Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym

Avatar placeholder
14.03.2017 13:57
Makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym
Makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym (Zdjęcie autorstwa NADKI / Shutterstock)

Jeśli masz wrażenie, że twoja kuchnia wegetariańska jest zbyt monotonna i brakuje jej nowych smaków, możesz spróbować przyrządzić makaron z sosem pomidorowo-cukiniowo-serowym. Najlepiej ugotować go w sezonie letnim, gdy dostępne są świeże warzywa, a smak jest najbardziej wyrazisty. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotowywać go w pozostałych porach roku, korzystając z importowanych jarzyn.

Składniki:

  • makaron,
  • pół dużej lub jedna mała cukinia,
  • 2-3 pomidory,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • nieduży kawałek sera pleśniowego (jeśli lubisz),
  • 5-6 oliwek,
  • czosnek (lub sól czosnkowa),
  • przyprawy (polecane są przyprawy do grilla).

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ugotuj makaron. Przed końcem gotowania odlej nadmiar wody, ale nie wszystko. Do makaronu wrzuć cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz pomidory (pokrojone w grubszą kostkę). Całość duś, aż cukinia zmięknie, a z pomidorów powstanie sos. Dodaj ser, przyprawy i oliwki pokrojone w plasterki.

Kalorie592,6 kcal
Białko27,4 g
Tłuszcz16,9 g
Cholesterol74,9 mg
Węglowodany87,1 g
Błonnik5,5 g
Witamina C33,3 mg
Witamina A298,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze