Melon pepino w Lidlu. Owoc, który skrywa w sobie wiele zalet
Popularna sieć hipermarketów przygotowała nową ofertę na nadchodzący tydzień. Od dzisiaj na półkach znajdziemy melon pepino, znany też pod nazwą "psianka melonowa". To owoc, który w smaku przypomina połączenie ananasa, cytryny i melona. Teraz za jedną sztukę zapłacimy 7,99 zł.
Czy to wygórowana cena? Niekoniecznie. Melon pepino to samo zdrowie. Jedna sztuka może ważyć nawet 400 g. Sprawdź, jakie witaminy i składniki odżywcze w sobie skrywa.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź także: Ma mniej kalorii niż miód. Świetnie wzmacnia organizm
Moc witamin i składników mineralnych
Melon pepino pochodzi z Peru i Chile, ale obecnie uprawia się go najczęściej w Hiszpanii, Izraelu, Kenii oraz Maroko. Owoce są bogactwem witamin A i C, potasu i jodu, kwasów organicznych oraz węglowodanów.
Pepino spożywamy na surowo bądź po obróbce. Dobrze smakuje duszone, gotowane oraz smażone. Dojrzałe melony są natomiast idealne do przetworów, mrożenia, kandyzowania czy suszenia.
Gdy melon pepino jest dojrzały, możemy go gryźć jak jabłko. 100 g owocu zawiera od 25 do 40 kcal.
Zobacz również: Byłbyś dobrym psychologiem? Sprawdź, czy łatwo dasz się oszukać
Które pepino wybierać?
Pepino są miękkie, więc łatwo można je uszkodzić. Właśnie dlatego owoców nie można przechowywać przez długi czas. Najsmaczniejsze są te jędrne ze złotą skórką na zewnątrz. Owoce są lekko podłużne, mają też charakterystyczne fioletowe plamki na skórce. Cętki nie oznaczają jednak, że melon jest zepsuty.
"Pepino" w języku hiszpańskim znaczy "ogórek". Dlaczego? Gdy melon jest niedojrzały, jego skórka jest zielona, a owoc w smaku przypomina wtedy ogórka. Owoc wykazuje właściwości moczopędne.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Spadł z trampoliny. Lekarze przeoczyli poważne złamanie
Naturalny energetyk
Melon pepino zawiera związki, które przyczyniają się do rozkładania glukozy w organizmie. Owoc jest więc naturalnym energetykiem.
Dodatkowo, dzięki dużej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu, pepino obniża ciśnienie krwi. Jedząc melon regularnie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób serca.
Dla cukrzyków
Melon pepino to bogactwo błonnika. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Owoc powinien znaleźć się więc na liście zakupów osób chorujących na cukrzycę.
Zawartość witamin A i C oraz beta-karotenu sprawia, że melon pepino jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Co to oznacza? Związki te hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników.