Trwa ładowanie...

Miód wrzosowy – skład, właściwości i zastosowanie

Miód wrzosowy nazywany jest królem miodów, ponieważ jest trudno dostępny i dość drogi. Ma charakterystyczny, przyjemny zapach kwiatu wrzosu i gorzkawy posmak. Nie zawiera zbyt wielu witamin, co rekompensuje bogactwo enzymów i aminokwasów. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest miód wrzosowy?

Miód wrzosowy nazywany jest królem miodów, gdyż nie jest łatwo dostępny ze względu na małą liczbę wrzosowisk w Polsce. Ponieważ jest trudniejszy w pozyskaniu, kosztuje też więcej niż inne, bardziej popularne miody.

Miód z kwiatów wrzosu należy do miodów niezbyt słodkich. Jest bardzo esencjonalny, w smaku ostry i gorzkawy (jak każdy miód jest bardzo słodki, gorzki jest jego posmak). W stanie płynnym ma charakterystyczną galaretowatą konsystencję. Zawdzięcza ją dużej zawartości dekstryn i białek. Po procesie krystalizacji staje się ziarnisty i masłowy.

Jak rozpoznać miód wrzosowy? To nietrudne. Miód z wrzosów ma ciemną, rubinowo-brunatną barwę. Gdy się skrystalizuje, a dzieje się to dość szybko, jaśnieje. Wówczas kolor lekko wpada w pomarańcz. Wyróżnia go naturalny zapach wrzosu. Miód wrzosowy pozyskuje się od pszczół od lipca do października.

Zobacz także:

2. Skład miodu wrzosowego

Miód wrzosowy nie zawiera wielu witamin. Cechuje go za to wysoka zawartość enzymów i wolnych aminokwasów, olejków eterycznych i ponad sto innych substancji, których źródłem jest nektar.

Miód wrzosowy zawiera witaminy A, B i B6, a także aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo oraz wiele innych biopierwiastków, takich jak potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez, sporą ilość hormonów wzrostu oraz neurohormonów, takich jak cholina i acetylocholina oraz kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy.

Indeks glikemiczny miodu jest wysoki (przekracza 60), tak jak i kaloryczność (100 g miodu dostarcza ponad 300 kcal). Nic dziwnego, ponieważ miód z wrzosów, jak każdy inny gatunek, składa się głównie z węglowodanów (przeważa sacharoza i fruktoza). W porównaniu z innymi miodami produkt wrzosowy ma największą zawartość wody.

3. Właściwości miodu wrzosowego

Miód wrzosowy warto jeść, ponieważ nie tylko dobrze smakuje, ale i działa prozdrowotnie oraz leczniczo. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Na co działa miód wrzosowy?

Miód wrzosowy:

  • pomaga, gdy dokucza przeziębienie czy grypa. Sprawdza się w leczeniu zapalenia gardła, wspiera leczenie przewlekłego zapalenia migdałków podniebiennych,
  • ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, reguluje pracę jelit. Pomaga w stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Nie tylko poprawia trawienie i reguluje perystaltykę jelit, ale również zwiększa przyswajalność składników pokarmowych,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • przyspiesza metabolizm,
  • poprawia pamięć,
  • wspiera układ immunologiczny. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku. Wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie,
  • chroni przed rozwojem zakażeń,
  • działa moczopędnie. Miód z wrzosu stosowany jest przede wszystkim w przypadku problemów z nerkami, drogami moczowymi oraz z gruczołem krokowym. Wspomaga kuracje w chorobach nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczołu krokowego,
  • ma działanie bakteriobójcze,
  • łagodzi schorzenia reumatyczne,
  • pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej,
  • sprawdza się w profilaktyce chorób prostaty,
  • wspomaga leczenie choroby Alzheimera,
  • mikstura z wody, soku cytrynowego i miodu może być skutecznym remedium na poranne mdłości u ciężarnych.

4. Zastosowanie miodu wrzosowego

Miód wrzosowy wykorzystywany jest nie tylko do łagodzenia różnych dolegliwości zdrowotnych, ale również w kuchni i kosmetyce. Dokładnie tak, jak każdy inny rodzaj miodu, stosuje się go jako naturalny i zdrowy słodzik do herbaty i innych napojów, a także deserów, koktajli, owsianek czy jaglanek.

Miód z wrzosów świetnie smakuje na kanapkach, grzankach, naleśnikach czy tostach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dodany do potraw zwiększa ich walory smakowe.

Miód wrzosowy warto nie tylko jeść, ale i traktować jako składnik domowych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. To cenny składnik maseczek na twarz, włosy czy dłonie, ale i peelingów do ciała.

Gdzie kupić miód wrzosowy?

Miód wrzosowy nie jest łatwo dostępnym produktem, niemniej można go znaleźć w wielu pasiekach i sklepach ze zdrową żywnością, tak stacjonarnych, jak i online. Ten rodzaj miodu nie jest też tani.

Cena miodu wrzosowego może różnić się w zależności od pojemności słoja oraz miejsca zakupu. Orientacyjna cena za mały (około 0,5 l) słoik wynosi ponad 40 złotych.

Miód wrzosowy – skład, właściwości i zastosowanie
Miód wrzosowy – skład, właściwości i zastosowanie (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.