Pikle – co to jest, właściwości octu, sposoby przygotowania

Pikle to inaczej marynata warzywna, która zawiera „bombową” mieszankę naturalnych produktów, bogatych w źródła witamin. Pikle w cenionej przez miłośników kuchni marynacie na bazie octu stanowią fenomenalny dodatek do mięs, serów żółtych, a także burgerów. Wykorzystuje się je do sałatek, kanapek czy popularnych podczas letniego grillowania koreczków. Pikle to zbiór najlepszych warzyw – od ogórków po czosnek. Coraz częściej pojawiają się również przepisy na pikle stricte owocowe.

Pikle dodaje się najczęściej do potraw mięsnychPikle dodaje się najczęściej do potraw mięsnych
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Pikle – co to jest?

Dostępne w porze letniej warzywa są idealnym, naturalnym produktem możliwym do wykorzystania w ciągu całego roku. Ogórki, cukinia, papryka, rzodkiewka, marchew, kalafiory, cebula i czosnek, to „bombowa” mieszanka składająca się na pikle. Zaprawienie tych warzyw w marynacie staje się idealnym dodatkiem do zimowych obiadów.

Pikle dodaje się najczęściej do potraw mięsnych. Podstawą pikli jest przygotowanie marynaty z octu, wody, cukru i przypraw. Kluczową rolę w tej marynacie pełnią właściwości zawarte w occie.

Pikle – właściwości octu

Najważniejszym składnikiem octu jest kwas octowy. Wykazuje się, że im mocniejszy jest ocet, tym bardziej zostaje obniżone pH danego roztworu. To ważne podczas przygotowywania m.in. pikli, które są przeznaczone do przechowywania ich przez dłuższy czas najczęściej w temperaturze pokojowej.

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu

Zawarte w marynacie z octu sól i cukier uniemożliwiają bakteriom korzystanie z wody. Dodane do zalewy zioła i przyprawy przedłużają trwałość produktu, a np. czosnek czy oregano mają antybakteryjne działanie. Do piklowania zaleca się używanie jasnych octów, dzięki którym zanurzone w nim produktu nie zabarwią się.

Pikle – sposoby przygotowania

Pikle można przygotować na kilka sposobów. Poniżej przedstawiono kilka.

  • Pikle z ogórków w zalewie musztardowej.

Składniki: ok. 2,5-3 kg ogórków gruntowych.

Zalewa: 4 szklanki wody + 1 szklanka octu (10%) + ¾ szklanki cukru (należy dodać podwójnie) + 5 łyżeczek musztardy delikatesowej + 2 liście laurowe + 1 łyżka soli + 4 ziarna ziela angielskiego + 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: Ogórki należy obrać i pokroić – zaleca się krojenie wzdłuż na 4 części lub w grube plastry. Następnie tak pokrojone ogórki włożyć do słoików. Składniki zawarte w zalewie należy gotować przez kilka minut. Kolejno, ogórki zalać przestudzoną zalewą. Trzeba poświęcić ok. 7 min. na pasteryzację – słoiki wyjąć z gorącej wody.

  • Pikle w zalewie słodkiej.

Składniki: ok. 2,5-3 kg letnich owoców, najlepiej jabłka.

Zalewa: 350 g octu winnego lub jabłkowego (6%) + 450g wody + 250g cukru.

Przygotowanie: Obrane i pokrojone ogórki umieścić w słoikach. Zalewę gotować przez kilka minut, a następnie – po przestudzeniu – zalać ogórki.

  • Pikle po żydowsku.

Składniki: 2,5-3 kg ogórków gruntowych, czosnek, marchew, cebula, koper, seler i natka pietruszki.

Zalewa: 5 szklanek wody + 1 szklanka cukru + 1 szklanka octu 10% + 2 łyżki soli.

Obrane i pokrojone ogórki włożyć do słoika. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 1 plaster cebuli, 3 plastry marchewki, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz koperek. Po ugotowaniu składników zalewy pozostawić ją do ostygnięcia. Następnie pasteryzować przez około 10 min.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka