Miód sztuczny - kalorie i wartości odżywcze. Czy sztuczny miód jest zdrowy?
Sztuczny miód to syntetyczny słodki wyrób, który w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z miodem kwiatowym. Jest jednak dużo tańszy, dlatego często jest wybierany jako zamiennik cukru lub klasycznego miodu. Jakie wartości odżywcze ma sztuczny miód?
W tym artykule:
Co to jest sztuczny miód?
Sztuczny miód to słodki wyrób, który powstaje poprzez hydrolizę dwucukru sacharozy oraz syropu skrobiowego z użyciem wody oraz kwasu – mrówkowego albo solnego.
Powstały syrop upodabnia się do kwiatowego miodu poprzez dodanie barwników (głównie karmelu) oraz substancji zapachowych. Najczęściej sztuczny miód występuje w wersji płynnej, czasem także spotyka się postać stałą – wówczas miód musi zostać poddany krystalizacji.
Kalorie i właściwości sztucznego miodu
Sztuczny miód nie ma żadnych zdrowotnych właściwości, które znajdują się w miodzie naturalnym. Nie zawiera białek, enzymów, ma w sobie za to sporą ilość węglowodanów, pochodzących z sacharozy.
Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy
W 100 g sztucznego miodu znajduje się:
- 312 kalorii
- 22 g wody
- 5 g sacharozy
- ok. 70 g glukozy i fruktozy
Najpopularniejsze sztuczne miody to przede wszystkim miód sosnowy, pokrzywowy, aloesowy i głogowy.
Jak odróżnić sztuczny miód od naturalnego?
Aby ustalić, czy miód jest sztuczny, czy naturalny, wystarczy przeczytać etykietę. Skład prawdziwego miodu będzie się znacznie różnił od sztucznego. Informacja o sposobie pozyskania miodu także powinna być umieszczona na słoiku.
Sztuczny miód nie krystalizuje, jeśli jest w postaci płynnej. Prawdziwy natomiast zawsze ulega krystalizacji po jakimś czasie od otwarcia. Dodatkowo sztuczny miód zawsze wygląda trochę lepiej, niż naturalny – jest bardziej płynny, rzadki i klarowny. Oczywiście jest także dużo tańszy, niż prawdziwy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.