23 odświeżające drinki bezalkoholowe, które ochłodzą cię w upalny dzień
Połączenie cytrusów i kolendry nie jest zarezerwowane wyłącznie dla dań kuchni meksykańskiej i kuchni Dalekiego Wschodu. Doskonale nada się także jako pikantny dodatek do nijakiej w smaku wody niegazowanej. Pokrój więc w plastry grejpfruta, pomarańczę, cytrynę i limonkę i wrzuć je do zamykanego dzbanka. Od razu dodaj też związany sznurkiem pęczek kolendry i zalej wodą niegazowaną. Zamknij dzbanek, aby woda nie przejęła zapachów z lodówki i wstaw do schłodzenia na kilka godzin. Wyjmij pęczek kolendry i podawaj z kostkami lodu.
Kokosowe frappuccino
Nie masz pomysłu na letnie, lekkie śniadanie? Przygotuj zatem kokosową wersję cappucino na zimno w towarzystwie francuskich tostów. Wieczorem poprzedniego dnia wlej mleko kokosowe do foremek na lód i wstaw je do zamrażarki na całą noc. Rano przygotuj swoją ulubioną kawę: zalej ją zimną wodą, dodaj syrop czekoladowy, kakao w proszku, zimne mleko i wrzuć do niej zamrożone kokosowe kostki. Plastry czerstwej chałki zamocz w jajku i smaż na maśle. Podawaj ze świeżymi owocami. Takie śniadanie to gwarancja energii na cały dzień!
Lemoniada arbuzowa
Gdy nadchodzi lato, do sklepów i na nasze stoły trafia mnóstwo pysznych owoców. Wśród nich znajdziemy słodkiego, soczystego arbuza. Aby wykonać lemoniadę arbuzową, wystarczy zblendować czerwony miąższ z plastra arbuza, dodać do niego odrobinę brązowego cukru i sok z połówki cytryny. Gotowy napój przelej do wysokiej szklanki, wrzuć pokruszony lód i ciesz się ochłodą w gorące popołudnie.
Woda grejpfrutowo-rozmarynowa
Nic tak nie orzeźwia organizmu jak woda. Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem niegazowanej wody mineralnej, wypróbuj tę z grejpfrutem i rozmarynem. Cząstki grejpfruta wyfiletuj, tzn. obierz ze skórki i pozbaw białej, gorzkiej błonki. Następnie wrzuć je do dużego dzbanka, dodaj kilka gałązek rozmarynu i zalej wodą z kostkami lodu. Przelewaj do słoików do picia, ozdabiając świeżą gałązką rozmarynu.
Mrożona herbata z hibiskusem
Spróbuj orientalnego, zaskakująco pysznego pomysłu na domową lemoniadę. Suszone kwiaty hibiskusa, które w swojej kuchennej szafce z pewnością znajdziesz w postaci herbaty w torebce, zalej 300 ml wrzącej wody i odstaw do zaparzenia. Przelej przez sitko i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wlej do dzbanka, dodaj przeciętą w pół trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii, a jeśli chcesz uzyskać nieco słodszy smak, dodaj także kilka truskawek. Podawaj z lodem. Taki drink to nie tylko pomysł na ochłodę w upalny dzień, ale też wsparcie odporności, dzięki przeciwutleniającym i antybakteryjnym właściwościom hibiskusa.
Mrożona kawa cynamonowa
Jeśli jesteś kawoszem, a w upalny dzień nie masz ochoty na zaparzenie swojej ulubionej kawy, wypróbuj tę w wersji mrożonej. Kawę rozpuszczalną zalej zimną wodą, dodaj do niej łyżeczkę syropu klonowego i brązowego cukru, a także szczyptę cynamonu. Taka kawa będzie nie tylko sposobem na ochłodę, ale także dawką kofeiny, która przygotuje cię na nadchodzący dzień.
Jeżynowe smoothie
Nie musi to być tradycyjne smoothie z czarnych jeżyn i płatków owsianych. Jeśli nie lubisz gęstego smoothie, które można wyjadać łyżką, zamiast płatków owsianych dodaj syrop bazyliowy. Z pewnością docenisz połączenie słodyczy jeżyn oraz świeżości smaku bazylii. Tak powstały chłodzący napój podawaj w wysokich szklankach ze świeżymi jeżynami.
Lemoniada malinowa
Będziesz od razu oczarowana kolorem tego wyjątkowego napoju, a po spróbowaniu stwierdzisz, że nie ma nic lepszego niż malinowa lemoniada. Zmiksuj kubeczek dojrzałych owoców, dodaj wodę gazowaną i sok z limonki. W ten sposób uzyskasz idealny balans między słodkim i kwaśnym smakiem koktajlu. Przelej go do wysokiej szklanki z lodem, a na brzegu umieść plasterek zielonej limonki.
Jagodowa zielona herbata
Jeśli przygotowałaś już domowy syrop z jagód, to możesz wykorzystać go do przygotowania mrożonej zielonej herbaty. Zaparz zieloną herbatę w zależności od tego czy lubisz słabszy czy mocniejszy napar, przelej ją przez sitko i odstaw do wystygnięcia. Dodaj kilka kostek lodu i sok jagodowy. Warto pić taki napój nie tylko z powodu jego walorów smakowych, ale też korzyści zdrowotnych: sok z jagód poprawi twój wzrok, a zielona herbata zadba o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i zapobiegnie rozwojowi nowotworu.
Woda arbuzowo-miętowa
Arbuz w wodzie? Czemu nie! Pomimo że owoc ten nawet w 92 proc. składa się z wody, nada letniemu napojowi wyjątkowego smaku. Wystarczy, że ¼ mniejszego arbuza pokroisz na kawałki, wrzucisz do dużego dzbanka, zalejesz wodą i wstawisz na kilka godzin do lodówki, aby woda nabrała aromatu owocu. Dla większego efektu odświeżającego, dodaj kilka gałązek mięty i 1 cytrynę pokrojoną na plasterki.
Brzoskwiniowe smoothie
Któż z nas nie lubi smaku dojrzałych brzoskwiń, których sok podczas jedzenia spływa po rękach? Jeśli sezon brzoskwiniowy w pełni, przygotuj odświeżający brzoskwiniowy koktajl. Potrzebujesz jedynie 3 składników: dojrzałych brzoskwiń, wody i soku z limonki. Brzoskwinie zblenduj, dodaj wodę, sok wyciśnięty z 1 limonki, lód i gotowe! Czy jest przyjemniejszy sposób na schłodzenie i zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C?
Lemoniada miodowo-imbirowa
Taki napój zapewnia nie tylko ochłodę, ale też wyjątkowe wrażenia kubkom smakowym. Kombinacja słodkiego, pikantnego i kwaśnego smaku sprawi, że będziesz chciała przyrządzać tę lemoniadę przez cały rok. Do litrowego dzbanka z gazowaną wodą zetrzyj 2 cm kawałek świeżego imbiru i dodaj 3 łyżki naturalnego miodu. Wymieszaj i wrzuć pokrojoną na plasterki soczystą limonkę. Taki napój to nie tylko ochłoda, ale też doskonały środek na ból gardła, dzięki przeciwzapalnym właściwościom imbiru.
Woda imbirowo-ananasowa
Czasy, kiedy jedynym pomysłem na urozmaicenie smaku wody było wrzucenie do niej kilku plasterków cytryn i limonek, dawno minęły. Aby poczuć się jak na egzotycznych wakacjach, do schłodzonej niegazowanej wody dodaj ½ pokrojonego w kostkę ananasa oraz kilka cienkich plasterków świeżego imbiru. Jeśli lubisz, dorzuć także kilka gałązek świeżej mięty pieprzowej.
Solona kawa mrożona
Pewnie myślisz: sól do kawy? Tak. Spróbuj, a przekonasz się, że to wyjątkowo udane połączenie smaków. Ulubioną rozpuszczalną kawę zalej szklanką zimnego mleka, dodaj kilka kostek lodu oraz brązowy cukier. Delikatnym strumieniem wlej syrop toffi, a wierzch przygotowanej kawy posyp szczyptą soli morskiej.
Koktajl truskawkowo-cytrusowy
Kto powiedział, że olejki eteryczne sprawdzą się jedynie do aromaterapii? Równie dobrze możesz je zastosować do przygotowania wyjątkowego koktajlu truskawkowego. Zblenduj kilka dojrzałych truskawek i dodaj do nich sok wyciśnięty z połówki cytryny. Na koniec wlej dwie krople olejku z limonek i 2 krople olejku rozmarynowego. Napój przelej do słoików do picia lub niskich szklanek i podawaj z gałązką świeżego rozmarynu.
Lemoniada lawendowa
Chociaż myśląc o lemoniadzie, pewnie nie łączysz jej z lawendą, to ten zaskakujący smak z pewnością znajdzie się na liście twoich ulubionych napojów. 1 łyżkę suszonej lawendy zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Przelej napar przez sitko do przygotowanego wcześniej dzbanka. Dodaj zimną wodę niegazowaną, 1 cytrynę pokrojoną na plasterki oraz kilka gałązek mięty i 2 łyżki brązowego cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i schłodź przed podaniem.
Truskawkowa mrożona herbata
Przepis na tę mrożoną herbatę z pewnością zaspokoi twój głód na jagodowe owoce tego lata. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie czarnej truskawkowej herbaty oraz świeżych jagód. Herbatę zaparz według przepisu na opakowaniu, a jagody zblenduj. Gdy herbata wystygnie, dodaj do niej jagody, gałązkę świeżego rozmarynu i kilka plasterków cytryny. Rozmaryn i cytryna nadadzą herbacie wyjątkowo świeżego aromatu.
Herbata rumiankowa z miętą
Ciężki dzień w pracy, jednak aura za oknem nie zachęca, aby sięgnąć po coś mocniejszego? Wypróbuj w takim razie uspokajającą herbatę rumiankową. Obecność rumianku i lawendy sprawi, że odzyskasz spokój, a mięta i cytryna zapewnią ci odświeżenie. Łyżeczkę suszonych kwiatów lawendy wymieszaj z 2 łyżeczkami suszonego rumianku i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj 2 łyżeczki miodu i kilka plasterków cytryny, a gdy herbata wystygnie, także kilka gałązek mięty. Zabierz ze sobą szklankę herbaty i ulubioną książkę, usiądź na świeżym powietrzu i poświęć czas na relaks.
Woda truskawkowo-bazyliowa
Nie masz pomysłu na chłodzący napój na spotkanie przy grillu ze znajomymi? Ten szybki do przygotowania przepis jest właśnie dla ciebie. Do dzbanka z wodą wrzuć kilka przekrojonych w pół truskawek i kilka liści bazylii. Wymieszaj i schłodź. Taki napój nie tylko doskonale ugasi pragnienie i skomponuje się z daniami z grilla, ale będzie też pięknie wyglądał w przezroczystej butelce.
Lemoniada brazylijska
W brazylijskiej kuchni nie może oczywiście zabraknąć chłodzącej w upalny dzień lemoniady, która nie może obyć się bez limonek. Jeśli za twoim oknem panują iście brazylijskie upały, to pokuś się o jej przygotowanie. Potrzebujesz 2 limonek, 3 łyżek brązowego cukru, 3 łyżek schłodzonego mleka skondensowanego, 3 szklanek wody oraz lodu. Limonki obierz, pokrój w ósemki i włóż do blendera. Dodaj cukier, wodę, lód i mleko skondensowane. Dokładnie zblenduj, przelej przez sitko i podawaj z plasterkiem limonki.
Mrożona herbata z imbirem
Jeśli masz ochotę na bezalkoholową wersję sangrii, to ta z pewnością przypadnie ci do gustu. Zaparz herbatę oolong według przepisu na opakowaniu i dodaj do niej 2 cm korzeń imbiru pokrojony na plasterki. Gdy herbata wystygnie, dodaj do niej owoce: pokrojone w kostkę jabłka, brzoskwinie i gruszki, a także jagody i maliny. Wymieszaj i podawaj z kostkami lodu.
Woda ogórkowo-miętowa
Do dzbanka wrzuć pokrojoną w plastry limonkę, kilka plastrów ogórka, 15 listków mięty i kostki lodu, a całość zalej 1 ½ l wody. Zaskoczy cię odświeżający smak ogórkowej wody. Jeśli wolisz bardziej wytrawne smaki, dorzuć także kilka listków bazylii. Przed podaniem schłodź przez kilka godzin w lodówce, aby woda nabrała smaku ogórków i limonki.
Lemoniada jagodowo-miętowa
Taka lemoniada to prawdziwy symbol środka lata! Nie tylko pięknie wygląda w przezroczystych, wysokich szklankach, ale też równie doskonale smakuje. Kubeczek umytych jagód dokładnie zblenduj z odrobiną wody i przelej do litrowego dzbanka. Uzupełnij gazowaną wodą, dorzuć kilka plasterków cytryny i kilka gałązek mięty. Porządnie wymieszaj, aby mięta uwolniła swój odświeżający smak i gotowe!