Czym można zastąpić biały cukier?
Pod tajemniczą nazwą kryje się cukier pozyskiwany z brzozy. Stosowanie go zamiast tradycyjnego cukru jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Działa antybakteryjnie, opóźnia procesy starzenia, poprawia odporność i nie powoduje problemów ze zdrowiem zębów. Czy ma jakieś wady? Ksylitol w zbyt dużych ilościach może sprawiać kłopoty żołądkowe, dlatego używajmy go z głową.
Miód
Słodszy od tradycyjnego cukru, ale całkowicie naturalny. Warto wiedzieć, że jest też bardziej kaloryczny - łyżeczka miodu ma 23 kalorie, a cukru 16 kalorii. W dużych ilościach nie jest wskazany, ale regularnie jedzony może dostarczyć wielu witamin i minerałów. Poza tym miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia odporność i pomaga walczyć z objawami infekcji.
Stewia
Stewia jest nie tylko świetną substancją słodzącą, ale również dostarcza wielu potrzebnych minerałów (m.in. wapnia, magnezu, selenu, chromu) oraz witamin. Warto również wspomnieć, że jest produktem niskokalorycznym. Nie kupujmy jednak stewii w postaci białego proszku - nie posiada wtedy tak wielu cennych składników odżywczych. Najbardziej wartościowe są liście - świeże lub suszone.
Cukier trzcinowy
Wydawałoby się, że na pewno jest lepszy niż ten wytwarzany z buraków. W sklepach często sprzedaje się jednak cukier trzcinowy rafinowany, czyli oczyszczany, tak jak jego popularny biały odpowiednik. Najlepiej sięgnąć po wersję nierafinowaną, która dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak żelazo czy cynk.
Syrop z agawy
Zawiera nawet 25 proc. kalorii więcej od cukru, ale jest też trzy razy słodszy - dzięki temu używamy go mniej. Syrop z agawy jest naturalny i ma niski indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że można go używać bez żadnych ograniczeń - w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądkowe.
Syrop klonowy
Pochodzący z Kanady naturalny słodzik ma wiele zalet. Jest źródłem przeciwutleniaczy, manganu, cynku, magnezu oraz witaminy B2. Oryginalny syrop klonowy jest całkowicie naturalny i świetnie zastępuje cukier. Nie jest jednak wskazany dla osób cierpiących na cukrzycę. Dlaczego? Zawiera głównie sacharozę, która podnosi poziom cukru oraz trójglicerydów we krwi.