- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Masło kakaowe nie tylko dla urody
Masło kakaowe to główny składnik większości czekolad, który wzbogaca je o kremową konsystencję. Jednakże istnieje wiele zalet masła kakaowego poza przyjemnym smakiem. Ten naturalny tłuszcz stosowany jest w kosmetykach, medycynie i maściach. Oto 5 właściwości zdrowotnych masła kakaowego.
Wspomaganie układu odpornościowego
Masło kakaowe ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Polifenole masy kakaowej mogą hamować reakcję limfocytów T w układzie odporności. W rezultacie może to prowadzić do zmniejszenia stanu zapalnego w DNA. Wprowadzenie większej ilości masła do diety może też wspomagać równowagę hormonalną. Przypadłości, z którymi pomaga walczyć, to łuszczyca, nadciśnienie, fibromyalgia czy zapalenie stawów.
Walka z procesem starzenia
Masło kakaowe jest bogate w antyoksydanty, włącznie z kwasem oleinowym, palmitynowym oraz stearynowym. Te kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na skórę, ponieważ wytwarzają warstwę chroniącą przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu spowalniają proces starzenia oraz chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym. Skóra będzie wyglądać na zdrowszą i bardziej jędrną dzięki spowolnieniu procesu powstawania zmarszczek.
Zdrowe serce
Nowe badania pokazują, że nie wszystkie tłuszcze są złe dla serca, a masło kakaowe to jeden ze sprzymierzeńców tego organu. Polifenole zawarte w maśle kakaowym obniżają markery stanu zapalnego, które przyczyniają się do twardnienia tętnic. Co więcej pomaga w przemianie materii i zmniejsza ryzyko zawału.
Lepsza praca jelit
Kolejne badania wykazują, że masło kakaowe pomaga w problemach z zatwardzeniem. Regularne spożywanie produktów zawierających kakao prowadzi do lepszego funkcjonowania jelit. W związku z tym naukowcy prowadzą badania dotyczące leczenia przewlekłego zatwardzenia i chorób jelitowych.
Zdrowie psychiczne
Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia humor, ale wiele osób nie wie, dlaczego tak się dzieje. Masło kakaowe zawarte w czekoladzie zwiększa poziom endorfiny i serotoniny w mózgu, co z kolei podnosi nastrój. Poza tym magnez zawarty w czekoladzie pomaga zapobiegać spadkom progesteronu, który prowadzi do huśtawki emocjonalnej podczas PMS.