Makaron soba – alternatywa dla bezglutenowców
Szukasz alternatywy dla makaronu na bazie pszenicy? Rodzaj soba będzie idealny. To podstawa japońskiej kuchni, którą możesz spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. W smaku delikatnie przypomina orzechy.
Makaron soba tworzony jest ze zdrowej gryki, która nie zawiera glutenu. To zboże o wyjątkowych wartościach odżywczych. W jej składzie znajdują się: aminokwasy, witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Soba poprawia funkcje trawienne oraz wspiera pracę układu krążenia.
Rezygnacja z białego makaronu na rzecz soby to także obniżenie ilości spożywanych kalorii nawet o połowę, co przyczyni się do utraty kilogramów.
Sprawdźmy, jaki jest naprawdę makaron soba.
Wzmocnienie odporności i walka z żylakami
Makaron soba to naturalny prebiotyk, czyli substancja wspierająca i silnie stymulująca układ odpornościowy. Jego regularne spożywanie wzmocni organizm oraz przyczyni się do prawidłowego rozwoju flory jelitowej.
Soba pozytywnie wpływa również na hamowanie rozwoju żylaków. Występują one, gdy ciśnienie w naczyniach krwionośnych prowadzi do wybrzuszenia żył. Żylaki najczęściej pojawiają się na nogach, ponieważ to właśnie kończyny dolne są najdalej od serca, a grawitacja utrudnia przepływ krwi do góry.
Na szczęście istnieje wiele naturalnych środków w walce z żylakami. Jednym z nich jest zmiana dotychczasowej diety. Pomóc może makaron soba - źródło rutyny, czyli substancji bogatej w bioflawonoidy, które wspierają ściany naczyń krwionośnych.
Żywność makrobiotyczna pełna białka
Makaron soba znajduje się na liście żywności makrobiotycznej. To produkty, które przygotowuje się z nieprzetworzonych ziaren zbóż. Są one nie tylko bogactwem składników mineralnych i witamin, ale także wspomagają odchudzanie.
Według zasad diety makrobiotycznej, zboża powinny stanowić ok. 60 proc. dziennych posiłków. To jeden z najstarszych sposobów odżywiania, jakie powstały we wschodniej filozofii.
Makaron soba to także bogactwo aminokwasów – budulca niezbędnego do prawidłowej pracy całego organizmu. Spożywanie białka pochodzenia roślinnego dodaje energii, buduje nową masę mięśniową oraz sprzyja długowieczności. Już ok. 55g tego produktu zawiera ponad 8g białka roślinnego.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat kalorii i wartości odżywczych makaronu Soba? Sprawdź tabelę produktu dostępną TUTAJ.
Zdrowe dla serca i bez glutenu
Produkty na bazie gryki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Z badań opublikowanych w „American Journal of Clinical Nutrition” wynika, że regularne spożywanie gryki i owsa zmniejsza także ryzyko chorób serca.
Makaron soba to produkt bezglutenowy – idealny dla osób cierpiących na celiakię i nietolerancję glutenu. Przed spożyciem zalecamy jednak dokładnie sprawdzać etykietę każdego produktu. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową żywnością bądź w wybranych hipermarketach. Za 300g zapłacimy ok. 6 zł.
Dla diabetyków i pełne składników mineralnych
Chociaż makaron soba w składzie zawiera wiele węglowodanów, wysoka zawartość białka oraz błonnika pomaga w ich trawieniu. To dobra wiadomość dla diabetyków oraz osób cierpiących na wahania poziomu glukozy we krwi.
Produkty na bazie gryki polecane są jednak nie tylko cukrzykom. W ich składzie znajdziemy: magnez, fosfor, niacynę, cynk, żelazo, witaminę B6 i kwas foliowy. Oznacza to, że makaron soba powinien na stałe zagościć w diecie każdego z nas.
Przygotowujemy go tak, jak zwykły makaron – wrzucamy do wrzącej wody do czasu aż stanie się miękki. Smacznie smakuje również po wystudzeniu.