Mrożone pieczywo - czy jest dla nas zdrowe?

Wchodzimy do supermarketu i od razu dociera do nas zapach świeżo wypieczonego pieczywa. Niestety, zwykle jest ono tylko pozornie świeże. Większość marketów wypieka pieczywo z przygotowanego wcześniej mrożonego ciasta. Co to dla nas oznacza?

Mrożone pieczywo a zdrowieMrożone pieczywo a zdrowie
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Mrożenie ciasta na pieczywo

Mrożenie, samo w sobie, jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie świeżości produktów. Zwykle mrozimy warzywa, owoce, mięso, ale też gotowe potrawy. Jeśli chodzi o mrożenie surowego, nieupieczonego ciasta, to zalecenia mówią, że w zamrażarce można je przechowywać ok. 3-4 miesiące.

Pieczywo wypiekane z mrożonego ciasta jest zwykle sprzedawane w marketach, ale spotkać je można także w piekarniach i małych sklepach. Czym różni się od pieczywa wypiekanego ze świeżego ciasta?

Różnice między pieczywem mrożonym a dopiekanym

Zanim jednak zajmiemy się mrożonym ciastem, musimy wiedzieć, że wypieki dostępne w supermarketach to tzw. pieczywo do dopieku. Przeszło już wstępną obróbkę i jest upieczone w 80 proc. Takie wstępnie upieczone bułki czy chleb mrozi się i następnie dopieka na miejscu.

Paczkowane pieczywo zwiększa ryzyko raka piersi

Jeśli do zrobienia takiego ciasta użyto tylko mąki, wody, drożdży lub zakwasu, to nie ma powodów do obaw. Dlatego, zanim sięgniemy po pieczywo, uważnie przeczytajmy skład.

- Bułki z ciasta mrożonego to niezbyt dobre rozwiązanie. Często zawierają konserwanty, a to oznacza, że jest to pieczywo bardzo słabej jakości. Ważne są bowiem składniki, jakie stosuje się do wypieku. Producenci często ograniczają zużycie mąki pszennej czy żytniej, a zamiast niej dodają substancje zagęszczające i konserwujące – tłumaczy WP abcZdrowie dietetyczka Paulina Roziewska.

Kupując pieczywo przeznaczone do dopieku nie mamy też pewności, jak długo wcześniej przebywało w chłodni. Co ciekawe, pieczywo z ciasta mrożonego można ponownie zamrozić.

Dodatki w pieczywie

Ideałem jest chleb wypieczony jedynie z mąki, wody, drożdży lub zakwasu i soli. Niestety w składzie pieczywa możemy też znaleźć całą masę dodatkowych składników, które mają za zadanie polepszyć jego wygląd, dodać mu objętości i przedłużyć jego świeżość.

Zarówno w świeżo przygotowanym pieczywie, jak i tym z dopieku, możemy znaleźć takie dodatki jak: syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, dioctan sodu, stabilizatory, gumę guar, mleko, skrobię ziemniaczaną, mąkę sojową, serwatkę w proszku.

Na tej liście najgorszy jest karmel. To barwnik, który dodawany jest do pieczywa po to, by poprawić jego kolor. Panuje przekonanie, że ciemniejsze pieczywo jest zdrowsze, ponieważ jest wykonane z mąki pełnoziarnistej. Niestety, czasem kolor nadaje mu właśnie dodatkowy składnik. Od 2001 roku obowiązuje zakaz dodawania karmelu do wypieków.

Większą uwagę powinniśmy więc zwrócić na sam skład pieczywa niż na fakt, czy zostało wypieczone na świeżo czy dopiekane na miejscu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka