Trwa ładowanie...

McDonald’s wycofuje produkty z rukolą. Tych kanapek nie zjesz

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące rukoli. W popularnej sałacie wykryto bakterie salmonelli. Wycofana rukola była dodawana do kanapek w lokalach McDonald's.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

1. McDonald’s wycofuje kanapki z rukolą

McDonald's poinformował, że produkty z dodatkiem rukoli z salmonellą były sprzedawane w dniach 27 sierpnia - 2 września w wybranych restauracjach. Sieć wstrzymuje dystrybujcję kanapek.

Produkty z dodatkiem rukoli były składnikiem następujących pozycji z menu:

  • McWrap Caesar,
  • Kajzerka Jajko i Pieczarki,
  • Kajzerka Kurczak Premium,
  • McMuffin® Twarożek i Rzodkiewka,
  • Sałatka kurczak Premium,
  • Sałatka, McWrap® Klasyczny,
  • Maestro Red Hot Chili.
  • Rukola była również dostępna w opcji personalizacji produktów.

2. Zatrucie bakteriami salmonelli

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka,
  • ogólne zmęczenie,
  • brak siły.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.