23 odświeżające drinki bezalkoholowe, które ochłodzą cię w upalny dzień

Połączenie cytrusów i kolendry nie jest zarezerwowane wyłącznie dla dań kuchni meksykańskiej i kuchni Dalekiego Wschodu. Doskonale nada się także jako pikantny dodatek do nijakiej w smaku wody niegazowanej. Pokrój więc w plastry grejpfruta, pomarańczę, cytrynę i limonkę i wrzuć je do zamykanego dzbanka. Od razu dodaj też związany sznurkiem pęczek kolendry i zalej wodą niegazowaną. Zamknij dzbanek, aby woda nie przejęła zapachów z lodówki i wstaw do schłodzenia na kilka godzin. Wyjmij pęczek kolendry i podawaj z kostkami lodu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie wody cytrusowej / Shutterstock
Aleksandra Miłosz

/ 22Kokosowe frappuccino

Obraz
© Zdjęcie kawy / Shutterstock

Nie masz pomysłu na letnie, lekkie śniadanie? Przygotuj zatem kokosową wersję cappucino na zimno w towarzystwie francuskich tostów. Wieczorem poprzedniego dnia wlej mleko kokosowe do foremek na lód i wstaw je do zamrażarki na całą noc. Rano przygotuj swoją ulubioną kawę: zalej ją zimną wodą, dodaj syrop czekoladowy, kakao w proszku, zimne mleko i wrzuć do niej zamrożone kokosowe kostki. Plastry czerstwej chałki zamocz w jajku i smaż na maśle. Podawaj ze świeżymi owocami. Takie śniadanie to gwarancja energii na cały dzień!

/ 22Lemoniada arbuzowa

Obraz
© Zdjęcie lemoniady arbuzowej / Shutterstock

Gdy nadchodzi lato, do sklepów i na nasze stoły trafia mnóstwo pysznych owoców. Wśród nich znajdziemy słodkiego, soczystego arbuza. Aby wykonać lemoniadę arbuzową, wystarczy zblendować czerwony miąższ z plastra arbuza, dodać do niego odrobinę brązowego cukru i sok z połówki cytryny. Gotowy napój przelej do wysokiej szklanki, wrzuć pokruszony lód i ciesz się ochłodą w gorące popołudnie.

/ 22Woda grejpfrutowo-rozmarynowa

Obraz
© Zdjęcie wody grejpfrutowo-rozmarynowej / Shutterstock

Nic tak nie orzeźwia organizmu jak woda. Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem niegazowanej wody mineralnej, wypróbuj tę z grejpfrutem i rozmarynem. Cząstki grejpfruta wyfiletuj, tzn. obierz ze skórki i pozbaw białej, gorzkiej błonki. Następnie wrzuć je do dużego dzbanka, dodaj kilka gałązek rozmarynu i zalej wodą z kostkami lodu. Przelewaj do słoików do picia, ozdabiając świeżą gałązką rozmarynu.

/ 22Mrożona herbata z hibiskusem

Obraz
© Zdjęcie herbaty / Shutterstock

Spróbuj orientalnego, zaskakująco pysznego pomysłu na domową lemoniadę. Suszone kwiaty hibiskusa, które w swojej kuchennej szafce z pewnością znajdziesz w postaci herbaty w torebce, zalej 300 ml wrzącej wody i odstaw do zaparzenia. Przelej przez sitko i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wlej do dzbanka, dodaj przeciętą w pół trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii, a jeśli chcesz uzyskać nieco słodszy smak, dodaj także kilka truskawek. Podawaj z lodem. Taki drink to nie tylko pomysł na ochłodę w upalny dzień, ale też wsparcie odporności, dzięki przeciwutleniającym i antybakteryjnym właściwościom hibiskusa.

/ 22Mrożona kawa cynamonowa

Obraz
© Zdjęcie mrożonej kawy / Shutterstock

Jeśli jesteś kawoszem, a w upalny dzień nie masz ochoty na zaparzenie swojej ulubionej kawy, wypróbuj tę w wersji mrożonej. Kawę rozpuszczalną zalej zimną wodą, dodaj do niej łyżeczkę syropu klonowego i brązowego cukru, a także szczyptę cynamonu. Taka kawa będzie nie tylko sposobem na ochłodę, ale także dawką kofeiny, która przygotuje cię na nadchodzący dzień.

/ 22Jeżynowe smoothie

Obraz
© Zdjęcie smoothie / Shutterstock

Nie musi to być tradycyjne smoothie z czarnych jeżyn i płatków owsianych. Jeśli nie lubisz gęstego smoothie, które można wyjadać łyżką, zamiast płatków owsianych dodaj syrop bazyliowy. Z pewnością docenisz połączenie słodyczy jeżyn oraz świeżości smaku bazylii. Tak powstały chłodzący napój podawaj w wysokich szklankach ze świeżymi jeżynami.

/ 22Lemoniada malinowa

Obraz
© Zdjęcie lemoniady / Shutterstock

Będziesz od razu oczarowana kolorem tego wyjątkowego napoju, a po spróbowaniu stwierdzisz, że nie ma nic lepszego niż malinowa lemoniada. Zmiksuj kubeczek dojrzałych owoców, dodaj wodę gazowaną i sok z limonki. W ten sposób uzyskasz idealny balans między słodkim i kwaśnym smakiem koktajlu. Przelej go do wysokiej szklanki z lodem, a na brzegu umieść plasterek zielonej limonki.

/ 22Jagodowa zielona herbata

Obraz
© Zdjęcie jagodowej herbaty / Shutterstock

Jeśli przygotowałaś już domowy syrop z jagód, to możesz wykorzystać go do przygotowania mrożonej zielonej herbaty. Zaparz zieloną herbatę w zależności od tego czy lubisz słabszy czy mocniejszy napar, przelej ją przez sitko i odstaw do wystygnięcia. Dodaj kilka kostek lodu i sok jagodowy. Warto pić taki napój nie tylko z powodu jego walorów smakowych, ale też korzyści zdrowotnych: sok z jagód poprawi twój wzrok, a zielona herbata zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i zapobiegnie rozwojowi nowotworu.

/ 22Woda arbuzowo-miętowa

Obraz
© Zdjęcie wody arbuzowej / Shutterstock

Arbuz w wodzie? Czemu nie! Pomimo że owoc ten nawet w 92 proc. składa się z wody, nada letniemu napojowi wyjątkowego smaku. Wystarczy, że ¼ mniejszego arbuza pokroisz na kawałki, wrzucisz do dużego dzbanka, zalejesz wodą i wstawisz na kilka godzin do lodówki, aby woda nabrała aromatu owocu. Dla większego efektu odświeżającego, dodaj kilka gałązek mięty i 1 cytrynę pokrojoną na plasterki.

10 / 22Brzoskwiniowe smoothie

Obraz
© Zdjęcie brzoskwiniowego smoothie / Shutterstock

Któż z nas nie lubi smaku dojrzałych brzoskwiń, których sok podczas jedzenia spływa po rękach? Jeśli sezon brzoskwiniowy w pełni, przygotuj odświeżający brzoskwiniowy koktajl. Potrzebujesz jedynie 3 składników: dojrzałych brzoskwiń, wody i soku z limonki. Brzoskwinie zblenduj, dodaj wodę, sok wyciśnięty z 1 limonki, lód i gotowe! Czy jest przyjemniejszy sposób na schłodzenie i zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C?

11 / 22Lemoniada miodowo-imbirowa

Obraz
© Zdjęcie lemoniady / Shutterstock

Taki napój zapewnia nie tylko ochłodę, ale też wyjątkowe wrażenia kubkom smakowym. Kombinacja słodkiego, pikantnego i kwaśnego smaku sprawi, że będziesz chciała przyrządzać tę lemoniadę przez cały rok. Do litrowego dzbanka z gazowaną wodą zetrzyj 2 cm kawałek świeżego imbiru i dodaj 3 łyżki naturalnego miodu. Wymieszaj i wrzuć pokrojoną na plasterki soczystą limonkę. Taki napój to nie tylko ochłoda, ale też doskonały środek na ból gardła, dzięki przeciwzapalnym właściwościom imbiru.

12 / 22Woda imbirowo-ananasowa

Obraz
© Zdjęcie wody ananasowej / Shutterstock

Czasy, kiedy jedynym pomysłem na urozmaicenie smaku wody było wrzucenie do niej kilku plasterków cytryn i limonek, dawno minęły. Aby poczuć się jak na egzotycznych wakacjach, do schłodzonej niegazowanej wody dodaj ½ pokrojonego w kostkę ananasa oraz kilka cienkich plasterków świeżego imbiru. Jeśli lubisz, dorzuć także kilka gałązek świeżej mięty pieprzowej.

13 / 22Solona kawa mrożona

Obraz
© Zdjęcie kawy / Shutterstock

Pewnie myślisz: sól do kawy? Tak. Spróbuj, a przekonasz się, że to wyjątkowo udane połączenie smaków. Ulubioną rozpuszczalną kawę zalej szklanką zimnego mleka, dodaj kilka kostek lodu oraz brązowy cukier. Delikatnym strumieniem wlej syrop toffi, a wierzch przygotowanej kawy posyp szczyptą soli morskiej.

14 / 22Koktajl truskawkowo-cytrusowy

Obraz
© Zdjęcie koktajlu truskawkowego / Shutterstock

Kto powiedział, że olejki eteryczne sprawdzą się jedynie do aromaterapii? Równie dobrze możesz je zastosować do przygotowania wyjątkowego koktajlu truskawkowego. Zblenduj kilka dojrzałych truskawek i dodaj do nich sok wyciśnięty z połówki cytryny. Na koniec wlej dwie krople olejku z limonek i 2 krople olejku rozmarynowego. Napój przelej do słoików do picia lub niskich szklanek i podawaj z gałązką świeżego rozmarynu.

15 / 22Lemoniada lawendowa

Obraz
© Zdjęcie lemoniady / Shutterstock

Chociaż myśląc o lemoniadzie, pewnie nie łączysz jej z lawendą, to ten zaskakujący smak z pewnością znajdzie się na liście twoich ulubionych napojów. 1 łyżkę suszonej lawendy zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Przelej napar przez sitko do przygotowanego wcześniej dzbanka. Dodaj zimną wodę niegazowaną, 1 cytrynę pokrojoną na plasterki oraz kilka gałązek mięty i 2 łyżki brązowego cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i schłodź przed podaniem.

16 / 22Truskawkowa mrożona herbata

Obraz
© Zdjęcie herbaty / Shutterstock

Przepis na tę mrożoną herbatę z pewnością zaspokoi twój głód na jagodowe owoce tego lata. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie czarnej truskawkowej herbaty oraz świeżych jagód. Herbatę zaparz według przepisu na opakowaniu, a jagody zblenduj. Gdy herbata wystygnie, dodaj do niej jagody, gałązkę świeżego rozmarynu i kilka plasterków cytryny. Rozmaryn i cytryna nadadzą herbacie wyjątkowo świeżego aromatu.

17 / 22Herbata rumiankowa z miętą

Obraz
© Zdjęcie herbaty / Shutterstock

Ciężki dzień w pracy, jednak aura za oknem nie zachęca, aby sięgnąć po coś mocniejszego? Wypróbuj w takim razie uspokajającą herbatę rumiankową. Obecność rumianku i lawendy sprawi, że odzyskasz spokój, a mięta i cytryna zapewnią ci odświeżenie. Łyżeczkę suszonych kwiatów lawendy wymieszaj z 2 łyżeczkami suszonego rumianku i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj 2 łyżeczki miodu i kilka plasterków cytryny, a gdy herbata wystygnie, także kilka gałązek mięty. Zabierz ze sobą szklankę herbaty i ulubioną książkę, usiądź na świeżym powietrzu i poświęć czas na relaks.

18 / 22Woda truskawkowo-bazyliowa

Obraz
© Zdjęcie wody z truskawkami i bazylią / Shutterstock

Nie masz pomysłu na chłodzący napój na spotkanie przy grillu ze znajomymi? Ten szybki do przygotowania przepis jest właśnie dla ciebie. Do dzbanka z wodą wrzuć kilka przekrojonych w pół truskawek i kilka liści bazylii. Wymieszaj i schłodź. Taki napój nie tylko doskonale ugasi pragnienie i skomponuje się z daniami z grilla, ale będzie też pięknie wyglądał w przezroczystej butelce.

19 / 22Lemoniada brazylijska

Obraz
© Zdjęcie lemoniady brazylijskiej / Shutterstock

W brazylijskiej kuchni nie może oczywiście zabraknąć chłodzącej w upalny dzień lemoniady, która nie może obyć się bez limonek. Jeśli za twoim oknem panują iście brazylijskie upały, to pokuś się o jej przygotowanie. Potrzebujesz 2 limonek, 3 łyżek brązowego cukru, 3 łyżek schłodzonego mleka skondensowanego, 3 szklanek wody oraz lodu. Limonki obierz, pokrój w ósemki i włóż do blendera. Dodaj cukier, wodę, lód i mleko skondensowane. Dokładnie zblenduj, przelej przez sitko i podawaj z plasterkiem limonki.

20 / 22Mrożona herbata z imbirem

Obraz
© Zdjęcie sangrii / Shutterstock

Jeśli masz ochotę na bezalkoholową wersję sangrii, to ta z pewnością przypadnie ci do gustu. Zaparz herbatę oolong według przepisu na opakowaniu i dodaj do niej 2 cm korzeń imbiru pokrojony na plasterki. Gdy herbata wystygnie, dodaj do niej owoce: pokrojone w kostkę jabłka, brzoskwinie i gruszki, a także jagody i maliny. Wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.

21 / 22Woda ogórkowo-miętowa

Obraz
© Zdjęcie wody ogórkowej / Shutterstock

Do dzbanka wrzuć pokrojoną w plastry limonkę, kilka plastrów ogórka, 15 listków mięty i kostki lodu, a całość zalej 1 ½ l wody. Zaskoczy cię odświeżający smak ogórkowej wody. Jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki, dorzuć także kilka listków bazylii. Przed podaniem schłodź przez kilka godzin w lodówce, aby woda nabrała smaku ogórków i limonki.

22 / 22Lemoniada jagodowo-miętowa

Obraz
© Zdjęcie lemoniady / Shutterstock

Taka lemoniada to prawdziwy symbol środka lata! Nie tylko pięknie wygląda w przezroczystych, wysokich szklankach, ale też równie doskonale smakuje. Kubeczek umytych jagód dokładnie zblenduj z odrobiną wody i przelej do litrowego dzbanka. Uzupełnij gazowaną wodą, dorzuć kilka plasterków cytryny i kilka gałązek mięty. Porządnie wymieszaj, aby mięta uwolniła swój odświeżający smak i gotowe!

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka