Wysoki poziom trójglicerydów. Unikaj tych warzyw i owoców
Kontrolując poziom lipidów we krwi decydujemy się zazwyczaj na sprawdzenie poziomu cholesterolu. Jego określenie jest ważne, by podjąć odpowiednie leczenie i wprowadzić dietę.
Zdarza się jednak, że zarówno frakcja LDL, jak i HDL jest w normie, ale przekraczają ją trójglicerydy. Co wtedy robić? Oprócz terapii farmakologicznej, ważne jest też odpowiednie podejście do diety.
Zbyt duże stężenie trójglicerydów jest niebezpieczne dla zdrowia. Stwarza ogromne ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Trójglicerydy odpowiadają za to w dużo większym stopniu niż cholesterol. Poza tym, zwiększają ryzyko zapalenia trzustki, zmuszając ją do intensywnej pracy.
Warto zrezygnować z jedzenia tłuszczów zwierzęcych, ale nie tylko. Wyeliminuj z diety także pewne warzywa i owoce. Sprawdź jakie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce
Groch i kukurydza
Kluczem w diecie przy wysokim poziomie trójglicerydów jest unikanie fruktozy. Ten cukier prosty sprzyja odkładaniu blaszek miażdżycowych, a w konsekwencji - rozwojowi miażdżycy.
Dość dużo fruktozy znajduje się w groszku i kukurydzy. Jeśli będziesz często jeść te warzywa, twoje ciało zacznie odkładać nadmiar cukru, zamiast przekształcać go w energię.
Zastąp groszek kalafiorem, brokułem lub kapustą.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jedzone w nadmiarze może mieć fatalny wpływ na nerki
Fasola
Fasola jest świetnym roślinnym źródłem błonnika. Niestety, zawiera także cukry proste. Szczególnie jest to cechą odmian o dużych nasionach.
Nie oznacza to jednak, że musisz zrezygnować ze wszystkich rodzajów fasoli. Wybieraj tę czarną, ma mniej fruktozy i więcej błonnika, który pomaga wymiatać zbędne produkty przemiany materii z organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Daktyle, rodzynki, figi
Jedzenie owoców jest sposobem na zapobieganie chorobie wieńcowej. Osoby, które się z nią mierzą, mogą dzięki temu zmniejszyć ryzyko jej dalszego rozwoju.
Są jednak takie owoce, które należy ograniczyć.
W zależności od gatunku, owoce mają różną zawartość fruktozy. O ile jabłka, borówki, czereśnie, grejpfruty czy śliwki można jeść dość często, o tyle daktyle czy suszone morele - już nie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Sprzyja ukruszeniu, a nawet złamaniu. Można stracić zęba
Zasady diety
Borykasz się ze zbyt wysokim poziomem trójglicerydów? Aby go obniżyć, jedz nie więcej niż od 50 do 100 g fruktozy dziennie. Postaw na świeże produkty, smażenie zamień na gotowanie na parze.
I pamiętaj, że głównym winowajcą wysokiego poziomu trójglicerydów jest alkohol. Należy go całkowicie wyeliminować.
Zobacz także: Temperatura wody, którą pijesz ma ogromne znaczenie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.