Makaron z serem
Makaron z serem to uczta dla miłośników sera pleśniowego, którzy lubią spożywać go na różne sposoby oraz dla amatorów ziół, ponieważ do tej potrawy można dodać dowolne ilości ziół i mieszać je według własnego uznania. Jednak ze względu na połączenie makaronu, sera i śmietany, należy uważać na kaloryczność posiłku.
Składniki:
- makaron,
- gęsta śmietana,
- ser pleśniowy,
- bazylia, koperek lub pietruszka – do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Kiedy zauważysz, że niedługo będzie gotowy, rozpuść w rondelku ser pleśniowy ze śmietaną. Dodawaj śmietanę w niewielkich porcjach i próbuj za każdym razem, by jej smak nie zdominował sera. Dokładnie wymieszaj sos i pilnuj, by składniki się nie przypaliły. Odcedź makaron. Jeśli zależy ci na estetycznym wyglądzie dania, wyłóż makaron na talerz i polej go sosem i udekoruj zieleniną. Jeżeli jednak jest ci to obojętne, wsyp makaron do rondla z sosem i dokładnie wymieszaj.
Kalorie | 604,2 kcal |
---|---|
Białko | 21,4 g |
Tłuszcz | 23,8 g |
Cholesterol | 110,6 mg |
Węglowodany | 78,1 g |
Błonnik | 2,6 g |
Witamina C | 0,0 mg |
Witamina A | 221,4 µg |