Trwa ładowanie...

Modne wegańskie desery są naszpikowane cukrem

Naukowcy ostrzegają, że wegańskie jogurty mogą zawierać więcej cukru niż desery mleczne. W jednym małym pojemniku mogą być nawet 3 łyżeczki cukru.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Produkty dla wegan są dosładzane

Wegańskie produkty są powszechnie uznawane za zdrowsze. Tymczasem badacze przeanalizowali skład 893 popularnych w Wielkiej Brytanii jogurtów i produktów deserowych, z czego 67 było wegańskich. Okazało się, że desery dedykowane weganom, zawierały aż 20 proc. cukru w swoim składzie.

Dla porównania jogurt grecki zawierał go mniej niż 3 proc.

Niektóre desery bez laktozy mogą mieć w składzie więcej cukru
Niektóre desery bez laktozy mogą mieć w składzie więcej cukru (Facebook)

Przykładowo, produkt o nazwie Coconut colaborative Little Choc Pots miał 20 proc cukru, czyli w 100 g przysmaku było go aż 20 g. Natomiast w Asda's Free z czekoladowym musem było 16 proc. cukru na 90 g., czyli około czterech łyżeczek cukru w jednym małym pojemniku. Tymczasem jogurt grecki (mleczny produkt) zawierał mniej niż 3 proc. cukru na 100 g.

Ponieważ wegańskie produkty nie zawierają laktozy, producenci często dla polepszenia smaku dodają do nich więcej syropów i przecierów owoców.

Warto czytać etykiety
Warto czytać etykiety (Facebook)

Jak wynika z badań opublikowanych przez Uniwersytet w Leeds, od 2016 roku sprzedaż produktów wegańskich się podwoiła. Natomiast jedna z autorek badania, Dr Bernadette Moore twierdzi, że weganie powinni być świadomymi składu dostępnych na rynku produktów.

2. Mniej cukru w mlecznych produktach?

Jej zdaniem nie bez znaczenia jest to, że w alternatywnych deserach mlecznych dedykowanych weganom, mogą znajdować się różne źródła cukru. Dodawane cukry nie wpływają dobrze na zdrowie i szkodzą zębom. Dodatkowo eksperci ostrzegają, żeby konsumenci uważali na chwyty marketingowe i dokładnie czytali etykiety.

Rośnie liczba produktów wegańskich na rynku
Rośnie liczba produktów wegańskich na rynku (Facebook)

Według danych National Health Service za produkt o wysokiej zawartości cukru uważa się ten, który w 100 g zawiera 22,5 g cukru. Natomiast produkty o niskiej zawartości cukru to te zawierające go 5 . lub mniej na 100 g.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.