Mózg ci tego nie wybaczy. Odstaw zanim będzie za późno

Z biegiem lat dochodzi do upośledzenia funkcji poznawczych, ale można wiele zrobić, by wspierać zdrowie mózgu jeszcze przed tym skutkiem procesu starzenia. Jednym ze sposobów, które mogą w tym pomóc, jest unikanie niektórych pokarmów, szczególnie tych, które negatywnie wpływają na układ nerwowy. Co warto wykluczyć z diety lub jadać okazjonalnie, by mieć mózg jak brzytwa?

Najgorsze posiłki dla mózgu. Jedz w ograniczonych ilościachNajgorsze posiłki dla mózgu. Jedz w ograniczonych ilościach
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Potrawy smażone

Potrawy smażone, choć kuszą smakiem, negatywnie wpływają na pracę mózgu. Jedno z badań opublikowanych w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że większe spożycie tego typu dań, wiąże się z ryzykiem rozwoju demencji.

Jednym z produktów smażonych, na które należy uważać, są pączki. Choć wielu zwolenników tych słodkich wypieków nie zdaje sobie z tego sprawy, mogą negatywnie wpływać na zdrowie mózgu.

Pączki zawierają cukier i są smażone w głębokim tłuszczu, a gdy je kupujemy, a nie przyrządzamy w domu, zaliczane są do żywności ultraprzetworzonej, która spożywana w nadmiarze, może wiązać się z osłabieniem funkcji poznawczych.

Słodycze

Niemal każdy ma od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. Uwielbiane przez dzieci - ale i dorosłych - żelki są pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, ponieważ składają się głównie z cukru.

Choć glukoza jako źródło energii jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania, zbyt duże spożycie cukru wiąże się z większym ryzykiem demencji oraz zaburzeniami pamięci.

Żywność przetworzona

Częste jadanie wysoko przetworzonej żywności jest fatalne dla zdrowia mózgu. Zwłaszcza gdy takie posiłki stanowią podstawę naszej diety.

Badanie opublikowane w 2022 roku w czasopiśmie "European Journal of Nutrition" wykazało, że osoby, które jedzą więcej przetworzonego mięsa i innej żywnośći tego typu, mają niższe wyniki w testach na inteligencję.

- Niestety, przetworzone mięso zawiera substancje zwiększające ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, czyli choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, a także raka, chorób układu krążenia i cukrzycy - wskazuje w rozmowie z Eat This Not That lekarz i ekspert w dziedzinie chorób neurodegeneracyjnych dr Dale Bredesen.

Specjaliści wskazują, że zagrożeniem może być nawet to, w co zapakowana jest żywność przetworzona. Zazwyczaj są to opakowania zawierające chemikalia oraz substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS).

PFAS są często nazywane "wiecznymi chemikaliami", ponieważ wyjątkowo długo mogą utrzymywać się na ciele oraz w środowisku. Substancje per- i polifluoroalkilowe znajdują się np. w opakowaniach odpornych na temperaturę oraz tłuszcz.

Te związki ulegają stopniowemu wymywaniu i mogą przedostać się do żywności oraz negatywnie wpływać na zdrowie. Dowody naukowe wskazują, że PFAS mogą prowadzić do problemów z płodnością, chorób tarczycy czy uszkodzenia wątroby.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka