Matcha – najzdrowsza zielona herbata

Czy kiedykolwiek słyszałeś o herbacie matcha? Ta sproszkowana, zielona herbata pochodzi z Japonii. W VIII wieku buddyjski mnich Eisai, który po raz pierwszy wprowadził ją do użycia w swoim kraju, określił ją mianem „najlepszego lekarstwa na problemy natury umysłowej oraz medycznej”. Za co tak cenimy ten specyfik? Matcha zawiera trzy razy więcej EGCG – przeciwutleniacza o właściwościach przeciwnowotworowych i antywirusowych – niż zwykła zielona herbata. Odchudza, łagodzi stres, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru, a do tego świetnie smakuje. Niektórzy dodają matchę do deserów lodowych, ciast czy koktajli warzywnych. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto stosować matchę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie herbaty / Shutterstock

/ 6Źródło antyoksydantów

Matcha to bogactwo witamin (przede wszystkim A, C, E oraz witamin z grupy B) oraz minerałów: zawiera cynk, potas, wapń, sód i żelazo. Jednak jej najcenniejszym składnikiem są katechiny – substancje chemiczne z grupy polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Matcha zawiera ich znacznie więcej niż zwykła zielona herbata, ponieważ spożywamy ją w formie sproszkowanych liści (w których jest największe stężenie tych substancji), podczas gdy z innych zielonych herbat przygotowujemy napar, a liście wyrzucamy. Ponadto matcha to źródło naturalnego błonnika pokarmowego i beta-karotenu.

/ 6Pobudzenie organizmu

Obraz
© Zdjęcie lodów / Shutterstock

Matcha zawiera również kofeinę oraz aminokwas o nazwie L-teanina. Takie połączenie składników w jednym produkcie sprawia, że w naszym mózgu wytwarzają się (najbardziej pożądane dla naszego dobrego samopoczucia) fale alfa, które można opisać jako jednoczesne uczucie relaksu i gotowości (czujności) do działania. Matcha ma zatem działanie uspokajające (redukuje stres), jednocześnie pozwalając zachować czujność umysłu.

/ 6Spalanie tkanki tłuszczowej

Obraz
© Zdjęcie herbaty / Shutterstock

Celebrytki chętnie zabierają matchę na siłownię i popijają ją w trakcie treningu, ponieważ przyspiesza ona regenerację po wysiłku fizycznym. Napój prawie nie ma kalorii, a dzięki błonnikowi pokarmowemu hamuje apetyt. Badanie opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" ujawniło, że połączenie polifenoli, katechiny i kofeiny sprawia, że ta zielona herbata rewelacyjnie działa na metabolizm. Takie połączenie składników w herbacie przyspiesza termogenezę oraz utlenianie lipidów, co powoduje szybsze spalanie tłuszczu i redukcję wagi. Matcha sprzyja zatem tym, którzy walczą o smukłą sylwetkę.

/ 6Ryzyko udaru oraz chorób serca

Obraz
© Zdjęcie ciastek / Shutterstock

W 2009 roku postanowiono sprawdzić, jak zielona herbata wpływa na mózg. Analizy wykazały, że przy spożyciu trzech lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie (co odpowiada ok. pół szklanki matcha), ryzyko udaru mózgu zmniejsza się o 21 proc. Ponadto matcha reguluje ciśnienie krwi oraz może ochronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Badanie przeprowadzone na grupie ponad 40 tys. Japończyków w wieku 40-79 lat wykazało, że już pół szklanki tego specyfiku obniżyło śmiertelność wywołaną przez choroby sercowo-naczyniowe o 32 proc. u kobiet oraz o 16 proc. u mężczyzn.

/ 6Ochrona przed rakiem

Obraz
© Zdjęcie koktajlu / Shutterstock

Między innymi to właśnie herbacie matcha Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność. W 2004 roku japońscy naukowcy wykazali, że wysokie stężenie przeciwutleniacza EGCG wraz z mieszanką innych antyoksydantów zawartych w herbacie matcha, sprawia, że posiada ona właściwości hamujące rozwój nowotworu – EGCG przyłączają się do guza i zatrzymują jego rozrost.

/ 6Źródło zdrowia

Obraz
© Zdjęcie matcha / Shutterstock

Matcha zawiera w sobie cały wachlarz składników odżywczych wspierających zdrowie. Trzy tygodnie przed zbiorem liście tej rośliny są osłaniane przed słońcem, tak aby mogły produkować jak najwięcej chlorofilu, który nadaje jej kolor, ale ma także znaczenie dla człowieka – oczyszcza krew ze złogów i toksyn. Niezwykłość tej rośliny sprawia, że coraz chętniej jest stosowana przez Polaków.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka