Maltodekstryna – charakterystyka, zastosowanie, występowanie, wpływ na zdrowie

Maltodekstryna jest to rodzaj skrobi modyfikowanej. Otrzymuje się ją podczas hydrolizy skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, owsianej, a także ryżowej. Maltodekstryna jest popularnym dodatkiem do żywności, także tej dla niemowląt i dzieci. Gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę? Jakie jest zastosowanie maltodekstryny? Kto powinien jej unikać?

Maltodekstryna przedłuża trwałość produktówMaltodekstryna przedłuża trwałość produktów
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Co to jest maltodekstryna?

Jak już wspomnieliśmy maltodekstryna jest rodzajem skrobi modyfikowanej, która może pochodzić ze skrobi ziemniaczanej, owianej, ryżowej, kukurydzianej czy tapiokowej.

Jak otrzymać maltodekstrynę? Należy zhydrolizować skrobię za pomocą preparatów zawerajacych enzymy α-amylaz. Doprowadzi to do skleikowania skrobi. Kiedy skrobia wyschnie otrzymamy maltodekstrynę w postaci białego proszku.

Maltodekstryna nie jest słodka, ale za to ma wysoki indeks glikemiczny i dużo kalorii. Dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Aromaty spożywcze. Co powinniśmy o nich wiedzieć?

Dzięki niej można uzyskać konsystencję żelową i emulsjową produktów. Wpływa to na to, że maltodekstryna jest stosowana przy produkcji żywności oraz w przemyśle farmaceutycznym. Maltodekstryna jest wielocukrem, jednak jest w błyskawiczny sposób trawiona w organizmie.

Maltodekstryna ma wysoki indeks glikemiczny (105). 100 gram maltodekstryny dostarcza organizmowi 382 kcal. Maltodekstryna nie zawiera tłuszczu, błonnika oraz białka. 100 gram maltodekstryna to aż 95,5 g węglowodanów.

Zastosowanie maltodekstryny

Maltodekstryna znalazła swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ponieważ można z niej otrzymać emulsję lub żel, maltodekstryna pełni rolę stabilizatora i wypełniacza. Jest używana do spulchniania żywności. Dzięki maltodekstrynie produkt otrzymuje odpowiednią strukturę i konsystencję.

Maltodekstryna przedłuża trwałość produktów. Dzięki niej wzmacnia się smak i zapach potraw. Maltodekstryna wpływa na wilgotność produktów spożywczych. Maltodekstryna zapobiega procesom krystalizacji w żywności.

Skład solanki

Maltodekstryna jest stosowana przy produkcji dań dla najmłodszych. Można znaleźć ją w mleku modyfikowanym i gotowych daniach dla dzieci. Maltodekstryna jest łatwo przyswajalna i szybko się trawi. Jest ona ważnym źródłem węglowodanów dla dzieci.

Maltodekstryna jest obecna także w produktach mięsnych. Stosuje się ją jako składnik solanek. Znalazała także zastosowanie w mleczarstwie.

Maltodekstryna jest wykorzystywana przy produkcji deserów mlecznych, lodów, masła, jogurtów czy serów. Dzięki maltodekstrynie możemy swobodnie rozsmarować margarynę nawet po wyjęciu z lodówki.

Maltodekstryna jest dodawana do produktów cukierniczych ponieważ przedłuża ich trwałość, nadaje im odpowiednią konsystencję. Znajdziemy ją w ciastkach, sucharkach, nadzieniach do ciast oraz kremach do tortów.

Maltodekstryna jest obecna w różnego rodzaju zupkach w proszku oraz gotowych sosach. Znajdziemy ją także w izotonikach. Co ciekawe pomimo swojej wysokiej kaloryczności, maltodekstryna znalazła zastosowanie w produkcji żywności niskokalorycznej.

Wpływ na zdrowie maltodekstryny

Maltodekstryna jest środkiem bezpiecznym. Jeżeli będzie spożywana w odpowiednich ilościach nie będzie stanowiła zagrożenia dla naszego zdrowia. Maltodekstryna nie powinna być spożywana przez osoby, które mają problem z odchudzaniem oraz przez diabetyków.

Maltodekstryna w mleku modyfikowanym jest dla niemowlaka źródłem łatwo przyswajalnej energii. Osoby aktywne fizycznie mogą spożywać maltodekstrynę w odżywkach dla sportowców. Wpływa ona na regenerację organizmu po treningu.

Źródła

  1. Leszczyński W., Zastosowanie skrobi modyfikowanych w przemyśle spożywczym, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2006, 5, 54-56 2. Przetaczek-Rożnowska I., Wszechstronne maltodekstryny. Charakterystyka oraz wykorzystanie w przemyśle mleczarskim, Agro Przemysł, 2014, 1
  2. Zychnowska M. i in., Właściwości i możliwości wykorzystania zamienników tłuszczu dostępnych na rynku, Probl Hig Epidemiol, 2015, 96(1), 42-50

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka