Zobacz, co stanie się z twoim ciałem jeśli będziesz jeść łyżkę miodu dziennie
O właściwościach zdrowotnych miodu ludzkość wie od dawna. Doceniał je już Hipokrates, starożytny ojciec medycyny. Jednak miód ma więcej właściwości niż początkowo może nam się wydawać. Sprawdzi się nie tylko w walce z przeziębieniem i innymi wirusowymi infekcjami.
Jakie jeszcze prozdrowotne właściwości kryją się w tym złotym płynie? Codzienne jedzenie miodu doda nam energii, poprawi pamięć, a także pomoże w walce ze złym cholesterolem. Chcesz wiedzieć, jakie jeszcze korzyści przynosi dodanie go do codziennego jadłospisu? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Miód manuka - wlaściwości, działanie, zastosowanie
Miód zapewni nam więcej energii
Wystarczy zaledwie łyżka miodu dodana do pożywnego śniadania, aby rozpocząć dzień z energią i siłą do nowych wyzwań. Taka porcja płynnego złota to swoisty zastrzyk energii. Glukoza zapewni nam natychmiastowy przypływ sił witalnych. Co więcej, pomoże nam walczyć ze zmęczeniem w ciągu dnia.
Cukrzycy powinni jednak uważać. Indeks glikemiczny miodu to ok. 60. W związku z tym nie powinni traktować go jako zamiennik zwykłego, szkodliwego dla nich cukru. Dla pozostałych osób miód może być dobrym uzupełnieniem diety właśnie dzięki naturalnym cukrom.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miód wspomaga układ pokarmowy
Łyżka miodu dziennie pozytywnie wpływa nie tylko na nasz układ odpornościowy, ale także na układ pokarmowy. Dzięki niemu poprawimy nasz metabolizm, co w efekcie może pomóc nam w walce z dodatkowymi kilogramami. Podczas diety należy jednak uważać – 100 g miodu to aż ok. 300 kalorii.
Ponadto miód dobrze wpływa na florę jelitową, niszczoną przez zażywanie antybiotyków. Co więcej, dobrze sprawdza się jako naturalny suplement diety w przypadkach zapalenia żołądka i problemów z wrzodami. Jego antybakteryjne działanie pomoże w walce z nudnościami i bólami w okolicach brzucha.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Alergia na miód
Miód na sen
Cierpisz na bezsenność? Jedną z naturalnych, znanych od wieków metod na problemy ze snem jest wypicie gorącego mleka z dodatkiem miodu. Zostało to potwierdzone naukowo. Jak to możliwe?
Miód pomaga wytworzyć w organizmie tryptofan, które w dalszej fazie przekształca się w serotoninę. Jest to hormon, który razem z melatoniną gwarantuje nam spokojny i zdrowy sen. Wystarczy więc łyżka miodu przed snem, aby obudzić się wypoczętym i gotowym na nowe wyzwania.
Ponadto jedzenie miodu powoduje, że wątroba utrzymuje prawidłowy poziom glikogenu. Dzięki temu nie obudzimy się głodni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Palisz papierosy? Jedz miód!
Miód poprawia pamięć
Miód świetnie się sprawdzi także w diecie osób, które dbają o mózg i szare komórki. Włączyć do diety powinny go w szczególności studenci i uczniowie. Wystarczy łyżka miodu dziennie, aby ich mózg zaczął lepiej pracować. Dzięki temu uczący się będą mieć lepszą pamięć i koncentrację.
Co więcej, miód pozwala zredukować poziom stresu. Dzięki niemu będziemy wyciszeni i skupieni na zadaniach, które mamy do wykonania. Według argentyńskich naukowców, miód wyjątkowo dobrze wpływa na układ nerwowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Dieta dla móżgu
Miód obniża poziom złego cholesterolu
Wiele źródeł wspomina o dobrym wpływie miodu na walkę z cholesterolem. W miodzie znajdują się flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, które wzmacniają organizm przy chorobach układu krążenia.
Co więcej, wspomniane wcześniej przeciwutleniacze spowodują, że poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi może obniżyć się. Jednocześnie badania dowodzą, że regularne spożywanie miodu ma wpływ na wzrost jego dobrego odpowiednika (HDL). Zatem już łyżka miodu dziennie może ochronić cię przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Zobacz też: Naturalne sposoby na obniżenie cholesterolu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl