Czekolada
W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym czy palmowym. Produkt ten zawiera sporą ilość tłuszczów trans, które zatykają naczynia krwionośne i mogą być przyczyną wielu chorób. Ponadto wyrób czekoladopodobny ma w swoim składzie jedynie śladowe ilości kakao. Można więc powiedzieć, że posiada wszystkie wady przypisywane słodyczom (cukier, tłuszcz) i jednocześnie nie ma zalet odpowiadających czekoladzie (składniki mineralne, przeciwutleniacze).
Jakie dobre składniki znajdują się w czekoladzie?
Czekolada zawiera:- składniki mineralne – magnez, fosfor, cynk, żelazo; - przeciwutleniacze – flawonoidy, polifenole, które zapobiegają m. in. nowotworom i chorobom serca; - teobromina – pomaga w utrzymaniu zdrowych dróg moczowych, łagodzi kaszel; - fenyloetyloamina – powoduje, że po zjedzeniu czekolady w organizmie rośnie poziom „hormonów szczęścia” (endorfin, serotoniny).
Czekolada jest źródłem łatwo dostępnej energii, dzięki czemu szybko pobudza organizm. Może to być przydatne np. podczas wyprawy w góry lub długiej wycieczki rowerowej.
Jak wybrać dobrą czekoladę?
Praktycznie wszystkie korzyści płynące z czekolady są zasługą kakao. Stąd wniosek, że im go więcej, tym czekolada jest bardziej wartościowa dla organizmu. Poza tym większą zawartość kakao posiadają czekolady dobrej jakości, czyli takie, które jednocześnie zawierają mniej cukru i mają tłuszcz lepszej jakości. Im tańsze składniki zostały wykorzystane do produkcji czekolady, tym więcej będzie w niej chemii, ponieważ trzeba ją jakoś „zlepić”. Najlepsze czekolady mają w swoim składzie 70-99 proc. kakao. Z doświadczenia wiem jednak, że nie każdy jest w stanie zjeść czekoladę, która ma tego składnika ok. 90 proc. Dla mnie najbardziej odpowiednia jest ta o zawartości 80 proc. kakao.
Na co zwrócić uwagę?
Jeśli chcemy kupić naprawdę dobrą, ciemną czekoladę, musimy zwrócić uwagę na jej skład. Najlepiej, jeśli jest on jak najkrótszy i zawiera jedynie miazgę kakaową, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, cukier oraz ewentualnie naturalne dodatki, np. wanilia, chili, mięta, skórka pomarańczowa. Jeśli czekolada ma w swoim składzie cukier na pierwszym miejscu, tzn. że jest mało wartościowa pod względem składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Uważajmy również na dodatek utwardzonego tłuszczu roślinnego, który może powodować miażdżycę i nowotwory.
Jakich czekolad powinno się unikać?
Powinniśmy unikać czekolady białej, ponieważ jest czekoladą tylko z nazwy. Zawiera najwyżej śladowe ilości kakao, natomiast składa się z dużej ilości cukru, tłuszczu i aromatów. Czekolada nadziewana może zawierać sztuczne aromaty, konserwanty, emulgatory, regulatory kwasowości. Z naturą ma więc niewiele wspólnego. Z kolei czekolada mleczna w porównaniu z ciemną i deserową zawiera mniej kakao, a więcej cukru, tłuszczu i sztucznych dodatków.
Czy tylko czekolada gorzka jest korzystna?
Jeżeli mówimy o wpływie na zdrowie, to rzeczywiście lepiej jest wybrać czekoladę ciemną (70-99 proc.) lub deserową (50-70 proc.). Czekolada mleczna zawiera 25-50 proc. kakao, więc też będzie miała pewne korzystne działanie, chociaż dużo mniejsze. Poza tym zawiera dużo więcej cukru i chemii. Czekolady ciemne i deserowe są bardziej sycące, więc nie jest łatwo zjeść od razu całą tabliczkę, co nieraz ma miejsce w przypadku czekolady mlecznej.
Ile możemy dziennie jeść czekolady, aby sobie nie zaszkodzić? Czy jest miejsce dla niej w diecie osoby odchudzającej się?
Wszystko zależy od tego, co jemy lub mamy zamiar zjeść danego dnia. Jeżeli nie spożywamy innych słodyczy, żywności typu fast food, słodzonych napojów czy tłustych potraw, możemy dziennie zjeść kilka kostek czekolady. Natomiast, jeśli chodzi o dietę osób odchudzających się, to w sytuacji, gdy jadłospis jest prawidłowo zbilansowany, nie ma powodu, żeby zupełnie rezygnować z czekolady.