"Płynne złoto". Zapobiega uszkodzeniom mózgu, chroni przed demencją

Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Traci pamięć, nie poznaje bliskich, jest zagubiony i nierozumiany. Co roku na całym świecie zapadają na nią tysiące osób, choć początkowe jej stadia są niemalże niezauważalne.

W poszukiwaniu sposobów pokonania tego schorzenia, naukowcy wyróżnili szereg produktów, które mogą pomóc w jej zapobieganiu. Okazją do ich zjedzenia mogą być zakupy w zieleniaku lub markecie. Takie produkty są pełne przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wspomogą zdolności poznawcze mózgu.

Przeczytaj również: Jak ćwiczyć mózg?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 6Owoce jagodowe

Jagody, jeżyny, truskawki, maliny – te owoce są sprzymierzeńcami w walce z chorobą Alzheimera, doskonale jej też zapobiegają. Zawierają wysokie stężenie antyutleniaczy, które – co udowodnili naukowcy – eliminują z organizmu wolne rodniki, czyli szkodliwe dla naszego zdrowia substancje niszczące komórki.

Warto je jeść, ponieważ człowiek sam nie wytwarza antyutleniaczy. Konieczna jest więc suplementacja w postaci owoców i warzyw.

Przeczytaj również: Kiedy owoce mogą zaszkodzić?

/ 6Oliwa z oliwek

Obraz
© 123RF

W 2015 roku naukowcy z Uniwersytetu w Rush zaprojektowali dietę, która ma szansę zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera nawet o 53 proc. Inspirowana jest ona mnóstwem składników pochodzących z diety śródziemnomorskiej.

Jedną z jej podstaw jest oliwa z oliwek. Badania wykazały, że "płynne złoto" południa Europy zwiera antyoksydanty, a co za tym idzie – poprawia pamięć i wspomaga proces uczenia się, co może zapobiegać uszkodzeniom mózgu.

/ 6Szpinak i jarmuż

Szpinak i jarmuż to potężne warzywa. Dzięki zawartości kwasu foliowego, witaminy B6 i żelaza są kluczem do ochrony mózgu. Badania wykazały, że witamina B jest w stanie spowolnić degradację mózgu związaną z chorobą Alzheimera.

Oprócz tego jarmuż zawiera 45 różnych flawonoidów, witaminę K, wapń i inne substancje odżywcze. Jest również źródłem witaminy B12, która wspomaga budowę zakończeń komórek nerwowych. Jednak wchłanianie tej witaminy z naturalnych źródeł jest trudne, dlatego lekarze zalecają również suplementację.

/ 6Łosoś

Obraz
© 123RF

Jest rekordzistą wśród ryb jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. NNKT wpływają na pracę mózgu, poprawiając ją. Podobnie jak antyutleniaczy, tak i kwasów omega-3 organizm ludzki nie produkuje. Dlatego tylko włączenie do diety łososia i innych ryb podniesie ich poziom.

Naukowcy z Uniwersytetu Maryland stwierdzili, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stany zapalne, ryzyko chorób serca, poprawiają pamięć i wydajność mózgu, a także walczą z wahaniami nastroju i depresją. Natomiast lekarze ze Stowarzyszenia Chorób Serca zalecają zjadanie co najmniej dwóch porcji łososia lub innych ryb w tygodniu.

Przeczytaj również: Zapiekanka z łososiem

/ 6Syrop klonowy

Obraz
© 123RF

Tegoroczne badania wykazały, że syrop klonowy może mieć wpływ na ochronę komórek nerwowych w mózgu. Ten gęsty sos pochodzący z klonu kanadyjskiego ma ponad 100 właściwości, w tym również przeciwzapalne. Może chronić przed miażdżycą, która zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera. Zamień więc cukier na syrop klonowy i polewaj nim naleśniki, dodawaj do herbaty i wypieków, a twój mózg będzie funkcjonował prawidłowo do późnej starości.

/ 6Buraki

Obraz
© 123RF

Te brunatne warzywa zawierają azotany, które zwiększają przepływ krwi do mózgu. Poprawia to jego dotlenienie. Poza tym, azotany rozszerzają naczynia krwionośne i wspomagają pracę płata czołowego, czyli miejsca, w którym najczęściej dochodzi do zmian spowodowanych chorobą Alzheimera – tak wynika z badań rezonansem magnetycznym. Jeśli nie lubisz jeść buraków w postaci gotowanej, spróbuj soku z buraka. Dodaj jabłko, seler naciowy, przypraw ziołami i ciesz się zdrowiem!

Przeczytaj również: Detoksykujące latte z buraka

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka