Trwa ładowanie...

Mięso ze strusia - lepsze niż kurze

Myślisz, że czerwone mięso o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu jest nieistniejącym ideałem? Mylisz się. Spróbuj mięsa strusia. Z roku na rok zdobywa ono coraz więcej zwolenników, którzy chwalą jego właściwości zdrowotne. Dlaczego jest takie zdrowe?

Zobacz film: "Co zamiast mięsa możesz znaleźć w kiełbasie grillowej?"

1. Smaczne i zdrowe

Jak wygląda mięso strusia? Po pierwsze charakteryzuje je intensywny czerwony kolor, dlatego też strusinę na pierwszy rzut oka można pomylić z wołowiną. Jest jednak od niej delikatniejsze, choć podobnie jak ona kruche.

Koneserzy przekonują, że strusina ma delikatny, słodkawy smak. Jest soczysta i zawiera mniej tłuszczu niż mięso z kurczaka. Charakteryzuje ją także mniejsza niż w wołowinie zwartość cholesterolu – 55 mg na 100 g. Pod tym względem strusina przypomina mięso indyka.

Przeczytaj także:

Nie można jej jednak z niczym porównać jeśli chodzi o zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że mięso ze strusia ma ich ok. 35 proc., podczas gdy w drobiu jest ich tylko ok. 20 proc., a w wołowinie – 5 proc.

Mowa tutaj przede wszystkim o kwasach omega-3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i optymalnego rozwoju mózgu (u dzieci). Wspomagają one także pracę wątroby, serca oraz ośrodkowego układu nerwowego.

Strusina zawiera także bardzo korzystną proporcję kwasów omega-6 do omega-3, która wynosi 4:1. Jest to proporcja, jaką Światowa Organizacja Zdrowia uważa za najzdrowszą. Dzięki niej możemy zmniejszyć ryzyko miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy.

2. Mięso pełne witamin

Jednak nie tylko NNKT świadczą o wyjątkowym charakterze mięsa strusia. Atrakcyjności dodają mu także witaminy, a mianowicie te z grupy B oraz biologicznie aktywne peptydy. W praktyce oznacza to, że strusina z powodzeniem może być wykorzystywana jako żywność funkcjonalna dla sportowców. Jest bowiem źródłem licznych minerałów, szczególnie miedzi i selenu.

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa
6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa [7 zdjęć]

Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat...

zobacz galerię

Zaleca się ją także kobietom w ciąży i po porodzie. To ze względu na fakt, że jest ona źródłem żelaza hemowego (2,4 mg/100 g, mieso kurze: 0,5 mg/100 g). Ten rodzaj żelaza wykorzystywany jest przez organizm nawet w 20 proc. To dużo i właśnie dlatego strusinę powinny jeść osoby z anemią oraz panie spodziewające się dziecka. U nich zapotrzebowanie na żelazo jest większe.

Także pacjenci borykający się z nadciśnieniem tętniczym nie powinni stronić od strusiny. Mięso to charakteryzuje się niewielką zawartością sodu (43 mg/100 g), a to zapobiega nadciśnieniu.

3. Gdzie kupić mięso ze strusia?

Choć mięso to wydaje nam się orientalne, na lidera w jego produkcji na rynek europejski wyrasta Polska. To u nas od lat 80. XX wieku powstają fermy strusie. W większości mają one charakter agroturystczyny, jednak istnieją także zakłady produkcyjne, które opracowują patenty na produkty ze strusiny, także z tej suszonej.

Przeczytaj także:

Minusem strusiny jest jednak jej cena. Za kilogram polędwicy ze strusia trzeba zapłacić ok. 60 zł. Trudny jest też do niego dostęp. Strusinę kupimy jedynie w dobrych i wybranych sklepach mięsnych. Zamawiają ją także niektóre restauracje.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.