Jensa Titze, profesora medycyny, fizjologii molekularnej i biofizyki, wykazały, że zwiększenie spożycia soli z 6 do 12 gramów dziennie powodowało, że mężczyźni pili mniej wody, co sugerowało, że ich ciała magazynują lub produkują więcej płynów.

W kolejnych badaniach na myszach naukowcy wykazali, że wysokie spożycie soli powoduje stan kataboliczny, wynikający z działania glikokortykoidów rozkładających białko mięśniowe. Mocznik, powstający w wątrobie, umożliwia nerkom reabsorpcję wody, zapobiegając jej utracie podczas wydalania soli.

Zmniejszenie masy mięśniowej to zbyt wysoka cena za uniknięcie odwodnienia, a alternatywą jest zwiększenie ilości przyjmowanego pokarmu. Oszczędność wody w odpowiedzi na dietę o wysokiej zawartości soli może mieć konsekwencje zdrowotne. Zwiększone stężenie glikokortykoidów jest niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy, otyłości, osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych.

"Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w nadciśnieniu tętniczym. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony - wysokie spożycie soli może predysponować do zespołu metabolicznego" - powiedział Titze.

Prowadzi do udaru mózgu

Inne badania naukowe również dostarczają interesujących informacji na temat wpływu soli na zdrowie. Na przykład badania przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że nadmierne spożycie soli jest związane z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu. W badaniu, które obejmowało analizę diety ponad 100 tysięcy osób, wykazano, że osoby spożywające więcej soli miały wyższe ciśnienie krwi, co bezpośrednio przyczyniało się do zwiększonego ryzyka udaru.

Z kolei badania przeprowadzone w Japonii również wskazują na związek między spożyciem soli a zdrowiem serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Kioto przeanalizowali dane zebrane od ponad 50 tysięcy osób i stwierdzili, że osoby spożywające więcej soli miały wyższe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa i niewydolność serca.

Podsumowując, badania naukowe jednoznacznie wskazują na szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie. Choć organizm może produkować więcej wody w odpowiedzi na dietę o wysokiej zawartości soli, to długoterminowe konsekwencje zdrowotne, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy, otyłości, udaru, chorób serca i naczyń krwionośnych, są nieuniknione. Ograniczenie spożycia soli może być kluczowym elementem profilaktyki tych schorzeń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka