Marynowane warzywa, pikle i kiszonki mogą powodować raka żołądka

Czy kiszenie jest zdrowsze od marynowania w occie? Każdy bez wahania odpowie na to pytanie. Okazuje się, jednak, że obie metody konserwacji warzyw, owoców czy grzybów mogą być szkodliwe dla zdrowia. W obu przypadkach winien jest jeden dodatek, który może prowadzić nawet do raka żołądka.

Marynowane warzywa mogą powodować raka żołądkaMarynowane warzywa mogą powodować raka żołądka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Marynowane warzywa – czy są zdrowe?

Marynowanie to proces konserwacji w occie. Po krótkiej obróbce termicznej ogórki, a nawet cukinie, dynie czy grzyby i niektóre owoce umieszcza się w słoiku w zalewie przygotowanej z octu i dodatków w postaci przypraw. W wielu krajach "pikle" są bardzo popularne.

A czy zdrowe? To zależy – jeśli marynata jest przygotowana na bazie np. octu jabłkowego, to marynowane warzywa nie będą tak mocno podrażniać delikatnego układu pokarmowego. W przypadku octu spirytusowego, po który Polacy chętnie sięgają, przygotowując marynaty, sytuacja jest inna. Zwłaszcza że w marynowanych warzywach znajduje się dodatkowo całkiem pokaźna ilość soli.

Metaanaliza badań, której wyniki opublikowano w ''American Association for Cancer Research'' wskazuje, że jedzenie marynowanych warzyw może być powiązane z rakiem żołądka. Również trwające 11 lat badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przeprowadzone na 40 000 Japończyków w średnim wieku ujawniło takie niepokojące powiązania. Wnioski? Jeden na 500 mężczyzn rocznie – spośród tych, u których spożycie soli jest wysokie – zachoruje na nowotwór żołądka. W odniesieniu do kobiet to ryzyko wynosi jeden na 300.

Marynowane i kiszone warzywa mogą być szkodliwe
Marynowane i kiszone warzywa mogą być szkodliwe © Getty Images

Z marynowanych w occie przysmaków powinny zrezygnować:

  • osoby chore na anemię – ocet utrudnia przyswajanie żelaza z pożywienia (ale też z leków), a także działa destrukcyjnie na czerwone krwinki,
  • chorzy na wrzody żołądka i/lub dwunastnicy – ocet działa drażniąco na błonę śluzową żołądka,
  • osoby mające problemy trawienne – wzdęcia, zgaga – ocet w marynatach może nasilać dolegliwości związane z układem trawiennym,
  • dzieci – poza szkodliwym wpływem octu spirytusowego na układ krwiotwórczy, może on szczególnie podrażniać delikatny układ trawienny dziecka.

Marynowanie zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za potencjalnie kancerogenne (rakotwórcze) właśnie z uwagi na szkodliwy wpływ octu na komórki krwi, a także nadmiar soli potrzebnej do przygotowania marynat.

Może zatem kiszenie?

Kiszonki – kto nie może ich jeść?

Kiszenie to proces, dzięki któremu w warzywach i owocach zachowane są cenne witaminy i minerały, a dodatkowo kwas mlekowy sprawia, że żywność staje się probiotykiem. Samo zdrowie, ale uwaga!

Do kiszenia wykorzystujemy wcale niemałe ilości soli. Tymczasem od lat lekarze i dietetycy ostrzegają: spożywamy jej zdecydowanie za dużo, a może być zabójcza. To dlatego szczególnie niektóre osoby powinny uważać na kiszonki.

Na kiszonki powinny uważać:

  • osoby chorujące na nadciśnienie lub choroby serca - np. niewydolność czy arytmię – tym osobom kardiolog może zalecić dietę niskosodową,
  • osoby cierpiące na choroby nerek – sód usuwany jest z organizmu w 95 proc. dzięki pracy nerek, a jeśli nie funkcjonują prawidłowo, sód może być magazynowany przez organizm,
  • osoby mające problemy z układem pokarmowym – sód może hamować wydalanie wody z organizmu, powodować wzdęcia i obrzęki,
  • dzieci – w ich diecie należy ściśle kontrolować poziom sodu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka