Mity na temat octu. Pomaga czy szkodzi zdrowiu?
O to, czy ocet jest zdrowy, czy nie, naukowcy spierają się od lat. Wszystko bowiem zależy od tego, z czego został przyrządzony i jak go stosujemy. Ocet możemy przygotować ze wszystkiego, z czego można uzyskać alkohol: z jabłek, winogron, miodu, ryżu i wielu innych roślin. Już w starożytności znane były jego właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Nie tylko wzmaga smak potraw, ale jest pomocny przy leczeniu różnych chorób i dolegliwości, m.in. stosuje się go przy infekcjach ucha, bólu żołądka i przeziębieniach. Skąd więc kontrowersje na jego temat?
Specyfik na infekcje uszu
Naukowcy z University of North Carolina, School of Medicine oraz Department of Hospital Epidemiology w Stanach Zjednoczonych pokusili się o dokładną analizę leczniczych właściwości octu. Ustalono, że to prawdziwy pogromca patogenów: zarówno bakterii, jak i grzybów. Jeżeli cierpisz na zapalenie ucha wewnętrznego, które może być wynikiem namnożenia drobnoustrojów chorobotwórczych, dodaj ocet do spirytusu chirurgicznego w równych proporcjach i zakrop do ucha. To jeden z najstarszych sposobów, który pozwoli wyleczyć infekcję. Przed zabiegiem upewnij się, że nie masz uszkodzonej błony bębenkowej. W takim wypadku nie wolno niczego wlewać do ucha.
Na oparzenia i grzybice
Już ponad 2 tys. lat temu Hipokrates, nazywany ojcem medycyny, używał octu do oczyszczania ran. Z kolei nasze babcie wykorzystywały tę substancję przy oparzeniach słonecznych. Ocet to środek chłodzący. W momencie gdy rozprowadzimy go na skórze, bardzo szybko paruje, przynosząc ulgę poparzonej skórze, łagodząc stan zapalny i neutralizując swędzenie. Jeżeli cierpisz z powodu grzybicy stóp, wymocz nogi w occie. Już tygodniowa kuracja potrafi złagodzić dolegliwości.
Na niestrawność
Nasi przodkowie z powodzeniem wykorzystywali ocet do konserwowania potraw. Dopiero późniejsze badania naukowe wyjaśniły to działanie. Substancja ta hamuje rozwój bakterii E. coli w jedzeniu. Ocet jest także polecany tym, którzy cierpią na niedobór kwasu żołądkowego oraz wiążącą się z tym niestrawność. Wystarczy wypijać łyżeczkę octu jabłkowego po każdym posiłku. Sfermentowane jabłka bogate są w pektyny, które wzmagają procesy trawienne. Ponadto kwas jabłkowy, łącząc się w naszym organizmie z magnezem, pomoże uśmierzyć ból.
Na przeziębienia
Ocet polecany jest także przy zapaleniu gardła. Płukanie gardła roztworem przygotowanym z łyżki octu dodanego do szklanki ciepłej wody pomoże nam uśmierzyć ból, zabijając drobnoustroje chorobotwórcze. Męczy cię kaszel? Wypróbuj syrop na bazie octu jabłkowego i miodu, wymieszanych w równych proporcjach. Preparat będzie gotowy do spożycia w momencie, kiedy miód się rozpuści. Poleca się wypijanie łyżki dwa razy dziennie. Jeżeli chorobie towarzyszy opryszczka wargowa, wystarczy, że będziemy smarować ją octem.
Czy ocet może być szkodliwy?
Popularność octu jabłkowego przy odchudzaniu była na tyle duża, że zaczęto dopatrywać się w jego stosowaniu skutków ubocznych. Rzeczywiście, wszystko w nadmiarze szkodzi. Ocet jest kwasem, przez co w dużych ilościach może działać destrukcyjnie na białko, a to przede wszystkim z niego składa się nasz organizm. Pojawiły się nawet spekulacje, że ocet w większych ilościach może prowadzić do białaczki. Czy to oznacza, że powinniśmy się go wystrzegać? Przede wszystkim nikt z nas nie wypije butelki tej substancji na raz. Poza tym ocet to kwas rozcieńczony, więc używany z rozwagą nie przyniesie szkód naszemu zdrowiu, a poprawi smak wielu potraw.