Miód sztuczny - kalorie i wartości odżywcze. Czy sztuczny miód jest zdrowy?

Sztuczny miód to syntetyczny słodki wyrób, który w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z miodem kwiatowym. Jest jednak dużo tańszy, dlatego często jest wybierany jako zamiennik cukru lub klasycznego miodu. Jakie wartości odżywcze ma sztuczny miód?

Sztuczny miód to syntetyczny słodki wyrób, który w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z miodem kwiatowymSztuczny miód to syntetyczny słodki wyrób, który w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z miodem kwiatowym
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest sztuczny miód?

Sztuczny miód to słodki wyrób, który powstaje poprzez hydrolizę dwucukru sacharozy oraz syropu skrobiowego z użyciem wody oraz kwasu – mrówkowego albo solnego.

Powstały syrop upodabnia się do kwiatowego miodu poprzez dodanie barwników (głównie karmelu) oraz substancji zapachowych. Najczęściej sztuczny miód występuje w wersji płynnej, czasem także spotyka się postać stałą – wówczas miód musi zostać poddany krystalizacji.

Kalorie i właściwości sztucznego miodu

Sztuczny miód nie ma żadnych zdrowotnych właściwości, które znajdują się w miodzie naturalnym. Nie zawiera białek, enzymów, ma w sobie za to sporą ilość węglowodanów, pochodzących z sacharozy.

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

W 100 g sztucznego miodu znajduje się:

  • 312 kalorii
  • 22 g wody
  • 5 g sacharozy
  • ok. 70 g glukozy i fruktozy

Najpopularniejsze sztuczne miody to przede wszystkim miód sosnowy, pokrzywowy, aloesowy i głogowy.

Jak odróżnić sztuczny miód od naturalnego?

Aby ustalić, czy miód jest sztuczny, czy naturalny, wystarczy przeczytać etykietę. Skład prawdziwego miodu będzie się znacznie różnił od sztucznego. Informacja o sposobie pozyskania miodu także powinna być umieszczona na słoiku.

Sztuczny miód nie krystalizuje, jeśli jest w postaci płynnej. Prawdziwy natomiast zawsze ulega krystalizacji po jakimś czasie od otwarcia. Dodatkowo sztuczny miód zawsze wygląda trochę lepiej, niż naturalny – jest bardziej płynny, rzadki i klarowny. Oczywiście jest także dużo tańszy, niż prawdziwy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka