Najlepsze naturalne produkty na zmniejszenie cholesterolu
Martwisz się o poziom cholesterolu we krwi? To dobrze, ale zanim pobiegniesz do apteki spróbuj wprowadzić zmiany w swoim sposobie żywienia. Włącz do menu produkty, które dzięki swoim właściwościom skutecznie obniżą poziom złego cholesterolu HDL we krwi. Wybraliśmy dla ciebie te najlepsze.
Ekologiczne warzywa i owoce
Winogrona zawierają szczególnie ważne flawonoidy – proantocyjanidy, które znajdują się w skórce i nasionach owoców. Podczas wytwarzania miazgi winogronowej niezbędnej do produkcji napoju, owoce są miażdżone, a flawonoidy przenikają do soku, który dzięki temu zwiększa poziom dobrego cholesterolu LDL i obniża HDL. Potwierdzają to badania kliniczne.
Fasola
Fasola może pomóc obniżyć cholesterol o 6 proc. Wyniki takie otrzymały osoby, które jadły pół kubka pieczonej fasoli codziennie przez 8 tygodni. Naukowcy uważają, że to roślinny błonnik zawarty w fasoli może wpływać na obniżenie poziomu wchłaniania się cholesterolu. Aby skorzystać z tych zalet, stosuj w diecie fasolę czarną, czerwoną lub pinto.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który efektywnie działa na obniżenie całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL. Zaleca się spożywanie 2 łyżek oliwy z oliwek dziennie zamiast innych tłuszczów obecnych w diecie.
Ryby
Ryby i suplementy z tłuszczów ryb obniżają poziom trójglicerydów – tłuszczów związanych z cholesterolem. Badania wykazały, że połączenie rybiego tłuszczu i czerwonego ryżu może być równie efektywne w obniżeniu cholesterolu jak leki na receptę.
Zielona herbata
Tanina obecna w zielonej herbacie może pomóc naturalnie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Z kolei katechiny zawarte w zielonej herbacie mogą obniżyć wchłanianie się cholesterolu w jelitach.
Psyllium
Psyllium to łupiny nasion babki jajowatej czyli naturalny błonnik spożywczy, który może pomóc w obniżeniu cholesterolu. Dzieje się to za sprawą substancji, która tworzy gęsty żel pomagający usunąć cholesterol, kwas żółciowy i resztki z jelit. U osób regularnie zażywających psyllium przez 26 dni całkowity cholesterol obniżył się o 4,7 proc., a cholesterol LDL o 6,7 proc.