Makaron z dyni – zdrowa i dietetyczna alternatywa

Spaghetti przyrządzone z dyni to idealna alternatywa dla wszystkich, którzy uwielbiają makarony, ale chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i wzmocnić organizm od wewnątrz. Zastąpienie węglowodanów w diecie tym pysznym i zdrowym warzywem w krótkim czasie przyniesie zaskakujące efekty dla ciała zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Sprawdź, jak przygotować dyniowe spaghetti i jakie ma zalety.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 7Dietetyczne zastępstwo

O zaletach i właściwościach dyniowego makaronu od dawna wiedzą już wegetarianie i weganie. Warto jednak, aby sięgali po niego również mięsożercy. Porcja 50 g tradycyjnego spaghetti to około 170 kcal, taka sama ilość makaronu z dyni to zaledwie 32 kcal. Domowe, warzywne spaghetti jest polecane osobom, które chcą skutecznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, ale nie mogą zrezygnować z ulubionych potraw takich jak spaghetti carbonara czy bolognese. Makaron dyniowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Na kolejnych slajdach dowiesz się, jak go zrobić.

/ 7Jak przygotować makaron – sposób pierwszy

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Najwięcej czasu zaoszczędzisz, jeśli kupisz specjalną maszynkę do robienia makaronów z warzyw. Urządzenie nie jest najtańsze, ale warto w nie zainwestować, ponieważ będzie ci służyć przez wiele lat. Kawałki surowej dyni przemielone przez maszynkę do złudzenia będą przypominały tradycyjne spaghetti. Tak przygotowany makaron wrzuć do garnka lub na patelnię z ulubionym sosem i smaż przez pięć minut. Pilnuj, aby się nie rozgotował. Makaron ma być jędrny i sprężysty, tak jak makaron al dente.

/ 7Jak przygotować dynię – sposób drugi

Obraz
© Zdjęcie dyni / Shutterstock

Istnieje kilka przepisów, które pomogą ci przygotować pyszny i dietetyczny makaron. Wybraliśmy dla was dwa najpopularniejsze. Upiecz dynię rozkrojoną na pół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 minut w folii aluminiowej. Następnie wyjmij ją z piekarnika, a widelcem wydrąż miąższ ze środka warzywa. Wymieszaj z przygotowanym sosem i gotowe!

/ 7Makaron działa na skórę

Obraz
© Zdjęcie dyni / Shutterstock

Dynię uprawiano już ponad 300 lat przed naszą erą. Jej lecznicze właściwości cenili sobie starożytni Egipcjanie i Azjaci. Dzięki zawartości beta-karotenu, który jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, dyniowy makaron włączony do menu wpłynie dobroczynnie na twoją skórę. Opóźni procesy starzenia. Dzięki niemu pozbędziesz się też drobnych niedoskonałości. Dynia wykazuje również działanie przeciwzapalne i zwiększa odporność organizmu.

/ 7Skarbnica witamin i minerałów

Obraz
© Zdjęcie potrawy / Shutterstock

Makaron dyniowy jest nie tylko niskokaloryczny, ale również bogaty w witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dyni znajdziesz witaminę A, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, karoten, oraz witaminy E, C i PP. Warzywo nie zawiera sodu. Włączenie go do diety jest zalecane osobom, które mają zakwaszony organizm lub często chorują na przeziębienie i grypę.

/ 7Smaczna i zdrowa

Obraz
© Zdjęcie potrawy / Shutterstock

Sezon na dynię rozpoczyna się już na początku września i trwa prawie do końca grudnia, a niekiedy nawet do stycznia. Dynia jest polecana osobom z miażdżycą, niewydolnością nerek, serca czy wątroby. Jest beztłuszczowa, dlatego powinna być wykorzystywana przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Miąższ z dyni jest idealny dla kobiet w ciąży, które chcą złagodzić nudności.

/ 7Najlepsze przepisy

Obraz
© Zdjęcie potrawy / Shutterstock

Na blogach wegan i wegetarian możesz znaleźć wiele sprawdzonych przepisów na spaghetti z dyni. Według doświadczonych kucharzy najlepiej smakuje z sosem pomidorowym, owocami morza, parmezanem, masłem ziołowym z dodatkiem czosnku, a także z pesto. Najlepsza do przygotowania dietetycznego, zdrowego dania będzie dynia makaronowa. Nie jest łatwo dostępna, ale warto ją znaleźć, bo gwarantuje zaskakujące doznania smakowe.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka