Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym
Jeśli masz wrażenie, że twoja kuchnia wegetariańska jest zbyt monotonna i brakuje jej nowych smaków, możesz spróbować przyrządzić makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym. Najlepiej ugotować go w sezonie letnim, gdy dostępne są świeże warzywa, a smak jest najbardziej wyrazisty. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotowywać go w pozostałych porach roku, korzystając z importowanych jarzyn.
Składniki:
- makaron,
- pół dużej lub jedna mała cukinia,
- 2-3 pomidory,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- nieduży kawałek sera pleśniowego (jeśli lubisz),
- 5-6 oliwek,
- czosnek (lub sól czosnkowa),
- przyprawy (polecane są przyprawy do grilla).
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron. Przed końcem gotowania odlej nadmiar wody, ale nie wszystko. Do makaronu wrzuć cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz pomidory (pokrojone w grubszą kostkę). Całość duś, aż cukinia zmięknie, a z pomidorów powstanie sos. Dodaj ser, przyprawy i oliwki pokrojone w plasterki.
Kalorie | 592,6 kcal |
---|---|
Białko | 27,4 g |
Tłuszcz | 16,9 g |
Cholesterol | 74,9 mg |
Węglowodany | 87,1 g |
Błonnik | 5,5 g |
Witamina C | 33,3 mg |
Witamina A | 298,4 µg |