Mus jagodowy
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie właściwości odżywcze mają jagody? Czy wiedziałaś, że zawiera kwasy organiczne, pektyny, witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C? Ponadto są doskonałym źródłem polifenoli (w tym luteiny) - związków, które nie tylko zmiatają wolne rodniki, ale także korzystnie wpływają na proces widzenia. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak mogłabyś je przyrządzić, wypróbuj mus jagodowy z winogronem.
Składniki:
- 1 duża kiść zielonych winogron,
- 1 duża kiść czerwonych winogron,
- 300 ml jagód lub jeżyn.
Sposób przygotowania:
Zielone winogrona przepuść przez sokowirówkę. Wlej do pojemniczków na lód i zamroź. Czerwone winogrona przepuść przez sokowirówkę razem z jagodami. Sok wlej do wysokiej szklanki, dodaj lodowe kostki winogronowe i udekoruj gronem owoców.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.