Mięso ze strusia - lepsze niż kurze
Myślisz, że czerwone mięso o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu jest nieistniejącym ideałem? Mylisz się. Spróbuj mięsa strusia. Z roku na rok zdobywa ono coraz więcej zwolenników, którzy chwalą jego właściwości zdrowotne. Dlaczego jest takie zdrowe?
1. Smaczne i zdrowe
Jak wygląda mięso strusia? Po pierwsze charakteryzuje je intensywny czerwony kolor, dlatego też strusinę na pierwszy rzut oka można pomylić z wołowiną. Jest jednak od niej delikatniejsze, choć podobnie jak ona kruche.
Koneserzy przekonują, że strusina ma delikatny, słodkawy smak. Jest soczysta i zawiera mniej tłuszczu niż mięso z kurczaka. Charakteryzuje ją także mniejsza niż w wołowinie zwartość cholesterolu – 55 mg na 100 g. Pod tym względem strusina przypomina mięso indyka.
Przeczytaj także:
Nie można jej jednak z niczym porównać jeśli chodzi o zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że mięso ze strusia ma ich ok. 35 proc., podczas gdy w drobiu jest ich tylko ok. 20 proc., a w wołowinie – 5 proc.
Mowa tutaj przede wszystkim o kwasach omega-3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i optymalnego rozwoju mózgu (u dzieci). Wspomagają one także pracę wątroby, serca oraz ośrodkowego układu nerwowego.
Strusina zawiera także bardzo korzystną proporcję kwasów omega-6 do omega-3, która wynosi 4:1. Jest to proporcja, jaką Światowa Organizacja Zdrowia uważa za najzdrowszą. Dzięki niej możemy zmniejszyć ryzyko miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy.
2. Mięso pełne witamin
Jednak nie tylko NNKT świadczą o wyjątkowym charakterze mięsa strusia. Atrakcyjności dodają mu także witaminy, a mianowicie te z grupy B oraz biologicznie aktywne peptydy. W praktyce oznacza to, że strusina z powodzeniem może być wykorzystywana jako żywność funkcjonalna dla sportowców. Jest bowiem źródłem licznych minerałów, szczególnie miedzi i selenu.
Zaleca się ją także kobietom w ciąży i po porodzie. To ze względu na fakt, że jest ona źródłem żelaza hemowego (2,4 mg/100 g, mieso kurze: 0,5 mg/100 g). Ten rodzaj żelaza wykorzystywany jest przez organizm nawet w 20 proc. To dużo i właśnie dlatego strusinę powinny jeść osoby z anemią oraz panie spodziewające się dziecka. U nich zapotrzebowanie na żelazo jest większe.
Także pacjenci borykający się z nadciśnieniem tętniczym nie powinni stronić od strusiny. Mięso to charakteryzuje się niewielką zawartością sodu (43 mg/100 g), a to zapobiega nadciśnieniu.
3. Gdzie kupić mięso ze strusia?
Choć mięso to wydaje nam się orientalne, na lidera w jego produkcji na rynek europejski wyrasta Polska. To u nas od lat 80. XX wieku powstają fermy strusie. W większości mają one charakter agroturystczyny, jednak istnieją także zakłady produkcyjne, które opracowują patenty na produkty ze strusiny, także z tej suszonej.
Przeczytaj także:
Minusem strusiny jest jednak jej cena. Za kilogram polędwicy ze strusia trzeba zapłacić ok. 60 zł. Trudny jest też do niego dostęp. Strusinę kupimy jedynie w dobrych i wybranych sklepach mięsnych. Zamawiają ją także niektóre restauracje.