Ocet jabłkowy na odchudzanie - właściwości, kuracja

Ocet jabłkowy to jeden ze sposobów na skuteczne odchudzanie organizmu. Zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jako środek na odchudzanie, ocet jabłkowy był już znany w czasach starożytnych. Osoby z nadwagą piły go trzy razy dziennie na czczo, przed obiadem i przed snem – dzięki czemu słynęły ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Kuracja odchudzająca trwała długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywało się powoli, lecz bez szkody dla zdrowia.

Ocet jabłkowy na odchudzanie - właściwości, kuracjaOcet jabłkowy na odchudzanie - właściwości, kuracja
Źródło zdjęć: © iStock

Ocet jabłkowy na odchudzanie - właściwości

Tradycyjnie, ocet jabłkowy powstaje z soku jabłkowego lub moszczu jabłkowego w procesie fermentacji. Przyjęło się uważać, że im słodsze i bardziej soczyste jabłka używane są do jego produkcji, tym silniejszy jest ocet – ma to związek z zawartym w owocach cukrem. Ocet jabłkowy posiada wiele cennych wartości zdrowotnych. Znajdujące się w nim substancje mineralne i mikroelementy (fosfor, potas, wapń i sód) wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Pektyna jest substancją podstawową, która odgrywa główną rolę w wielu funkcjach życiowych organizmu. Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.

Ocet jabłkowy zawiera wiele cennych witamin, m.in. witaminę E, uważaną za jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Lekarze dermatolodzy uważają, że ocet ma działanie przeciwalergiczne. Ponadto, nierozcieńczony bezpośrednio na skórę, leczy wiele dolegliwości skórnych. Jeśli jest używany do płukania włosów, zapobiega ich wypadaniu. Ocet jabłkowy ma zastosowanie w codziennej kuchni jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Dzięki temu przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Substancje zawarte w occie pomagają rozszczepić tłuszcze, usuwają złogi i przyczyniają się do obniżenia wagi ciała. Dlatego ocet jabłkowy jest dobry na odchudzanie.

Ocet jabłkowy na odchudzanie - kuracja

Coraz więcej ludzi stosuje diety na odchudzanie. Jednak efekty nie są długotrwałe, dość często kończą się tzw. efektem jo-jo, który w znaczący sposób wpływa na psychikę osoby otyłej. W niektórych sytuacjach warto skorzystać ze starych, sprawdzonych sposobów na odchudzanie. Ocet jabłkowy ma silne działanie odwadniające, dlatego na początku odchudzania może się wydawać, że odchudzanie przebiega w szybkim tempie. Może być skutecznym suplementem wspomagającym detoksykację podczas diety odchudzającej.

Ocet jabłkowy jest dobry na odchudzanie, gdyż przyspiesza spalanie tłuszczów oraz zwiększa uczucia sytości po spożyciu pokarmów z jego dodatkiem. Stosowanie go w zbyt dużych ilościach może jednak zaburzyć równowagę w żołądku i przyczynić się do powstawania wrzodów. Poza tym nie jest on wskazany w przypadku kobiet ciężarnych, chorych na osteoporozę. Może także wchodzić w interakcje z lekami.

Ocet jabłkowy wspomagający odchudzanie najlepiej przygotować samemu. Unikniemy dzięki temu ryzyka związanego ze sztucznymi dodatkami. W naturalnej postaci, popijany z umiarem, może być wspaniałym sojusznikiem odchudzania i pięknej sylwetki. Ocet jabłkowy zyskuje coraz większą popularność w dietetyce i cieszy się olbrzymim zainteresowaniem osób poważnie myślących o odchudzaniu.

Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżki octu jabłkowego (dawkę octu rozcieńczyć w szklance przegotowanej wody – pić przed każdym posiłkiem 3 razy dziennie przez okres kilku tygodni).

Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci. W aptekach jest wiele dostępnych preparatów mających w swoim składzie ocet jabłkowy, który nie oddziałuje już negatywnie na żołądek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka