Najgorszy alkohol. W tym połączeniu działa jak trucizna

Powoli zaczynamy sezon, w którym chętniej niż dotąd sięgamy po piwo – do dań z grilla, dla ochłody, bądź dla umilenia wieczorów z przyjaciółmi. Jednak badania obnażają bezlitosną prawdę – to właśnie piwo należy do najbardziej szkodliwych alkoholi. Szczególnie w połączeniu z jednym z ulubionych przez Polaków produktów.

Najgorszy alkohol. W tym połączeniu działa jak truciznaNajgorszy alkohol. W tym połączeniu działa jak trucizna
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Piwo sprzyja powstawaniu groźnej tkanki tłuszczowej

Eksperci nie mają wątpliwości – alkohol, niezależnie od ilości i niezależnie od rodzaju - szkodzi. Przez lata lekarze i badacze skupiali się zwłaszcza na uszkodzeniu wątroby wskutek spożywania alkoholu czy chorobach układu sercowo-naczyniowego. Do tego to przyczynek do nadmiarowych kilogramów.

- Piwo jest wysokokaloryczne – 500 ml piwa to ok. 250 kCal. To całkiem sporo, jeśli chodzi o napoje. Dwa piwa to równowartość takiego porządnego śniadania – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Kinga Głaszewska i dodaje, że to nie jest jedyny problem związany z tym rodzajem alkoholu.

Endokrynolog i badacz otyłości z Mayo Clinic w Rochester, dr Michael Jensen, tłumaczy, że choć piwo nie jest główną przyczyną przybierania na wadze, to może temu sprzyjać.

Pijesz alkohol? Takie zmiany zachodzą w ciele

- Pobudza dodatkowo łaknienie, więc przy piwie częściej podjadamy - przypomina Kinga Głaszewska.

- Jako napój o wyższym indeksie kalorycznym i jako napój kaloryczny będzie sprzyjał gromadzeniu się trzewnej tkanki tłuszczowej. Nie bez powodu mówi się o brzuchu piwnym. Z tych względów piwo będzie niekorzystne dla osób obciążonych metabolicznie - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie lek. Edyta Sekuła, diabetolog, internista, doradca żywieniowy, przyjmująca w Gabinecie Leczenia Otyłości i Cukrzycy w Krakowie.

Dwa najbardziej szkodliwe rodzaje alkoholu

Na łamach "Obesity Science & Practice" ukazały się wyniki badań naukowców. Jednoznacznie wskazują, że zwłaszcza dwa rodzaje trunków sprzyjają tworzeniu się tłuszczu wisceralnego (trzewnego). To spirytus oraz piwo.

A dlaczego tłuszcz wisceralny jest tak groźny? Bo choć niewidoczny gołym okiem, to odkłada się wokół narządów wewnętrznych i zwiększa ryzyko wielu chorób.

- To przyrastanie tłuszczu trzewnego bezpośrednio koreluje ze zwiększaniem ryzyka powikłań metabolicznych, sercowo-naczyniowych, stłuszczenia wątroby, stanów przedcukrzycowych, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy – tłumaczy lek. Sekuła.

Szczególnie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny mieć się na baczności. Duża ilość węglowodanów (od sześciu do nawet 35 g!) pod postacią słodów i maltozy, a co za tym idzie – wysoki indeks glikemiczny piwa odbije się na kondycji tej grupy osób.

- Wzrost glukozy generuje wzrost insuliny, a to z kolei powoduje stan hiperinsulinemii. W tych jednostkach chorobowych, w których już mamy insulinooporność, a w organizmie jest konieczność wydzielania większych ilości insuliny, to piwo jest dodatkową stymulacją. A nadmiar insuliny w organizmie też powoduje tendencję do gromadzenia tkanki tłuszczowej, do narastania insulinooporności – to mechanizm błędnego koła – podkreśla lek. Sekuła.

Szczególnie niebezpieczne połączenie

Wiemy już, że piwo w połączeniu z przekąskami może skutkować nadmiernym przybieraniem na wadze, oraz że piwo jest tym rodzajem trunku, który może prowadzić do gromadzenia tłuszczu wisceralnego.

Zwłaszcza, jeśli piwo będzie towarzyszyć grillowaniu podczas majówki. A z pewnością będzie, bo wielu Polaków nie wyobraża sobie ciepłych wiosennych dni bez towarzystwa mięsa z grilla i piwa, a to jedno z najgorszych połączeń. Szczególnie groźna jest kiełbasa przyrządzana na grillu węglowym. Badania łódzkich naukowców ujawniły, że 200 gramów przyrządzonej na nim kiełbasy dostarcza 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów.

- Wątroba skupia się na trawieniu alkoholu, bo jest to trucizna, którą chce szybko zmetabolizować. A to skutkuje zwiększonym odkładaniem się tłuszczu z pokarmu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i autorka książek.

Do tego mocno zgrillowany kawałek mięsa jest nie lada wyzwaniem dla układu pokarmowego, w tym także i wątroby. Piwo bynajmniej nie ułatwi trawienia, a co więcej, może narazić osoby z wrażliwym układem pokarmowym na dodatkowe nieprzyjemności.

- Coraz częstszym problemem są takie choroby jak SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, przyp.red.) czy IBS (zespół jelita drażliwego, przyp. red.) lub choroby zapalne jelit. Dla pacjentów borykających się z tym problemem piwo jest niewskazane także z uwagi na proces fermentacji związany z produkcją. Piwo może nasilić dolegliwości chorych: wrażenie przelewania w jelitach, bulgotanie, bóle brzucha – ostrzega Kinga Głaszewska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka