Najlepsze i najgorsze produkty dla twojej tarczycy
Na jej działanie ma wpływ wiele czynników – genetyka, choroby autoimmunologiczne, stres, zanieczyszczenie środowiska, a także dieta. Sprawdź, jakich produktów powinieneś unikać, a jakie jak najszybciej włączyć do diety, jeśli chcesz cieszyć się prawidłowo działającą tarczyca.
1. Działanie tarczycy
Mówi się, że tarczyca to nasz wewnętrzny dowódca. Nic dziwnego – narząd produkuje hormony tyroksynę oraz trójjodotyroninę, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich tkanek i komórek w organizmie. To hormony, które pomagają regulować metabolizm, temperaturę, procesy wzrastania, tętno, prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz mózgu.
Bez nich żaden narząd nie potrafi działać prawidłowo – hormonów tarczycy potrzebuje cały organizm. Niedoczynność tarczycy może doprowadzić do przyrostu masy ciała, depresji i zwiększonej wrażliwości na zimno. Nadczynność z kolei powoduje nagły spadek masy ciała, nieregularne bicie serca, pocenie się, nerwowość i drażliwość.
2. Algi morskie
Aby prawidłowo funkcjonować i produkować odpowiednie ilości hormonów, tarczyca potrzebuje jodu. Znajdziesz go przede wszystkim w soli, ale jeśli jesteś fanem diety niskosodowej lub wegańskiej, musisz poszukać innego źródła tego cennego pierwiastka.
Bogatymi w jod produktami są wodorosty – możesz je kupić już w każdym supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością. Wodorosty spożywane prosto z paczki to świetna, niskokaloryczna przekąska. Z ich dodatkiem można przygotować również pyszną azjatycką sałatkę lub sushi. W aptekach dostaniesz herbaty oraz suplementy diety z dodatkiem wyciągu z wodorostów.
3. Kurczak i wołowina
To produkty, które zawierają ważny dla prawidłowej pracy tarczycy cynk. Przy jego niedobrze jesteś nie tylko narażony na niedoczynność, ale również takie objawy jak łysienie. Najlepszym źródłem cynku w diecie jest czerwone, wołowe mięso oraz ciemne części kurczaka.
4. Ryby i skorupiaki
Jod występuje zarówno w glebie, jak i w morskiej wodzie, dlatego ryby to kolejne bardzo cenne źródło tego pierwiastka mineralnego.
– Osoby, które żyją na terenach górskich lub bez dostępu do morza, są znacznie bardziej narażone na problemy z tarczycą. Na ich przykładzie widać, że odpowiednie żywienie jest wyjątkowo istotne w tej kwestii – mówi dr Salvatore Caruana, dyrektor oddziału chirurgii głowy i szyi z kolumbijskiego departamentu otolaryngologii.
Kolejnym doskonałym źródłem jodu są skorupiaki, takie jak homary czy krewetki. Już ok. 100 g krewetek pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
5. Nabiał
Jaja zawierają cenne dla tarczycy składniki mineralne takie jak jod i selen – najwięcej znajdziesz ich w żółtku. Podobnie jak niskotłuszczowy jogurt, cheddar czy mleko. Jednak wraz ze spadkiem konsumpcji produktów mlecznych coraz częściej zauważany jest niedobór tych pierwiastków.
Potwierdzają to m.in. badania przeprowadzone przez naukowców z Food and Drug Administration. Wystarczy jedna szklanka mleka niskotłuszczowego dziennie, aby pokryć jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na jod.
Naukowcy polecają również picie mleka wzbogaconego o witaminę D. Badania przeprowadzone w 2013 roku wykazały, że jej niedobór znacznie częściej występuje u osób z niedoczynnością tarczycy.
6. Owoce jagodowe i brazylijskie orzechy
Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu, który nie tylko wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, ale także pomaga wyleczyć jej długotrwałe uszkodzenia spowodowane takimi chorobami tarczycy jak Hashimoto czy choroba Gravesa-Basedowa. Jednak najlepsza dieta dla tarczycy wymaga nie tylko obecności pokarmów bogatych w selen, jod czy witaminę D, ale także w przeciwutleniacze.
U osób z niedoczynnością tarczycy występuje wyższy poziom wolnych rodników w organizmie, a przeciwutleniacze obecne w owocach jagodowych doskonale sobie z nimi radzą. Najlepsze dla zdrowia tarczycy są truskawki, jeżyny, jagody goji i żurawina.
7. Gluten przy celiakii
Osoby z celiakią są znacznie bardziej narażone na występowanie problemów z tarczycą. Przejście na dietę bezglutenową w tym przypadku jest kluczowe, gdyż nie tylko pomaga kontrolować objawy choroby, ale także chroni tarczycę w celu utrzymania jej prawidłowych funkcji.
8. Przetworzona żywność i fast food
Oprócz produktów zawierających gluten, osoby z chorą tarczycą powinny unikać także przetworzonej żywności oraz dań typu fast food. Fakt, że produkt zawiera sól, wcale nie musi oznaczać, że jest to sól jodowana. Jak w wielu opublikowanych raportach podkreślają badacze z National Institutes of Health's Office of Dietary Supplements – większość producentów żywności nie dodaje jej do swoich wyrobów.
Co więcej – przetworzona żywność to prawdziwa pułapka z ukrytą solą. Podobnie jak w przypadku przetworzonej żywności producenci jedzenia typu fast food również nie są zobowiązani do stosowania w swoich wyrobach soli jodowanej.
Naukowcy ostrzegają również, że aż 75 proc. sodu w naszym organizmie pochodzi z paczkowanych, przetworzonych oraz kupowanych w restauracjach czy barach produktów, a zbyt duże ilości sodu w organizmie powodują wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Następnym razem przed zakupami zastanów się, czy rzeczywiście dostarczasz swojemu organizmowi jodu czy sodu.
Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.