McDonald’s wycofuje produkty z rukolą. Tych kanapek nie zjesz
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące rukoli. W popularnej sałacie wykryto bakterie salmonelli. Wycofana rukola była dodawana do kanapek w lokalach McDonald's.
1. McDonald’s wycofuje kanapki z rukolą
McDonald's poinformował, że produkty z dodatkiem rukoli z salmonellą były sprzedawane w dniach 27 sierpnia - 2 września w wybranych restauracjach. Sieć wstrzymuje dystrybujcję kanapek.
Produkty z dodatkiem rukoli były składnikiem następujących pozycji z menu:
- McWrap Caesar,
- Kajzerka Jajko i Pieczarki,
- Kajzerka Kurczak Premium,
- McMuffin® Twarożek i Rzodkiewka,
- Sałatka kurczak Premium,
- Sałatka, McWrap® Klasyczny,
- Maestro Red Hot Chili.
- Rukola była również dostępna w opcji personalizacji produktów.
2. Zatrucie bakteriami salmonelli
Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.
Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:
- wodnista biegunka,
- ból brzucha,
- nudności i wymioty,
- wysoka gorączka,
- ogólne zmęczenie,
- brak siły.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl