Mity na temat octu. Pomaga czy szkodzi zdrowiu?

O to, czy ocet jest zdrowy, czy nie, naukowcy spierają się od lat. Wszystko bowiem zależy od tego, z czego został przyrządzony i jak go stosujemy. Ocet możemy przygotować ze wszystkiego, z czego można uzyskać alkohol: z jabłek, winogron, miodu, ryżu i wielu innych roślin. Już w starożytności znane były jego właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Nie tylko wzmaga smak potraw, ale jest pomocny przy leczeniu różnych chorób i dolegliwości, m.in. stosuje się go przy infekcjach ucha, bólu żołądka i przeziębieniach. Skąd więc kontrowersje na jego temat?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie octu / Shutterstock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Specyfik na infekcje uszu

Naukowcy z University of North Carolina, School of Medicine oraz Department of Hospital Epidemiology w Stanach Zjednoczonych pokusili się o dokładną analizę leczniczych właściwości octu. Ustalono, że to prawdziwy pogromca patogenów: zarówno bakterii, jak i grzybów. Jeżeli cierpisz na zapalenie ucha wewnętrznego, które może być wynikiem namnożenia drobnoustrojów chorobotwórczych, dodaj ocet do spirytusu chirurgicznego w równych proporcjach i zakrop do ucha. To jeden z najstarszych sposobów, który pozwoli wyleczyć infekcję. Przed zabiegiem upewnij się, że nie masz uszkodzonej błony bębenkowej. W takim wypadku nie wolno niczego wlewać do ucha.

/ 5Na oparzenia i grzybice

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Już ponad 2 tys. lat temu Hipokrates, nazywany ojcem medycyny, używał octu do oczyszczania ran. Z kolei nasze babcie wykorzystywały tę substancję przy oparzeniach słonecznych. Ocet to środek chłodzący. W momencie gdy rozprowadzimy go na skórze, bardzo szybko paruje, przynosząc ulgę poparzonej skórze, łagodząc stan zapalny i neutralizując swędzenie. Jeżeli cierpisz z powodu grzybicy stóp, wymocz nogi w occie. Już tygodniowa kuracja potrafi złagodzić dolegliwości.

/ 5Na niestrawność

Obraz
© Źródło: 123RF

Nasi przodkowie z powodzeniem wykorzystywali ocet do konserwowania potraw. Dopiero późniejsze badania naukowe wyjaśniły to działanie. Substancja ta hamuje rozwój bakterii E. coli w jedzeniu. Ocet jest także polecany tym, którzy cierpią na niedobór kwasu żołądkowego oraz wiążącą się z tym niestrawność. Wystarczy wypijać łyżeczkę octu jabłkowego po każdym posiłku. Sfermentowane jabłka bogate są w pektyny, które wzmagają procesy trawienne. Ponadto kwas jabłkowy, łącząc się w naszym organizmie z magnezem, pomoże uśmierzyć ból.

/ 5Na przeziębienia

Obraz
© Źródło: 123RF

Ocet polecany jest także przy zapaleniu gardła. Płukanie gardła roztworem przygotowanym z łyżki octu dodanego do szklanki ciepłej wody pomoże nam uśmierzyć ból, zabijając drobnoustroje chorobotwórcze. Męczy cię kaszel? Wypróbuj syrop na bazie octu jabłkowego i miodu, wymieszanych w równych proporcjach. Preparat będzie gotowy do spożycia w momencie, kiedy miód się rozpuści. Poleca się wypijanie łyżki dwa razy dziennie. Jeżeli chorobie towarzyszy opryszczka wargowa, wystarczy, że będziemy smarować ją octem.

/ 5Czy ocet może być szkodliwy?

Obraz
© Źródło: 123RF

Popularność octu jabłkowego przy odchudzaniu była na tyle duża, że zaczęto dopatrywać się w jego stosowaniu skutków ubocznych. Rzeczywiście, wszystko w nadmiarze szkodzi. Ocet jest kwasem, przez co w dużych ilościach może działać destrukcyjnie na białko, a to przede wszystkim z niego składa się nasz organizm. Pojawiły się nawet spekulacje, że ocet w większych ilościach może prowadzić do białaczki. Czy to oznacza, że powinniśmy się go wystrzegać? Przede wszystkim nikt z nas nie wypije butelki tej substancji na raz. Poza tym ocet to kwas rozcieńczony, więc używany z rozwagą nie przyniesie szkód naszemu zdrowiu, a poprawi smak wielu potraw.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka