Modne wegańskie desery są naszpikowane cukrem
Naukowcy ostrzegają, że wegańskie jogurty mogą zawierać więcej cukru niż desery mleczne. W jednym małym pojemniku mogą być nawet 3 łyżeczki cukru.
1. Produkty dla wegan są dosładzane
Wegańskie produkty są powszechnie uznawane za zdrowsze. Tymczasem badacze przeanalizowali skład 893 popularnych w Wielkiej Brytanii jogurtów i produktów deserowych, z czego 67 było wegańskich. Okazało się, że desery dedykowane weganom, zawierały aż 20 proc. cukru w swoim składzie.
Dla porównania jogurt grecki zawierał go mniej niż 3 proc.
Przykładowo, produkt o nazwie Coconut colaborative Little Choc Pots miał 20 proc cukru, czyli w 100 g przysmaku było go aż 20 g. Natomiast w Asda's Free z czekoladowym musem było 16 proc. cukru na 90 g., czyli około czterech łyżeczek cukru w jednym małym pojemniku. Tymczasem jogurt grecki (mleczny produkt) zawierał mniej niż 3 proc. cukru na 100 g.
Ponieważ wegańskie produkty nie zawierają laktozy, producenci często dla polepszenia smaku dodają do nich więcej syropów i przecierów owoców.
Jak wynika z badań opublikowanych przez Uniwersytet w Leeds, od 2016 roku sprzedaż produktów wegańskich się podwoiła. Natomiast jedna z autorek badania, Dr Bernadette Moore twierdzi, że weganie powinni być świadomymi składu dostępnych na rynku produktów.
2. Mniej cukru w mlecznych produktach?
Jej zdaniem nie bez znaczenia jest to, że w alternatywnych deserach mlecznych dedykowanych weganom, mogą znajdować się różne źródła cukru. Dodawane cukry nie wpływają dobrze na zdrowie i szkodzą zębom. Dodatkowo eksperci ostrzegają, żeby konsumenci uważali na chwyty marketingowe i dokładnie czytali etykiety.
Według danych National Health Service za produkt o wysokiej zawartości cukru uważa się ten, który w 100 g zawiera 22,5 g cukru. Natomiast produkty o niskiej zawartości cukru to te zawierające go 5 . lub mniej na 100 g.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl