Czy cukier w owocach szkodzi?

Choć panuje opinia, że owoce są zdrowe, bo zawierają wiele witamin, to jednak mają wady, jeśli spożywamy je w nadmiarze. Fruktoza w nich zawarta może prowadzić do cukrzycy, otyłości, a nawet zwiększać ryzyko choroby nowotworowej.

Czy cukier w owocach szkodzi? Czy cukier w owocach szkodzi?
Dorota Krupińska-Ziętkowska

Gary Taubes, autor książek popularnonaukowych twierdzi, że występująca w owocach fruktoza nie sprzyja zdrowiu. Specjaliści od żywienia wyjaśniają, że owoce należy w codziennej diecie ograniczyć, bo znajduje się w nich niezdrowy cukier prosty, który przyczynia się do wielu chorób.

Bezpieczniejsze są warzywa i to z nich głównie powinniśmy czerpać witaminy. Natomiast nadmiar cukru prowadzi do wielu chorób, m.in. otyłości i nowotworów. Jak szkody powoduje w organizmie?

Cukier prosty, zawarty w owocach podnosi poziom glukozy i sprzyja cukrzycy. Jest rozkładany przez wątrobę. U osób zdrowych i ograniczających spożywanie cukru organ ten radzi sobie z jego przetwarzaniem bez większych trudności. Problem powstaje wtedy, gdy cukier jest stałym i częstym składnikiem naszego menu.

Czym jest insulina?

Cukier zwiększa ryzyko raka

Wątroba jest wtedy zbyt obciążona, a cukier odkłada się w niej w postaci tłuszczu. W efekcie mniej sprawnie funkcjonuje. By organizm mógł pozbyć się cukru, w komórkach rozpoczyna się proces insulinooporności. Co to oznacza? Im więcej słodkich produktów jemy, tym więcej potrzeba nam insuliny, by wyeliminować cukier z organizmu.

Te zmiany zwiększają ryzyko raka, gdyż insulina wpływa na wzrost komórek, które mogą stać się kancerogenne. Mechanizm ten potwierdziły badania przeprowadzone przez szwedzkich uczonych. Uczestniczyło w nich 275 tys. kobiet i mężczyzn z krajów skandynawskich i Austrii. Przez 10 lat mierzono im glukozę we krwi. U osób, które miały wysoki poziom, zauważano niepokojące zmiany w organizmie.

Nie demonizujmy owoców

Urszula Somow, dietetyczka uważa, że ważna jest nasza całościowa dieta, czyli ile dziennie i w jakiej postaci spożywamy cukru. - Na pewno w nadmiarze nie powinniśmy jeść owoców, bo to może przyczynić się do pogorszenia naszego zdrowia, ale też nie nie demonizujmy ich. Bardziej niebezpieczne są napoje, batony i produkty dosładzane zagęszczonymi sokami. Tych cukrów powinniśmy się obawiać – tłumaczy ekspertka.

Podobnego zdania jest Karolina Szczygieł, ekspert żywienia. - Według piramidy zdrowia powinniśmy jeść więcej warzyw niż owoców. A niestety, Polacy preferują bardziej owoce. Powinniśmy brać pod uwagę także inne produkty, zawierające cukry, które spożywamy w ciągu dnia. Te ilości kumulują się w organizmie. Na pewno cukier w owocach w nadmiarze szkodzi, ale z drugiej strony jest bezpieczniejszy niż ten przetworzony. Poza tym owoce zawierają witaminy i błonnik – wyjaśnia.

Według zaleceń ekspertów dziennie należy spożywać 3 porcje warzyw i dwie owoców. - Porcja to tyle ile mieści się w otwartej dłoni – tłumaczy Szczygieł.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka