Najlepsze i najgorsze posiłki, po które możesz sięgnąć, będąc chorym

Nawet jeżeli bardzo się staramy, ciężko uniknąć jesiennych infekcji. W pewnym momencie musimy zmierzyć się z cieknącym nosem, kaszlem lub gorączką. Najlepszym rozwiązaniem jest wówczas pozostanie w domu i wygrzewanie się w ciepłym łóżku. Warto wcześniej zaopatrzyć się w żywność i napoje, które pomogą powrócić do szczytowej formy.

Najlepsze i najgorsze posiłki, po które możesz sięgnąć, będąc chorymNajlepsze i najgorsze posiłki, po które możesz sięgnąć, będąc chorym
Źródło zdjęć: © / Shutterstock

To musisz wiedzieć

Kiedy zmagamy się z chorobą, nasz organizm potrzebuje większej ilości kalorii, by normalnie funkcjonować. Aby zwalczyć infekcję, musi pracować ciężej niż zwykle, zwłaszcza wtedy, gdy towarzyszy jej wysoka temperatura. W związku z tym, że nasz apetyt zazwyczaj słabnie, ważne jest regularne jedzenie niewielkich posiłków, które zapewnią stały dopływ energii. Zmuszanie się do przyjmowania zbyt dużych porcji może odnieść skutek odwrotny do zamierzonego – przyczyni się do nasilenia objawów choroby i wydłużenia czasu jej trwania. Najlepszym sposobem na szybkie pozbycie się infekcji jest odpowiednie nawodnienie oraz przyjmowanie pokarmów, które pozytywnie wpływają na odporność. Oto najlepsze z nich.

Przekąski, po które warto sięgnąć

Rosół

Zbawienne działanie ciepłego rosołu z makaronem nie jest mitem wymyślonym przez babcie chcące nakłonić niesfornego wnuczka do jedzenia. Okazuje się, że jest on pomocny nie tylko na dolegliwości będące efektem suto zakrapianej imprezy. Mięso z kurczaka, na którego bazie jest przyrządzany, zawiera aminokwas o nazwie cysteina, która zwalcza zalegającą w płucach wydzielinę. Podawany na gorąco pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie nosa, zapobiega odwodnieniu i zwalcza stan zapalny gardła.

Gorąca herbata

Ciepłe płyny łagodzą ból gardła oraz zmniejszają uczucie dyskomfortu związanego z zatkanym nosem. Świeżo parzona zielona herbata stanowi świetne źródło przeciwutleniaczy pomocnych w walce z infekcjami. Gorący napój z cytryną wesprze nasz system odpornościowy i nawodni organizm.

Gorąca herbata pomoże na ból gardła i zatkany nos
Gorąca herbata pomoże na ból gardła i zatkany nos © 123RF

Owoce cytrusowe

Chociaż nie ma przekonujących naukowych dowodów na to, że zawarta w owocach cytrusowych witamina C może skutecznie zmniejszyć nasilenie objawów przeziębienia i skrócić czas trwania choroby, okazuje się, że miękkie, białe warstwy skórki, które znajdziemy na pomarańczach, cytrynach, grejpfrutach czy limonkach, zawierają cenne flawonoidy. Wpływają one na lepszą pracę układu odpornościowego i pomagają organizmowi szybciej odzyskać zaburzoną na skutek infekcji równowagę.

Lody na patyku

Odpowiednie nawodnienie jest niezwykle istotne dla szybkiego powrotu do zdrowia. Chociaż najlepszym sposobem jest jedzenie owoców i przyjmowanie dużych ilości płynów, alternatywę mogą stanowić lody na patyku, które dodatkowo świetnie łagodzą objawy podrażnienia gardła. Najlepsze są te zrobione w stu procentach z soków owocowych.

Ostre przyprawy

Chociaż jedzenie ostrych przypraw może wywołać łzawienie, stanowią one skuteczne, a co ważniejsze – naturalne leki obkurczające naczynia krwionośne. Spożywanie papryczki chilli, wasabi czy chrzanu może pomóc załagodzić skutki zatkanego nosa. Rozcieńczają one nagromadzoną wydzielinę, co pomaga odblokować przewody nosowe. Związki odpowiedzialne za ostry smak papryki czy pieprzu pozytywnie wpływają na naszą odporność. Mają też właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Czego lepiej unikać?

Nasz organizm jest podczas choroby bardzo osłabiony, dlatego najlepiej unikać pokarmów, które narażają go na dodatkowy dyskomfort. Jedzenie niektórych pokarmów może sprawić, że będziemy czuć się jeszcze gorzej. Oto produkty, które podczas choroby należy omijać szerokim łukiem.

Pikantne i kwaśne potrawy

Chociaż ostre przyprawy przynoszą ulgę, kiedy zmagamy się z katarem, mogą także wywołać kłopoty trawienne i ból brzucha. Jeżeli mamy wyjątkowo wrażliwy żołądek, najlepiej będzie zrezygnować na czas choroby z posiłków doprawionych pikantnymi dodatkami. Dobroczynny wpływ ma natomiast imbir, który koi nudności i łagodzi szereg innych dolegliwości żołądkowych, takich jak zaparcia, wymioty czy wzdęcia.

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczów i cukru

Nadmierne spożywanie cukru może niekorzystnie wpłynąć na pracę naszego układu odpornościowego i przyczynić się do nasilenia nieprzyjemnych objawów choroby. Tłuszcze z kolei spowalniają procesy trawienne, co dodatkowo osłabia nadwątlony infekcją organizm. Zamiast tego sięgnijmy po lekkostrawne krakersy, które pomogą ustabilizować rozchwiany metabolizm, co jest szczególnie przydatne, jeżeli chorobie towarzyszą np. wymioty.

Nabiał

Istnieje ryzyko, że spożywanie nabiału może przyczynić się do zwiększenia ilości produkowanego śluzu powodującego zatory. Chociaż badania wskazują, że w rzeczywistości jest to jedynie efekt placebo, nieprzyjemne wrażenie pozostaje, dlatego nie zaszkodzi unikać picia dużych ilości mleka czy spożywania nadmiernych ilości tłustego sera podczas choroby. W niektórych przypadkach może to powodować ociężałość i uczucie senności.

Podczas choroby lepiej unikać dużej ilości nabiału
Podczas choroby lepiej unikać dużej ilości nabiału © 123RF

Kiedy następnym razem grypa lub przeziębienie rozłoży cię na łopatki, rozważ wspomożenie kuracji lekami dołączeniem do swojej diety tych zdrowych produktów spożywczych. Dzięki nim szybciej zażegnasz uciążliwe dolegliwości i odzyskasz pełnię sił.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka