Miodowe naleśniki
Cały sekret tych słodkich naleśników tkwi w miodzie. Jego wartość i działanie są niezastąpione. Miód zawiera takie składniki jak: cukry, związki białkowe, enzymy, kwasy organiczne, witaminy, składniki mineralne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka miodu,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie:
W przygotowanej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj powoli mleko i energicznie mieszaj. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, dodaj łyżkę miodu i skórkę z cytryny i zamieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i, odmierzając chochlą, wlewaj naleśnikowe ciasto. Smaż z dwóch stron tak, aby naleśniki miały złoty kolor, nie dłużej niż 8-10 minut. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 237,37 kcal |
Białka | 10,06 g |
Węglowodany | 47,9 g |
Tłuszcze | 1,51 g |
Błonnik | 1,8 g |
Komentarz:
Co do witamin, oczywiście występują w składzie miodu, ale ich zawartość jest zróżnicowana w zależności od rodzaju. To dzieło pszczół działa cudotwórczo na układ nerwowy, choroby serca, schorzenia układu oddechowego, problemy ze skórą czy z żołądkiem. Jednym słowem, wystarczy dodać do naleśników łyżkę miodu i od razu czujemy się dużo lepiej.