Najgorszy alkohol, choć Polacy uwielbiają. Może wywołać nagły zawał

Kieliszek wina od czasu do czasu może wydawać się przyjemnym dodatkiem do kolacji i wspomagać serce. Jednak w kontekście długofalowego zdrowia, alkohol jest bardzo groźny, zwłaszcza dla wątroby. Czy istnieje różnica w szkodliwości poszczególnych rodzajów alkoholu? Jak na nasze zdrowie wpływa częstość i intensywność picia?

Najgorszy alkohol, choć Polacy uwielbiają. Może wywołać nagły zawałNajgorszy alkohol, choć Polacy uwielbiają. Może wywołać nagły zawał
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bezpieczna dawka alkoholu?

W ostatnich dekadach zmieniały się polskie zwyczaje picia - od mocnych trunków, jak wódka, przez coraz popularniejsze piwo, aż do dzisiaj, kiedy to coraz częściej wybieramy wino. Ta ewolucja preferencji nie zmienia jednak faktu, że każda, nawet niewielka ilość alkoholu spożywana regularnie, jest zagrożeniem.

Eksperci są zgodni: dla mężczyzn dawka 30 g etanolu dziennie, a dla kobiet 20 g, to już ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Warto pamiętać, że w przypadku alkoholu nie tylko "ile", ale również "jak często" ma znaczenie, niezależnie od rodzaju trunku.

Najbardziej niebezpieczny rodzaj trunków

Szczególnie niebezpieczne dla organizmu są mocne alkohole takie jak whiskey, absynt, czy wódka. Mimo że wina i piwa mają niższą zawartość alkoholu, ich regularne spożycie również niesie za sobą ryzyko - powolne, ale skuteczne wyniszczenie jelit, trzustki i wątroby.

Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm

Powszechne koktajle na bazie wódki i napojów energetycznych są wyjątkowo szkodliwe dla serca i układu krążenia, prowadząc czasem do nagłych zawałów serca i innych poważnych powikłań.

Ogromne obciążenie dla wątroby

Wątroba, główny organ odpowiedzialny za usuwanie toksyn z organizmu, jest narażona szczególnie mocno. Rozkłada ona krew, produkuje żółć do trawienia tłuszczów i neutralizuje toksyny, w tym leki. Mimo że wątroba ma zdolność do regeneracji, nawet ona ma swoje granice.

Choroby takie jak marskość, stłuszczenie wątroby czy rak wątroby, często są wynikiem długotrwałego nadużywania alkoholu. Ciekawostką jest, że szkodzi nie sam etanol, ale jego metabolity - aldehyd i kwas octowy, które są jeszcze bardziej szkodliwe dla tkanki wątrobowej.

Choć niekiedy uważa się, że etanol może pomagać w trawieniu tłustych potraw, znacznie ważniejsza dla zdrowia jest dobrze funkcjonująca wątroba produkująca kwasy żółciowe. W świetle tych faktów zdrowa dieta i suplementacja mogą być kluczowe w zapobieganiu długotrwałym szkodom wywołanym przez alkohol.

Podsumowując, choć społeczeństwo nie demonizuje alkoholu tak jak w przeszłości, warto mieć świadomość jego potencjalnie destrukcyjnego wpływu na zdrowie. Zrozumienie, jak alkohol wpływa na nasz organizm, może pomóc w podejmowaniu lepszych decyzji dotyczących zdrowego stylu życia. Bez względu na rodzaj alkoholu, kluczem jest umiar i świadomość potencjalnych konsekwencji jego spożywania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka