Mięso zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Wystarczy 200 g dziennie, by zachorować
Czerwone mięso spożywane każdego dnia może skutkować przedwczesnym zgonem. Zauważono, że wystarczy już 200 g mięsa, aby znacząco zwiększyć ryzyko.
200 g czerwonego mięsa powoduje choroby serca i raka jelit
Regularne spożywanie czerwonego mięsa może skutkować przedwczesną śmiercią. Fińscy naukowcy z University of Eastern Finland pod kierunkiem dietetyka Heli Virtanen przeprowadzili analizy.
Badanie grupy 2641 mężczyzn wykazało, że 200 g mięsa każdego dnia może być powodem przedwczesnego zgonu. Dotyczy to wielu lat takiego odżywiania.
Inne białka zwierzęce, jak np. ryby, jaja lub nabiał, nie wykazywały tak negatywnego wpływu na zdrowie i życie pacjentów.
Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?
200 g to zaledwie 6 plasterków bekonu, 9 plasterków szynki albo 3 parówki. Najczęstsze dolegliwości będące skutkiem stosowania takiej diety przez lata, to rak jelit oraz choroby serca i układu krążenia.
Spożycie mięsa wystarczy ograniczyć do 100 g dzienne, aby zmniejszyć jednocześnie ryzyko zgonu o 25 proc.
W badaniu porównano stan zdrowia mężczyzn między 40. a 60. r.ż. Na przestrzeni kolejnych 22 lat zmarło 1225 z grona obserwowanych pacjentów.
W większości przypadków przyczyną przedwczesnych zgonów były choroby serca i układu krążenia, a także cukrzyca typu 2 i rak.
Zauważono, że podane choroby dotyczyły osób, których dieta była bogatsza w czerwone mięso, w porównaniu ze zdrowszymi rówieśnikami.
Zalecane dobowe spożycie czerwonego mięsa
Brytyjski resort zdrowia zaleca, aby dobowe spożycie czerwonego mięsa nie przekraczało 70 g. Amerykański Instytut Badań nad Rakiem ma podobne zdanie - bezpieczna ilość to 510 g tygodniowo, czyli ok. 72 g każdego dnia.
Czerwone mięso to źródło tłuszczów nasyconych, powoduje więc wysoki poziom cholesterolu, a co za tym idzie – zwiększone ryzyko chorób serca.
Spożywanie wołowiny i jagnięciny podejrzewa się o wpływ na rozwój raka jelit.
To samo dotyczy mięs przetworzonych, do których zalicza się bekon i kiełbaski. Od blisko dekady mówi się głośno o związkach tych mięs z rakiem jelita grubego.
Choć zarazem czerwone mięso zawiera dużo białka, żelaza i witamin z grupy B, uważa się, że ryzyko konsumpcji jest większe, niż ewentualne korzyści.
Planowane są dalsze badania w tym kierunku. Naukowcy chcą wykazać dokładne związki żywienia z przedwczesnymi zgonami, przy uwzględnieniu prowadzonego przez pacjentów trybu życia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.