Syrop glukozowo-fruktozowy - charakterystyka i zastosowanie

Obarczamy go winą za epidemię otyłości, twierdzimy, że jest odpowiedzialny za próchnicę, zaburzenia pracy wątroby. Syrop glukozowo-fruktozowy jest w wielu produktach. Czasem wydaje się, że nie sposób go uniknąć. Okazuje się jednak, że nie jest taki zły, jak o nim myślimy.

Syrop glukozowo-fruktozowy - charakterystyka i zastosowanieSyrop glukozowo-fruktozowy - charakterystyka i zastosowanie
Ewa Rycerz

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy, który stosują producenci żywności w Europie powstaje w procesie hydrolizy cukru buraczanego. Technologia jego wytwarzania powstała z dwóch powodów.

Po pierwsze, pod kątem właściwości technologicznych syrop przypomina miód. Jest płynny i łatwo go rozpuścić w płynach. Miód jednak krystalizuje się, a syrop – nie. I to, z punktu widzenia producentów, przeważa za jego stosowaniem.

Po drugie, syrop glukozowo-fruktozowy jest po prostu tańszy. Jego wzorcem technologicznym jest cukier buraczany, składający się w 50 proc. z glukozy, i w 50 proc. z fruktozy.

5 faktów na temat syropu glukozowo-fruktozowego

- Nie jest on w niczym gorszy od cukru, ponieważ niczym się od niego technologicznie nie różni. Syrop jest jedynie roztworem, który powstaje z cukru w naszych żołądkach – tłumaczy dr Krystyna Pogoń, dietetyk i ekspert ds. żywienia. - Jedzony z umiarem, podobnie jak cukier, jest naszym organizmom niezbędny do życia. Z niego pozyskujemy energię do działania.

Syrop fruktozowy

Zbędny jest natomiast syrop fruktozowy. Ten produkowany jest zazwyczaj w Stanach Zjednoczonych, najczęściej z kukurydzy. Skrobię w niej zawartą poddaje się różnorodnym procesom chemicznym i w ten sposób uzyskuje właśnie syrop fruktozowy. W produkcie tym zawartość fruktozy i glukozy to ok. 70 do 30 proc.

- To produkt jednoznacznie niezdrowy, dużo bardziej szkodliwy niż cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Dzieje się tak, ponieważ organizm człowieka nie potrafi radzić sobie z fruktozą. O ile glukoza jest spalana, o tyle fruktozę metabolizuje wątroba, a to ją obciąża – wyjaśnia dr Pogoń.

Może to prowadzić do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, problemów z cholesterolem.

Zamiennik cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy traktowany jest jak zamiennik cukru. Jest przy tym tańszy, dlatego producenci stosują go chętniej niż biały proszek. Znajdziemy go w słodyczach, napojach, wędlinach, produktach nabiałowych. Jednak czy faktycznie obecność tego produktu jest powodem nadwagi?

Dietetycy zaprzeczają. - Jeśli zawartość tego składnika w produktach jest mniejsza niż 1 proc. - nie jest szkodliwa dla zdrowia. Dodawana jest raczej dla podkreślenia smaku. Bardziej problematyczne mogą być słodkie płatki śniadaniowe, słodzone jogurty czy słodycze, ale tylko wtedy, gdy jemy ich dużo. Od jednego słodzonego jogurtu nic nam się nie stanie, ale pięć dziennie może być już niepokojące – wylicza Krystyna Pogoń.

Dietetyczka radzi, by unikać za to nadmiaru tłuszczów, które podnoszą bilans energetyczny posiłku i zwiększają jego kaloryczność.

Ile kalorii ma syrop glukozowo-fruktozowy?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 310 g (1 porcja)
Wartość energetyczna281 kcal871 kcal
Białko0 g0 g
Węglowodany76,0 g236 g
Cukier75,7 g235 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0 g0 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0 mg0 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,01 mg0,03 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń0 mg0 mg
Żelazo0,03 mg0,09 mg
Magnez0 mg0 mg
Fosfor0 mg0 mg
Potas0 mg0 mg
Sód2,00 mg6,20 mg
Cynk0,02 mg0,06 mg
Miedź0,03 mg0,09 mg
Mangan0,09 mg0,29 mg
Selen0,70 µg2,17 µg
Woda24,0 g74,4 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka