Makaron na 10 sposobów

Tagliatelle Carbonara

Makaron Carbonara można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Sekretnym składnikiem przepisu jest śmietana, która nadaje potrawie delikatnego i kremowego smaku.
Składniki:

  • 300 g suchego tagliatelle,
  • 170 g wędzonego bekonu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek parmezanu,
  • 50 ml białego wina,
  • 3 żółtka,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki lub bazylia (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Na patelni usmaż trochę wędzonego boczku, dodaj pokrojony czosnek i odrobinę białego wina. W międzyczasie ugotuj makaron, tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania odlej szklankę wody z garnka. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z boczkiem, a następnie wymieszaj. Dodaj 3 żółtka wymieszane wcześniej ze startym parmezanem. Możesz do tego dolać nieco wody z gotowania makaronu. Podawaj z parmezanem i zieloną pietruszką lub bazylią.

Obraz
Źródło zdjęć: © FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

/ 9Tagliatelle z pulpetami

Obraz
© FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

Makaron tagliatelle z pulpecikami z jajami przepiórczymi w sosie pomidorowym

Kombinacja aromatycznych przypraw i czosnku nadaje delikatnym pulpecikom orientalnego, nieco pikantnego smaku.

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mielonej jagnięciny,
  • 1 posiekana cebula,
  • 3 zgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • ½ łyżeczki przyprawy chilli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • garść posiekanych liści kolendry,
  • 1 żółtko,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Na sos: - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 1 mała, posiekana cebula, - 2 łyżki purée z pomidorów, - 400 g odsączonych i posiekanych pomidorów z puszki, - 2 łyżeczki miodu, - 200 g mrożonego zielonego groszku, - 4 przepiórcze jaja, - garść zielonej, posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania

Mieloną jagnięcinę, cebulę, czosnek, przyprawy i żółtko wymieszaj w dużej misce. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ugniataj dłońmi do uzyskania gładkiej masy. Formuj niewielkie pulpeciki.
Na oliwie uduś cebulę, aż będzie szklista. Dodaj pulpeciki i gotuj, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Wymieszaj purée z pomidorów z pomidorami z puszki i dodaj do garnka razem z miodem. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj groszek i wbij jajka, a następnie przykryj i gotuj kolejne 2 minuty.
Podawaj z tagliatelle i świeżą pietruszką.

/ 9Makaron jako dodatek

Obraz
© FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

Grillowany miecznik z tagliatelle

Aromatyczna marynata z białego wina sprawia, że miecznik smakuje wyjątkowo, tworząc niezwykle smaczną kompozycję z makaronem tagliatelle.

Składniki:

  • 120 ml (1/2 szklanki) białego wina,
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych,
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 4 steki z miecznika (po 115 g),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kilka plasterków cytryny (do przybrania).

Do makaronu: - 4 łyżki oliwy z oliwek, - szczypta chilli, - ząbek czosnku, - garść posiekanych liści kolendry.

Sposób przygotowania

W naczyniu wymieszaj wino z czosnkiem i 1 łyżeczką rozmarynu. Dopraw rybę solą, pieprzem i włóż do naczynia tak, aby cała pokryła się marynatą. Włóż całość do lodówki i odczekaj godzinę.
Przełóż steki do naczynia wyłożonego papierowymi ręcznikami i wylej marynatę. Ruszt posmaruj odrobiną oliwy z oliwek tak, aby ryba nie przywierała. Po 10 minutach obróć steki na drugą stronę. Przełóż rybę na półmisek. Polej sosem cytrynowym i udekoruj plasterkiem cytryny.
W między czasie ugotuj makaron al dente, wymieszaj go z przyprawami i oliwą z oliwek.

/ 9Makaron spaghetti na ostro

Obraz
© FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

Miecznik z sałatką z mango i spaghetti z chilli
Miecznik przyrządzony w ten sposób będzie idealnym pomysłem na lekki, letni obiad w gronie znajomych i rodziny.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • czerwona papryczka chilli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Marynata: - 50 ml soku z limonki, - 4 łyżeczki oliwy z oliwek, - 1 zielona papryczka chilli, - zielona cebulka.

Sposób przygotowania

Marynuj miecznika w marynacie z soku z limonki, oliwy, kolendry, zielonego chilli i zielonej cebulki tak, aby składniki marynaty pokryły rybę w całości. Odstaw do lodówki na godzinę.
Patelnię polej oliwą z oliwek, podsmaż posiekane ząbki czosnku i posiekaną czerwoną papryczkę chilli. Całość posól. Dodaj ugotowane spaghetti.

Sałatka z mango: - 1 mango, - 2 grillowane słodkie papryki, - 3 łyżki kolendry, - 3 łyżki świeżej mięty.

Pokrój mango w słupki, posiekaj grillowane słodkie papryki. Dodaj siekaną kolendrę i miętę.

Dressing: - 80 ml soku z limonki, - 2 łyżki sosu rybnego, - 2 łyżki słodkiego sosu chilli, - 1 łyżka cukru palmowego, - 1 łyżeczka tartego imbiru.

Podawaj z 2 łyżkami prażonych, siekanych orzeszków ziemnych.

/ 9Makaron w daniach orientalnych

Obraz
© FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

Makaron z wołowiną i cynamonem

To danie z nietypowym połączeniem egzotycznych przypraw o niezwykłym aromacie. Aby uzyskać charakterystyczny smak potrawy, nie można pominąć żadnego ze składników.

Składniki:

  • 10 cebul,
  • 10 cienko posiekanych ząbków czosnku,
  • 10 zgniecionych plasterków imbiru,
  • 1½ łyżeczki sosu toban jiang,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 suszone owoce anyżu,
  • 125 ml lekkiego sosu sojowego,
  • 1 kg chudej wołowiny,
  • makaron ryżowy,
  • szpinak.

Sposób przygotowania

W woku podsmaż cebulę, czosnek, imbir, pastę chilli (toban jiang), cynamon i anyż. Dodaj sos sojowy i 2 litry wody. Ugotuj. Dodaj mięso i ponownie gotuj. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy. Makaron przełóż do miseczek, dodaj szpinak, mięso z sosu, a na koniec sos.

/ 9Makaron z pesto

Obraz
© FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

Makaron pesto

Pesto przyrządzane jest na wiele sposobów. Bazą potrzebną do przygotowania są oliwa z oliwek i czosnek. Czerwone lub zielone, z bazylią lub rukolą, orzeszkami pinii lub pestkami dyni. Łatwe do przygotowania. Podawane z makaronem, grillowanym mięsem i z sałatką lub na grzankach.

Składniki:

  • 4 łyżki orzechów włoskich lub pinii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 filiżanka startego parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • liście świeżej bazylii,

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. W blenderze zmiksuj resztę składników na jednolitą masę, pozostawiając ser do posypania. Na patelni zrumień makaron, dodaj pastę-pesto, wymieszaj i chwilę podsmaż razem. Podawaj w głębokich talerzach i posyp pozostałym serem.

/ 9Makaron z owocami morza

Obraz
© paul david (busy running!), lic. CC BY-ND 2.0

Spaghetti Marinara

Tradycyjny sos przyrządzony jest na bazie sosu pomidorowego i owoców morza.

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 kg muli lub małż,
  • 400 g krewetek bez skorupek,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania

Oczyść i wypłucz małże i mule. Wyrzuć uszkodzone i otwarte lub te, które nie zamkną się po uderzeniu w muszle. Włóż do garnka, zalej je wodą i białym winem, przykryj i gotuj na silnym ogniu przez około 5 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź wywar. Wyjmij mięso z ponad połowy małży. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, krótko podsmaż czosnek, dodaj cebule, czerwone wino, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory bez skórki. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, aż sos się wygotuje i zgęstnieje. Dodaj zioła i przyprawy do smaku. Na oliwie z oliwek obsmaż krewetki. Podlej kilkoma łyżkami wywaru z wcześniej przygotowanych małży. Po 2-3 minutach, kiedy krewetki będą gotowe, dodaj małże bez muszli. Kiedy krewetki i małże będą gotowe, przecedź je i przełóż do sosu pomidorowego. Ugotuj makaron al dente. Odsącz i przełóż makaron do sosu. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszaj.

/ 9Spaghetti z sosem Bolognese

Obraz
© FotoosVanRobin, lic. CC BY-SA 2.0

Spaghetti Bolognese

Bolognese to najpopularniejszy sos do spaghetti. Przygotowuje się go z mięsa mielonego i sosu pomidorowego z dodatkiem bazylii i oregano.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g mielonej cielęciny (np. łopatki cielęcej lub mielonej wołowiny, ewentualnie mieszanki mięs),
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego,
  • 1 szklanka listków bazylii,
  • 80 g tartego sera (np. cheddar),
  • 200 g makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie szklista. Na koniec dodaj posiekany czosnek.

Dodaj mięso i dokładnie obsmaż je z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i suszone oregano. Wymieszaj i dodaj sos pomidorowy oraz posiekaną bazylię, zagotuj.

W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem z patelni, przełóż do głębokiego talerza i posyp startym serem.

/ 9Penne z warzywami

Obraz
© Geoff Peters 604, lic. CC BY 2.0

Penne z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Proste danie z dużą ilością smacznych warzyw w lekkim sosie. Idealne dla wegetarian.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 160 g makaronu typu rurki (penne),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
  • liście szpinaku,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki soli,

  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowywania

Ugotuj makaron i rozgrzej patelnię grillową. Ząbki czosnku lekko rozgnieć na desce do krojenia, naciskając płaską stroną noża. Pokrój cukinię na podłużne kawałki o grubości ok. 1 cm i razem z czosnkiem grilluj lub podsmaż na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). W międzyczasie przemieszaj kilkakrotnie cukinię drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków odstaw cukinię i czosnek, po czym przykryj je folią aluminiową.

Umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą, odetnij grube łodyżki, a liście potnij na niewielkie kawałki. Pokrój suszone pomidory. Na minutę przed końcem czasu gotowania makaronu dodaj szpinak. Odcedź na durszlaku szpinak i ugotowany al dente makaron, a garnek odstaw z powrotem na mały ogień. Wlej do garnka 2 łyżki oliwy, dodaj starty parmezan i suszone pomidory, następnie cukinię, czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.

Garnek zamknij i wstrząśnij, aż składniki się wymieszają. Podawaj na głębokich talerzach.

/ 9Makaron z łososiem

Obraz
© roolrool, lic. CC BY 2.0

Kokardki z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi

Danie o oryginalnym, włoskim smaku, można wzbogacić drobno pokrojonymi grillowanymi pieczarkami.

Składniki:

  • 150 g makaronu,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • 4 orzechy włoskie,
  • 1 mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • kilka kaparów,
  • 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 5 łyżek białego wina,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy, podgrzej, aż składniki staną się szkliste. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje, włóż pokrojone kawałki łososia wędzonego i wymieszaj, dodaj kapary. Na koniec wlej śmietankę i dorzuć poszarpane liście bazylii. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Podawaj na głębokich talerzach.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka