Mirabelki – wygląd, właściwości zdrowotne i wykorzystanie

Mirabelki to owoce jednej z odmian śliwy domowej. Roślina pochodzi z Azji. Jest mało wymagająca, do wzrostu potrzebuje jedynie słonecznego stanowiska. Choć te niepozorne, żółte śliweczki są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, pozostają najbardziej niedocenianymi i niewykorzystanymi owocami w Polsce. Dlaczego warto je zbierać i jeść?

Mirabelki to owoce jednej z odmian śliwy domowejMirabelki to owoce jednej z odmian śliwy domowej
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to są mirabelki?

Mirabelki to krzewy lub drzewa dorastające do 3-6 metrów wysokości. W Polsce śliwa domowa mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) jest rośliną uprawną, często również porasta nieużytki, parki i skraje dróg. W zależności od systemu klasyfikacyjnego jest traktowana jako podgatunek lub odmiana rośliny z rodziny różowatych.

Śliwa domowa mirabelka pochodzi z Azji. Po raz pierwszy wyhodowano ją najprawdopodobniej w okolicach Anatolii. Pierwsze europejskie wzmianki na jej temat pochodzą z XIII w.

W Polsce rośliny upowszechniły się kilkaset lat temu. Obecnie rosną u nas dwie odmiany mirabelek. To:

Ceny żywności. W marketach drożyzna, u rolnika tanio - skąd się to bierze?

  • mirabelka z Nancy, najbardziej ceniona i najszlachetniejsza odmiana. Pochodzi z Lotaryngii. Ma złotożółte owoce, które zbiera się na przełomie lipca i sierpnia,
  • mirabelka Flotowa, sprowadzona z Austrii. Ma małe, żółte owoce z intensywnym białawym nalotem. Są słodko-kwaśne. Zbiera się je w połowie sierpnia. Najczęściej rośnie na południu Polski.

Jak wyglądają mirabelki?

Mirabelka ma niewielkie liście i jadalne, kuliste, żółte lub czerwone owoce. Są małe, o średnicy 3-5 cm (różnią się wielkością i barwą w zależności od odmiany). Owoce mirabelki są słodkie, a gdy dojrzeją, ich miąższ łatwo oddziela się od pestki. Te są trujące, ponieważ zawierają amigdalinę.

Roślina kwitnie w kwietniu. Posiada małe, białe lub zielonkawe, pachnące kwiaty o okrągłych płatkach. W owoce, które są gotowe do zbioru od połowy lipca do września, przekształcają się po zapyleniu.

Właściwości zdrowotne mirabelki

Mirabelki są dość kaloryczne. Porcja 100 g zawiera około 60 kcal. Ich indeks glikemiczny, podobnie jak innych śliwek, wynosi 35 (IG=35). Ma to związek z dużą zawartością cukru (fruktozę, glukozę i sacharozę).

Mirabelki są nie tylko smaczne, ale zdrowe. Zawierają sporo witamin i minerałów, takich jak:

Mirabelki zawierają też kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy, a także flawonoidy. To organiczne związki chemiczne występujące w roślinach. Pełnią funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów. Dzięki obecności pochodnych kwercetyny mirabelka posiada duży potencjał antyoksydacyjny.

Owoce mirabelki są także źródłem garbników, które mają działanie ściągające, antybakteryjne oraz przeciwzapalne, zwłaszcza w obrębie układu trawiennego. Poza tym, ponieważ zawierają sporo błonnika, pektyn i sorbitolu, wspierają trawienie.

Ze względu na swoje właściwości mirabelki przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ:

  • przeciwdziałają miażdżycy, poprawiają krążenie krwi i szczelność oraz elastyczność naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
  • opóźniają oznaki starzenia komórek,
  • regulują trawienie i pracę jelit. To doskonały naturalny lek na zaparcia. Według specjalistów mirabelki mogą również chronić przed zachorowaniem na nowotwór jelita grubego,
  • zmniejszają reakcje alergiczne na pyłki drzew, łagodzą stany zapalne w organizmie,
  • przeciwdziałają anemii i osteoporozie,
  • dobrze wypływają na wzrok i skórę,
  • niszczą wolne rodniki, chroniąc od nowotworów,
  • chronią organizm przed chorobą Alzheimera lub depresji.

Jak jeść mirabelki?

Mirabelki, ze względu na swoje właściwości, są polecane osobom w każdym wieku, niemniej z uwagi na obecność pektyn i sorbitolu (to alkohol cukrowy posiadający działanie przeczyszczające) nie należy przesadzać z ich ilością.

Jedząc mirabelki warto pamiętać, by wybierać wyłącznie te owoce, które nie rosną przy ulicach, ponieważ te zwykle zawierają metale ciężkie pochodzące ze spalin samochodowych. Najlepsze krzewy i drzewa rosną w sadach czy przydomowych ogrodach. Przed konsumpcją owoce należy dokładnie myć. Mirabelek nie powinny spożywać także cukrzycy (owoce zawierają węglowodanów (głównie fruktozę i glukozę).

Mirabelki można jeść na surowo, dodawać do deserów i ciast, a także mrozić. Są doskonałe na przetwory: dżemy mirabelkowe i powidła, syropy czy kompoty, a także soki, nalewki, likiery i wino. Sprawdzają się także jako dodatek mięsa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka